Ett gyllene vin vin med smak av mogen gul frukt, gula päron och kanderad citrus och en viss sälta. Fint tanningrepp från skalmacerationen i kombination med krämighet från tiden på fat.
Produktion
Vinet görs av den inhemska druvsorten rufete blanco. Druvorna krossades och delar av musten fick skalmacerera i upp till två veckor. Därefter blandades den med den direktpressade jäsande musten. Vinet lagrades i 10 månader i äldre franska ekfat av olika storlekar innan det buteljerades utan klarifiering eller filtrering.
Passar till
Helgrillad kyckling.
Kul att veta
Viñas Serranas grundades 2017 av César Ruiz, Bosi Jimenez, Alberto Marin och Miquel Udina i doldis-appellationen Salamanca i Spanien. Inspirationen kommer dels från Beaujolais, där vingårdarna vilar på samma granitgrund som vi hittar i Salamanca, dels från den burgundiska filosofin att lyfta fram olika vingårdar och deras olika karaktärsdrag. Huvuddruvan är rufete och vingårdarna består till större delen av 100-åriga stockar. Vinmakningen är återhållsam och vinerna jäser med stor andel hela klasar i tank innan de lagras på äldre franska ekfat.