Alexandra Rosé 2004 | folk o folk
Alexandra Rosé 2004
Välj butik Välj Systembolaget butik Finns i lager i vald butik Kan beställas till din butik Alexandra Rosé 2004 Vilka butiker har drycken?
Beställningsinformation
Detaljerad fakta
  • Produkttyp
    Mousserande vin
  • Sortiment
    Systembolagets beställningssortiment
  • Volym
    750 ml
  • Alkoholhalt
    12 %
  • Producent
  • Bolag
  • Förpackning
    Flaska 750 ml
  • Förslutning
    Kork
  • Druva
    Pinot Noir 80%
    Chardonnay 20%

Alexandra Rosé 2004

Detaljerad fakta
  • Produkttyp
    Mousserande vin
  • Sortiment
    Systembolagets beställningssortiment
  • Volym
    750 ml
  • Alkoholhalt
    12 %
  • Producent
  • Bolag
  • Förpackning
    Flaska 750 ml
  • Förslutning
    Kork
  • Druva
    Pinot Noir 80%
    Chardonnay 20%
Ursprung
Frankrike, Champagne

Årgång
2004

Pris inkl. moms
2.599,00kr

Systembolaget nr.
71268

Beskrivning

Doften i Alexandra Rosé 2004 är stor och mycket komplex med inslag av ostronskal, röda bär, kanderad citrus och torkade rosenblad. Moussen är krämigt mjukt och behaglig med en härlig smaklängd och elegans. Detta är utan tvekan en stor Champagne där alla kompenter är i total harmoni.

Rekommendation

Att avnjuta vid speciella tillfällen med andakt. Vill man äta till skall det vara maträtter med dignitet där man lagt både kraft och hjärta i tillagningen. Generellt funkar detta vin till  många förätter och till varmrätter både på fisk och ljust kött.

Lagring

Ett vin som kan lagras under många år.

Produktion

Denna prestigecuvée har en unik framställningsmetod där pinot Noir får urlaka med skalen tillsammans med Chardonnaydruvorna. Det innebär att denna Champagne endast kan tillverkas de exceptionella år då de båda druvorna är fullt mogna vid samma tidpunkt. Man väljer ut delar av vingårdar ytterst omsorgsfullt och vid vineriet genomgår en omfattande selektering. Vad det gäller årgång 2004 lagrades vinet på sin jästfällning under 8 år.

Kul att veta

Lanseras i Systembolagets beställningssortiment med start den 31/1-2018

Alexandra Rosé anses av många vara den bästa Roséchampagnen på marknaden. Den skapades av Bernard de Nonancourt för först gången 1982 och namngavs efter hans äldsta dotter. Den  lanseras bara i exceptionella årgångar så den har totalt lanseras endast sju gånger, Årgång 1982, 1985, 1988, 1990,1997, 1998 och nu 2004. Många anser 2004 vara den bästa champagneårgången på två decennier.

Laurent-Perrier grundades 1812, men den stora resan mot vad Laurent-Perrier är idag började när Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte huset 1939. Hon drev det lilla vinföretaget som producerade 80 000 flaskor på egen hand men efter kriget 1945 tog sonen Bernard de Nonancourt över. Det var han som gjorde Laurent-Perrier till ett av de mest ansedda champagnehusen i regionen och känt i hela världen. I dag är volymen drygt 7,5 miljoner och i källaren ligger 45 miljoner flaskor på lagring.

Bernard hade ett stort intresse för vinproduktion samt en enorm nyfikenhet och experimentlusta för att förbättra och förfina produktionsmetoderna. Han var inte rädd för att prova nytt och göra saker annorlunda. Lagring av champagne på ståltankar i stället för cement var i början av 1970-talet en av hans idéer, något som Bernard snappade upp från en vinmakare från Bordeaux. Vinmakaren hette Alain Terrier och kom sedan att arbeta som ansvarig cellar master hos Laurent Perrier i 30 år. Vid sin sida hade han Michel Fauconnet som blev hans assistent 1983 och är sedan 2004 den som är ansvarig cellar master. Ståltankarna gör det enklare att kontrollera temperaturen vid jäsningen samt att de är mycket smidigare att rengöra. Sammantaget bidrar detta till att den slutgiltiga produkten får mer elegans och finess. Numera är ståltankar det man i regionen främst använder till första jäsningen och lagringen innan en andra jäsning tar vid på flaska och bubblorna bildas.

Flera av de produkterna han skapade anses unika i sina respektive kategorier. 1959 introducerades Grand Siècle, världens första multivintage prestige cuvée. 1968 skapade han Cuvée Rosé, att tillverka rosé och låta de röda druvorna macerera med för att ge färg och karaktär hade tidigare inte gjorts. 1981 skapade han Ultra Brut, en föregångare i kategorin zero dosage där inget socker tillsatts.

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager