Mindre socker
Planeta Etna Bianco DOC

Planeta Etna Bianco DOC

Italien


199,00 kr

Systembolaget nr:

7964001

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Planeta Etna Bianco har en intensiv doft med fina toner av gröna äpplen, apelsin, vita blommor, mineral och en touch av honung. Smaken är frisk och fruktig med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt samt en lätt ton av rostade fat. Eftersmaken är lång och behaglig.

Produktion

Druvorna kommer från vingården Montelaguardia som ligger 700 meter över havet på en sluttning till Europas största aktiva vulkan, Etna. Jordmånen är naturligtvis av vulkanisk härkomst och mycket rik på mineraler. Vinet jäser på rostfria ståltankar vid 15⁰C under 20 dagar med hjälp av utvalda jäststammar, vinet vilar sedan med jästfällningen till februari. 15% av musten jäser i 500 liters fat med ek från den franska skogen Allier . Druvan Carricante är en lokal siciliansk druva med stor kvalitetspotential. Den växer främst runt vulkanen Etna och det finns endast cirka 200 hektar totalt.

Passar till

Till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter eller sallader. Varför inte en grillad Sea Bream med grillad grön sparris.

FiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Den svarta lavajorden vid vulkanen Etnas sluttningar på Sicilien ger vinerna härifrån en mycket speciell karaktär med unika mineraltoner. Det var på 1990-talet som de lokala producenterna började experimentera med att ta fram finare kvalitetsviner från området runt Etna. Planeta var en av pionjärerna i den satsningen. Förutsättningarna för vinodling här är utmanande med väldiga temperaturskillnader och väderväxlingar.Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planera byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.


BRA KÖPLäckert vin med både antydan till rökig mineralitet, citruszest och en sjungande syra. Suveränt gott till sommarens grillade skaldjur

- Allt om Vin, December 2021


15 poäng (+) Torr, ganska komplex, lätt kryddig, mineraldoft av stenkross, blommor, blodgrapefrukt, lättrostade kaffebönor och måttfull, ren ek. Balanserad, drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra i en lätt smörig kropp med fräscht, långt avslut med lagom nyp från ekfaten.

- Munskänken med Vinjournalen, April 2021

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

7964001

Volym

750 ml

Varumärke

Azienda Agricola Planeta

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Sicily - Sicily

Sockerhalt

1,6 g/liter

Druva

Carricante

Lagring

Utmärkt att dricka idag och kan även lagras 2-4 år om man så önskar.