Vår dryckesexpert Mats ger dig tips på hur du väljer dryck, som snaps och vin, till påskmaten samtidigt som du får flera dryckestips till de olika rätterna.
Vår dryckesexpert Mats vägleder dig hur du kan tänka när du väljer dryck till påskmaten. Vad passar till sill, lax, lamm och påskens godis och dessertkavalkad. Han tipsar om både snaps och vin.
Historiskt sett var påskmaten som serverades rätt enkel. Eftersom det var åtta månader sen den sista skörden och påsken var mer fokuserad på budskapet om Kristi uppståndelse låg fokus inte på mat. I modern tid har det mer blivit ett firande som fokuserar på mat och dryck.
Om man tar bort julskinkan så finns det en hel del likheter mellan vad som dukas fram på påsk- och på julbord. Undersökningar från Svensk handel visar att det mest populära på det svenska påskbordet är:
Ägg
Sill
Lax
Köttbullar
Prinskorv
Janssons frestelse
Lamm.
Lamm i olika former har blivit ett mer och mer populärt inslag under påsken de senaste åren. Och naturligtvis får vi inte glömma allt godis och andra sötsaker som fullkomligt överöser denna högtid.
Det är aldrig fel att inleda med ett glas mousserande vin för att välkomna gästerna och som ett sätt att inleda firandet. Dessutom ger det gästerna något att fokusera på medan det sista kring maten blir färdigt.
Ställ gärna från några goda snittar eller plockmat, eller bara några skålar med olika snacks som ni kan små äta på innan ni intar påskbordet.
Italien
119 kr
Fräsch och bubblande Prosecco med toner av päron, gröna äpplen och citrus. Perfekt som aperitif eller till lättare förrätter och skaldjur.
Italien
139 kr
Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.
Frankrike
500 kr
En elegant Champagne med toner av citrus, vita blommor och mineralitet. Perfekt som aperitif eller till skaldjur.
Om det dukas fram mycket sill och äggbaserade rätter skall du definitivt dyka ner i vårt rika svenska dryckeskulturarv. Servera med fördel en välkryddad snaps eller akvavit.
Servera inte snapsen kallare än kylskåpstemperatur och häll inte i er utan smutta endast, så att du känner alla smaker och nyanser.
Sverige
229 kr
O.P. Anderson Dill Aquavit har en frisk och fyllig kryddighet från dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål.
Sverige
245 kr
Gammal Norrlands Akvavit har en fyllig, välbalanserad och tydlig smak av kummin med inslag av fat, russin, anis, fänkål och en aning sötma.
Lax i alla möjliga skepnader brukar dyka upp under påsken. Lax och andra röda fiskar som forell, röding, och öring är något fetare än vita fiskar och har också mer smak av umami. Det senare gör att man helst serverar vita viner.
Om du föredrar röda viner är det fruktiga och lättare stilar som gäller och man måste tänka till vad det gäller tillagning och tillbehör för att helt undvika att vinet får en metallisk smak i mötet med den umamirika laxen. Det gör man genom att tillföra sälta, syrlighet samt fett eller krämiga komponenter.
Det finns en mångfald av olika laxrätter som ingen annan typ av fisk kommer i närheten av. Så paletten av lämpliga laxviner är mycket rik och omfattande.
Frankrike
149 kr
Ett friskt vitt vin från Bourgogne med toner av citrus och mineralitet, perfekt till fisk- och skaldjursrätter.
Spanien
129 kr
Ett uppfriskande vitt vin från Spanien med toner av citrus, gröna äpplen och en fin mineralitet. Perfekt till fisk och skaldjur.
Tyskland
179 kr
Frisk och fruktig druvtypisk doft med inslag av gröna äpplen, krusbär, grapefrukt och mineral. Torr, välbalanserad aromatisk smak med inslag av mineral och citrus.
Italien
99 kr
Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, gröna äpplen, vit persika, örter och lime. Även fruktig, ungdomlig och mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, vit persika, örter och lime.
Italien
99 kr
I Mezzacorona Pinot Nero får du en ren, bärig doft av körsbär, kryddor och hallon. Frisk fruktig mjuk smak som domineras av röda körsbär, svartvinbär, hallon, färska örter med inslag av fat och mjuka tanniner.
Lammsteken brukar vara det mest populära men du kan naturligtvis välja andra alternativ såsom kotletter, gryta, filé eller entrecôte.
Här finns det många viner som passar. Om det finns påtaglig syrlighet, fett eller krämiga komponenter i maträtten kan du gå på de mer kraftfulla vinerna med påtaglig strävhet. Men finns det en påtaglig sötma och kanske även lite kryddhetta i anrättningen gör det sig bättre med de mer mjuka och fruktdrivna rödvinerna.
Frankrike
200 kr
Xavier Vignon Cairanne har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.
Påsken är utan tvekan en av de högtider då det säljs extra mycket godis. Och det dukas också fram mycket desserter, kakor och bakverk. Givetvis finns det även en rad lämpliga drycker till den här delen av påskens ätande
Italien
189 kr
Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.
Sydafrika
130 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en kryddig, fruktig doft av mango, honung, apelsinmarmelad och apelsinblom. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och persika . Balanserad syra och lång söt eftersmak.
Spanien
139 kr
Vintry's Royal Cream Sweet Sherry har en stor, bränd doft med inslag av torkad frukt, choklad, nötter och romrussin. Söt, frisk och relativt fyllig smak med balanserad smak av torkad frukt, choklad, romrussin och nötter i knäckig stil. Lång eftersmak.
Att gul är påskens färg är det ingen som kan förneka och här tipsar vi om 15 gula drinkar som passar utmärkt på påskkalaset.
Läs merAmanda Colldén, grundaren av festligt.com som också driver poddarna "En jävla fest" och "Heder och festmoral", brinner för festligheter och har skapat ett fantastiskt häfte med både moderna snapsvisor och roliga lekar till påskfirandet.
Läs merPåsken är tid för mastiga, smaskiga och syndigt goda tårtor! Här sparar vi inte in på smör, socker eller choklad - allt ska med! Här är sex recept på påsktårtor som imponerar på påskbordet
Läs merSom vid så många svenska högtider är det stort fokus på kött och fisk på matbordet. Men nu i påsk vill vi uppmuntra till mer vegetarisk mat och har här samlat några riktigt goda vegetariska recept att variera med.
Läs mer