Mindre socker
Leyda Reserva Riesling

Årgång:

2020

Leyda Reserva Riesling


109,00 kr

Systembolaget nr:

5189601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Leyda Reserva Riesling har en attraktiv doft med inslag av grillad citron, lime, gröna äpplen, persika och en fläkt av blommor.  Smaken är torr, frisk och aromatisk med toner av lime, citron, citrongräs, mineral och ett stråk av apelsinskal.

Produktion

Vinet är producerat för att spegla druvsorten och det havsnära klimatet i Leyda Valley. Jäsning i betongtankar och ingen malolaktiskt jäsning. Druvorna kommer från vingården El  Granito som ligger endast 4 km från Stilla havet.

Passar till

Är utmärkt gott att avnjuta som det är, men lirar samspelt ihop med många olika anrättningar. Råvarorna får gärna vara sprungna ur havet och det får med fördel finnas syrliga komponenter i tillagning eller tillbehör.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Lanseras i Systembolagets beställningssortiment med start den 3/5Viña Leyda grundades 1998 och var en av pionjärerna i Leyda Valley som fick sin ursprungsbeteckning (D.O) 2001. Viña Leyda såg stor potential i området och investerade bland annat i en 8 kilometer lång pipeline från floden Maipo. Egendomen består idag av 164 hektar vinodlingar och klimatet påverkas mycket av närheten till Stilla Havet. I det svala vinodlingsområdet odlas mest Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling. Ansvarig chefsvinmakare är Viviana Navarrete.På Viña Leydas logo och på etiketter är en bild på den vackra och välkända blå tågstationen i Leyda som dessvärre brann ner 1983


Torr, frisk, smak med medelfyllig ton. Stramsyrlig av äpplen, mogna citrusfrukter som citron och lime, lätt touch av grape. Omdöme: äter du kräftorna med mycket citron, eller andra syrliga tillbehör är det här vinet helt rätt! Vin för att spara eller till höstens skaldjur naturell. Betyg: 3+

- Vinbanken, Elke Ljung Augusti 2021

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

5189601

Volym

0,75 l

Varumärke

VSPT

Förslutning

Skruvkork i metall

Region

Chile - Leyda Valley - Leyda Valley

Sockerhalt

1,01 g/liter

Druva

Riesling

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas ett par år om man så önskar.