Vegan
Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2019

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2019

Tyskland


299,00 kr

Systembolaget nr:

5124301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken har en nyanserad doft med inslag av mogen frukt såsom gula päron, nektarin, citron, skiffer, lätt rökighet och färska örter, Smaken är torr och frisk med komplex, intensiv och balanserad smak. Man finner fina nyanser av stenfrukt, melon, citron, skiffer, och  färska örter i den långa eftersmaken.

Produktion

Vingården Turmberg är 3,8 hektar och ägs helt och hållet av Weingut Robert Weil. Det är en skifferrik sluttning med mycket fyllit, småsten samt inslag av lössjord och lerjord.Druvorna är utvalda från den branta vingården Turmberg och selektion sker både i vingården och i vineriet. Druvorna hanteras mycket varsamt under både transporten och inne i vineriet. Detta vin är jäst helt och hållet med naturlig jäst i stora ekståndare 2400 och 1200 liter. Vinet lagras med jästfällningen under 6 månader.Årgången 2019 anses av experter vara den bästa på många år.

Passar till

Ett utmärkt vin att avnjuta som det är eller som en aperitif, men det är en oerhört mångsidig lagspelare tillsammans med alla möjliga maträtter. Till fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en syrlighet i anrättningen eller i tillbehör. Varför inte servera en rödingfilé med rieslingsås och mandelpotatismos.

Label: SkaldjurFiskPastaLabel: Ost

Kul att veta

Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. Man har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades  867. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling.Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden. Vinanläggningen är av senaste snitt och det märks att det råder tysk ordning i vingårdarna.Weingut Robert Weil är medlem i VDP (die Prädikatsweingüter) Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”. VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. det finns olika steg i den pyramidala indelningen. Gutswein Instegsnivån för vinerna i VDP pyramiden. Vinerna utgör basen och är från vinegendomens egna vingårdar. Vinet ska spegla odlarens stil och filosofi med utgångspunkt i de stränga kvalitetskrav som ställts av VDP.Ortswein Vin från de bästa vingårdslägena i en kommun (ort). Vinet ska vara representativt för området. Det vill säga tillverkat av för platsen typiska druvsorter, skördade med låga uttag.Erste Lage Viner utöver de vanliga, med karaktär. Från namngivna lägen. Bara av druvsort som är tillåten i distriktet och för vin med en bevisad kontinuitet av hög kvalitet, flera år i rad. Manuell skörd.Grosse Lage Står ungefär för Grand Cru, det vill säga att VDP Grosse Lage är beteckning för de bästa tyska vinlägena, ner på exakt begränsade odlingslotter. Manuell skörd. Beteckning med de högsta kvalitetskraven, för de bästa vinerna med stor mognadspotential.Detta vin Kiedrich Turmberg Riesling Trocken tillhör klassen Erste Lage.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

5124301

Volym

0,75 l

Varumärke

Robert Weil

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Germany - Rheingau - Rheingau

Druva

Riesling

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas och utvecklas under 2-5 år