Mindre socker
Torricella

Årgång:

2021

Torricella

Italien


209,00 kr

Systembolaget nr:

717901

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Doften i Torricella är stor och intensiv med inslag av nektarin, melon en aning smörig och diskret vaniljnyanserad, men också lätt blommig och fint fruktig i en frisk stil, samtidigt med en mogen känsla av honung och hasselnötter. Smakmässigt är vinet medelfylligt, avrundat och mjukt med en generös frukt men också frisk syra och stor fräschör.

Produktion

Druvorna (Chardonnay 100%) odlas i en vingård med sandig och stenig jord på 400 meters höjd. Druvklasarna pressas långsamt vid låg temperatur och musten jäses sedan i rostfria ståltankar vid 12-16 grader i 30 dagar. Därefter låter man vinet genomgå malolaktisk jäsning och lagring under 9 månader i 225 liter stora franska ekfat.

Passar till

Eleganta men ändå inte alltför lätta rätter av kokt eller stekt fisk och skaldjur och även ostar (färskostar, mjuka komjölkostar och även lagrade hårda ostar) gör sig riktigt bra till det här vinet, som bör serveras vid cirka 10 grader för störst fräschör till de lättare rätterna eller 12 grader och då till de lite smakrikare, och då även ljusa rätter (kokta med ljusa såser) av kyckling och kalv.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Man kan tro att en producent som skriver 1141 som sitt grundande år skulle vara fast förankrad i sin historia, men för anrika Ricasoli är utveckling och innovation två av de viktigaste ledorden, tillsammans med hög kvalitet såklart. Allt började med att familjen Ricasoli övertog Castello di Brolio i byn Gaiole i Chianti för snart 900 år sedan och vinet blev en viktig del i det övriga jordbruket. Genom historien har Ricasoli haft en betydande roll i utvecklingen av Chianti, men det stora kvalitetslyftet har kommit sedan Francesco Ricasoli tog över ansvaret 1994 och nu i 32:a rakt nedstigande led från grundaren driver familjeföretaget. Idag hör man till de ledande vinfirmorna i Italien och med 250 hektar vingård i främst Chianti och Chianti Classico har man ett brett utbud av både klassiska och mer innovativa viner. Ricasolis hållbarhetsarbete står alltid i första rummet och de innehar EQUALITAS hållbarhetscertifiering.


Bäst i test vecka 39 - 17,5 poäng (++)

Stram och pinglande ren frukt med gröna äpplen, vita persikor, färska örter som mynta, lagerblad, basilika och färska mandlar. Smaken är frisk, krispigt ren och stram med mycket citrus, krossad sten, kalk, lysande struktur, bra syra och en bris av havssälta och elegant ek. Förra gången vi recenserade Torricella beskrev vi hur Ricasoli hade ändrat druvsammansättningen något från och med årgången 2018. Även om förändringen, vilken innebar, att man gick över till 100% chardonnay, bidrog till att göra vinet renare tappade man lite aromatik och därmed lite karaktär. Det är först nu, med årgången 2021, Ricasoli gör ett vin som är mer komplett än tidigare årgångar. Det här är sannolikt den bästa Torricella som gjorts fram tills nu. Renare, mer elegant, mer krisp, mer fras och finare syror än tidigare årgångar. Servera till vegetarisk lasagne eller melanzane alla parmigiana.

- Vinbanken, vecka 39, 2023

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Systembolaget nr

717901

Volym

0,75 l

Varumärke

Ricasoli

Förslutning

Naturkork

Druva

Chardonnay

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan även sparas något år om man så önskar.