Mindre socker
Katie Jones Blanc

Årgång:

2021

Katie Jones Blanc

Frankrike


129,00 kr

Systembolaget nr:

5123101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Katie Jones Blanc har en mycket trevlig doft med inslag av citrus, melon, ananas och päron samt en fläkt av blommor och färska örter. Smaken är torr och fruktig med lätt fet textur samt en nyanserad smakbild av tropiska frukter, päron, citrus, mandel och blommor.

Produktion

Druvorna handplockas och jäsningen som är långsam tar minst tre veckor.

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare fiskrätter. Varför inte servera ett majskycklingbröst med gräddig ört och vitlöksdoftande sås.

FiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Katie Jones som är bördig från England har jobbat under många år som exportansvarig på ett kooperativ i södra Frankrike. År 2007 besökte hon en vacker vingård i en sluttning med svart skiffer nedanför slottet Quéribus med fantastisk utsikt över Maurydalen. Katie blev genast förälskad och köpte vingården med 70 åriga stockar 2008 och detta blev grunden till Domaine Jones.Idag har egenomen som drivs av Katie och Jean Marc totalt 12 hektar som är fördelat på 20 små vingårdar med gamla stockar (40-100 år gamla). Vingårdarna är belägna i Maury, Paziols och runt byn Tuchan. Man odlar de blå druvorna Carignan, Grenache, Syrah och Lledoner Pelut som också kallas "den håriga Grenache". Till de vita vinerna använder man Grenache Gris, Grenache Blanc, Macabeu, Muscat och Carignan Gris. Man odlar ekologiskt och samtliga viner kommer att bli ekologiskt certifierade från årgång 2021.Vineriet som ligger inom appellation Fitou i byn Tuchan är från början ett tåghall som byggdes 1905 och användes som nattförvaring för "Tuchan Express" som var ett ånglok som nådde den då imponerande hastigheten på 8 km i timmen. Anläggningen stängdes 1935 men har nu varsamt renoverats till att bli Domaine Jones vineri.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

5123101

Volym

750 ml

Varumärke

Domaine Jones

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - France - France

Druva

Grenache Blanc, Grenache Gris, Macabeu

Lagring

Vinner inte nämnbart på lagring med kan utan problem spara något år