I Blossa-familjen finns en variant för alla smaker. Samtliga tillverkas uteslutande av naturliga ingredienser och produceras på ett hantverksmässigt sätt för högsta kvalitet.

Blossas breda sortiment innehåller allt ifrån den klassiska röda vinglöggen till den innovativa och överraskande  årgångsglöggen. För att inte glömma den vita glöggen, den alkoholfria, glöggen på box med mera - något för alla helt enkelt! 

Glögghantverk

Blossa glögg är en framgångssaga utan motstycke, med ett unikt recept som i närmare 150 år varit en välbevarad hemlighet. Kärlek till hantverket, känsla för kvalitet och de finaste råvarorna har gjort Blossa till en älskad jultradition – år efter år.

Kryddorna

All glögg i Blossa-familjen utgår från samma grundrecept. Den unika kryddblandningen med bland annat kryddnejlika, kardemumma och ingefära kommer från utvalda odlare i länder som Kina och Guatemala. Kryddorna provas och köps in under perioden augusti-september året innan aktuell julsäsong. Kryddorna extraheras i sprit under 4 veckor, därefter följer en 4 månaders mognadslagring av kryddblandningen.

Vinet

All vår glögg tillverkas av riktigt vin från noggrant utvalda europeiska vingårdar. Dessa viner blandas för att få samma smakprofil från år till år. Det gäller även den alkoholfria glöggen, där alkoholen varsamt tagits bort från vinet. Starkvinerna som används produceras i Spanien och ger glöggen sin typiska karaktär av torkad frukt och russin. För att få till den rätta sötman tillsätts socker av finaste kvalitet producerat av sockerbetor.

Med känsla för glögg

Blossas egen Chief Blender

Åsa Orsvärn är Chief Blender för Blossa Glögg. I 25 år har hon med stor framgång och passion blandat Blossa glögg, och är en av världens främsta inom sitt gebit. Åsa vet vad som krävs för att ta fram en glögg med perfekt balans, ljuvlig kryddning och drömmig julkänsla.
 

Säkerställer karaktären

Blossas traditionella lätt-, vin- och starkvinsglögg kräver mycket tid och kärlek från Åsa innan hon fått till den perfekta blandningen. För Åsa är den omsorgsfullt framtagna glöggen en julklapp till alla konsumenter, och hennes mål är att alltid överraska med det oväntade och intressanta. Åsas arbete med att ta fram Blossa årgångsglögg börjar nästan två år innan glöggen lanseras.

150 års historia

Blossa glögg är en framgångssaga utan motstycke, med ett unikt recept som i närmare 150 år varit en välbevarad hemlighet. Kärlek till hantverket, känsla för kvalitet och de finaste råvarorna har gjort Blossa till en älskad jultradition – år efter år.

Såldes i Gamla Stan

Under 1890-talet hade glöggen blivit en svensk jultradition med allt vidare spridning. Alla vinhandlare med självaktning hade sin egenkomponerade glögg, oftast med tomteprydda etiketter på egna buteljer. En av huvudstadens mest framstående vinhandelsfirmor var J.D. Grönstedt & Co. En firma grundad redan i mitten av 1800-talet som i början framställde all sin glögg i lagerkällaren på Stora Nygatan i Gamla Stan. På den tiden fanns det många vinhandlare i Stockholm, men JD Grönstedts & Co var känd för att ha den bästa glöggen av dem alla.

Äkta kryddor redan då

Glöggen krävde då, liksom idag, stora förberedelser. Redan i början av året började man samla och mala kryddor. Malningen skedde på den tiden i en kvarn vid Liljeholmen. Kryddorna kom i stora balar för att vägas och blandas till rätta mängder. Sedan lät man kryddblandningen lakas ur i sprit några veckor innan det var dags för beredning. Vid beredningen mixades vin, sockerlag och kryddblandning. När klarnings- och filtreringsprocessen var slutförd tappades till sist drycken på butelj. I sortimentet fanns då vin- och starkglögg, restaurantglögg med lägre alkoholhalt samt Amerikaglöggen som gick på export.

BLOSSA sprider julstämning

B L O S S A

Blossas jingel kom till redan 1993 och är fortfarande en välbekant melodi för de flesta.

BLOSSA är kvalitet, hantverk och tradition. 

- Hur länge kan man spara flaskan Blossa Lätt vinglögg/Alkoholfri?        

Oöppnad flaska:
En oöppnad flaska Blossa Lättglögg håller över två säsonger, det innebär ca 24 månader från produktionsdatum, se bäst före datum som märks på flaskan.
Blossa Lättglögg kan inte bli dålig som mjölk utan bäst före datum säger att produkten uppfyller våra sensoriska krav för produkten. Det som händer med produkten är att smak profilen kontinuerligt förändras och lagras produkten länge kommer sensoriska profilen gå från glögg till en profil som likar ett starkvin. 
I och med att glöggsmaken minskar med åren, därför måste man som konsument prova produkten och tycker man att den är bra går den att konsumera trots att datumet har passerats. 
Produkten håller om den lagrats på ett bra sätt för produkten och det är mörkt, svalt(viktigt med jämn temperatur) och oöppnad.

Öppnad flaska: 
Öppnad Blossa Lättglögg/alkoholfri blir inte dålig som färska livsmedel utan det som sker är att den sensoriska profilen. Det som händer med produkten är att smak profilen kontinuerligt förändras och lagras produkten länge kommer sensoriska profilen gå från glögg till en profil som liknar ett starkvin. En oöppnad flaska innebär att man adderar till syre och produkten kan då oxiderar. Oxidationen kan minimeras om man förvara flaska under goda förhållanden. Det är mörkt och svalt. Det enklaste sättet att kontrollera produkten om produkten går att dricka är att prova. Om produkten oxiderat då får man en doft av gamla äpplen. I det fallet Lättglöggen luktar och smakar bra kan den drickas.     

- Hur länge kan man spara flaskan Blossa Vinglögg/Starkvinsglögg/Trestjärnig Glögg?        

Produkten kan drickas så länge som man tycker den smakar bra. Det finns inga generella tider för hur länge produkten kan sparas. Det som händer vid lagring är att den förändras. Kryddigheten minskar och produkten erhåller en starkvinskaraktär. Det finns personer som köper produkten år ett och lagrar för att man anser att kryddigheten är för markerad.Produkter som lagrats en tid kan få en fällning i botten. Det är kryddor och färgämnen som fäller ut till partiklar.

- Det står ett konstigt nummer längst ned på Blossa Vinglögg/Starkvinsglögg. Vad är det?        

Bäst före datum finns ej på dessa flaskor. Numret är ett lotnummer, det är spårbarhets nummer. Vi kan med det numret spåra ingående komponenter bakåt i tillverkningskedjan och vi kan även spåra den aktuella loten framåt i kedjan. Vi kan om det händer något med en batch spåra till vilka kunder den tillverkningsbatchen har gått och sedan ta tillbaka den felaktiga varan. 

- Kan man servera Blossa Lätt vinglögg till barn?    

Nej. Blossa Lättglögg innehåller 2,2 vol% alkohol och ska inte drickas av någon under 18 år. Åldersgränsen för att handla på Systembolaget är också 20 år.

- Vad innehåller Blossa vinglögg?    

Blossa Vinglögg, Starkvinsglögg eller Lättglögg tillverkas i stora drag på samma sätt. Blossa glögg tillverkas av rött eller vitt vin som bas, produkten ”kryddas” med starkvin/söta viner med starkvinskaraktär, socker och typiska julkryddor.

Blossa Lättglögg: Skillnaden för Blossa Lättglögg är att det röda eller vita basvinet avalkoholiseras (den sker på ett för produkten varsamt sätt) och som sedan kryddas med söta viner med starkvinskaraktär, socker och kryddor(typiska julkryddor).

- Det ser ut som glasbitar i min flaska, t.ex. Blossa *** Silver. Vad är dessa genomskinliga flagor på botten av flaskan? 
    
Det som beskrivs är med största sannlikhet vinstensfällning som ligger på botten av flaskan. Vinsten är helt ofarligt, det blidas ofta i äldre viner som lagrats länge. Det ser ut som vita små "flagor" i flaskan. Anledningen är att salter fälls ut i vinet efter en tids lagring. Smakmässigt känner man ingen förändring i glöggen.

- Hur ska man dricka/servera den vita lätt vinglöggen?        

Blossa Vit Lätt vinglögg är smaksatt med Blossa klassiska julkryddor och pomerans. Servera den kyld med en isbit och en skiva lime i ett champagne glas som välkomstdrink på julfesten eller till desserten. Den kan också värmas och serveras traditionellt med russin och mandel.

- Hur kommer det sig att Blossa Lätt vinglögg smakar så mycket mera än andra glöggsorter?    

Blossa Lätt vinglögg är baserad på vin. Vid avalkoholisering avlägsnas alkoholen på ett varsamt sätt utan att smaken förstörs. Blossa Lätt vinglögg är en vinglögg där man tagit bort alkoholen, vars bas är vin.

- Innehåller Blossa gluten?    

Nej Blossa Glögg innehåller inte gluten. Det är ett protein som inte kan följa med vid destillationen av sprit av säd. I det fallet man reagerar vid konsumtion av Blossa är det troligen pga av något annat i Blossa. I det fallet man inte litar på att gluten är helt borttagen vid destillationen då ska man undvika att dricka Blossa.
 
- Är Blossa Glögg okej att dricka om jag är vegan?    

Ja, Blossa glögg använder inga processhjälpmedel med animaliskt ursprung. 
 
- Varför innehåller Blossa alkoholfri lite alkohol?
    
Begreppet alkoholfri är inte reglerat enligt svensk eller EU-lagstiftning men har hos allmänheten och i branschen används för drycker som innehåller högst 0,5 % Vol. Blossa Alkoholfri Glögg innehåller en mycket liten mängd alkohol ( mindre än 0,5% Vol). Anledningen är att alkohol används för att extrahera kryddor, så kan spår av alkohol finnas i slutprodukten. Under 0,5% Vol är det mycket svårt att analyserar på ett korrekt sätt. Idag finns ackrediterade mätmetoder för alkoholmätning från 0,3 vol%. Standardmetoden för alkoholanalyser kan endast analysera alkoholhalten från 0,5 vol% och uppåt. Det analysvärdet som vi får är inte exakt utan säger endast att alkoholhalten är under 0,5 vol%. Det innebär att slutprodukten kan innehålla 0-0,5% Vol. Vi har valt att kalla den Alkoholfri för att skilja den från vår Blossa Lätt vinglögg som innehåller 2,2 % Vol. 

Vi anser benämningen Blossa Alkoholfri glögg inte är vilseledande, med den lilla mängden omätbar alkohol som finns i den, och för att det är ett vedertaget namn i de flesta länder för produkter med högst 0,5 % Vol. 

- Hur länge har Blossa varumärket funnits?        

Receptet till Blossa Glögg kommer från 1895. När V&S förvärvade Grönstedts Vinhandel, så fick man också receptet till Blossa. Under monopoltiden producerade V&S olika sorters glögg från detta recept. 1993 döptes glöggen till BLOSSA. Via PR och TV-reklam har varumärkeskännedomen byggts upp och idag är BLOSSA Glögg ett mycket välkänt varumärke.

Glöggiga rawfoodbollar

Ingredienser (ca 20-25 st)

2 dl Blossa alkoholfri glögg, gärna ekologisk
200 g skalad sötmandel (1 påse)
100 g (ca 8 st) urkärnade dadlar
2 msk kokosolja
Rivet skal från 1 apelsin

Topping:
Hackade pistagenötter
Kokos
Lakritspulver
Lingonpulver

Gör så här

1. Koka glöggen så att den blir koncentrerad och ca 3 msk återstår

2. Mixa mandeln grovt

3. Mixa ihop dadlar, kokosolja, 3 msk glöggkoncentrat och rivet apelsinskal

4. Gör bollar och rulla dem i valfri topping

Marsipanklubbor med smak av glögg

Ingredienser (10 st)

3 msk Blossa röd lätt vinglögg 2,2%
3 msk torkade blåbär eller russin
200 g mandelmassa
1/2 dl grovhackade valnötter
10 träpinnar

Topping:
150 g mörk choklad
150 g ljus choklad
Strössel, olika färger

Gör så här

1. Marinera blåbären/russinen i glöggen i ca 3 timmar eller över natten

2. Grovriv mandelmassan på ett rivjärn

3. Grovhacka blåbären/russinen och blanda med mandelmassan och valnötterna

4. Rulla massan till 10 st bollar

5. Smält chokladen över vattenbad

6. Doppa ena änden av varje pinne i choklad och stick ner i bollarna

7. Låt stelna i kylen i ca 30 min tills pinnarna fäst

8. Doppa bollarna i chokladen, låt rinna av och garnera med strössel

9. Stick ner pinnen i en folieboll så att klubban står stadigt

10. Låt stelna i kylen

Smak av rök

Rökt kött har länge haft en given plats i ryggsäcken för de som jobbade i skog och mark. Men att röka köttet är inte bara ett sätt att förvara en fin råvara, det ger också en fantastisk smak som här gifter sig med majonnäsens fyllighet och lökens syra.

Majonnäs med röksmak och örter:
100 g rökt fläsk
3 dl solrosolja
3 äggulor
½ pressad citron
1 msk dijonsenap
1 dl hackade örter, t.ex. timjan, basilika, persilja
Salt och svartpeppar

Skär fläsket i småbitar och lägg i en kastrull. Fyll på med solrosolja, så att det täcker. Sjud försiktigt fläsket i kastrullen i ca 10 minuter. Låt oljan svalna. Vänta ett dygn med att använda oljan. Vispa äggulor, citron och senap fluffigt i en skål. Sila oljan och droppa i den under vispning till en lagom tjock konsistens. Om du känner att majonnäsen vill ”dela på sig” under vispningen skall du vara snabb med att droppa i en droppe iskallt vatten, så binder den sig igen. Finhacka örterna och blanda i. Smaka av med salt och svartpeppar.

Picklad rödlök:
1 rödlök
½ dl ättika
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
Svartpeppar

Skala och skär rödlöken i 3 mm tjocka skivor och lägg i en mindre burk. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och ge det ett uppkok, så att sockret löser sig. Häll vätskan över rödlöken och ställ svalt för att kallna. Färdig att använda nästa dag.

Vid servering:
Bryt en bit knäckebröd. Lägg en skiva tunt skivad rökt renkött på. Toppa med majonnäs och syrad lök.

Glödkaka med enbär och svamp

Gáhkkun (samiskt tunnbröd) bakades på gjutjärnspannor över öppen eld. På så sätt fick man färskt bröd även under långa perioder utanför hemmet. Enbären användes för att konservera smöret men också för att dölja oangenäma smaker – idag tycker vi att det ger en spännande ton av skog tillsammans med svampen.

Gáhkku/glödkaka:
2,5 dl vatten
25 g jäst
25 g smör
2 dl kornmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Häll upp 37 gradigt vatten i en bunke. Tillsätt jäst, smör och olja. Häll i mjölet, lite i taget. Häll sist i saltet. Arbeta degen smidig och en aning fast. Kör degen i en blandare i ca 5 min. Låt degen jäsa 20 minuter i bunken. Dela sedan upp degen i småbitar, knåda och kavla ut små kakor i ca 3 mm tjocklek. Jäs ytterligare en gång, till dubbel storlek. Grädda brödet i en het, torr stekpanna ett par minuter på varje sida. Låt brödet svalna under en handduk.

Svampfyllning:
ca 300 g svamp (tex, kantareller,
trattkantareller, skogschampinjoner)
2 msk smör
2 sticklökar
2 klyftor vitlök
salt
svartpeppar

Plocka ätlig svamp i skogen. Rensa svampen noga ifrån smuts och skär den i mindre bitar. Lägg den i en varm stekpanna. Låt svampen släppa lite av fukten genom att steka den utan något smör i stekpannan. När svampen ångats av och känns lite torr tillsätter du en klick smör och bryner svampen. Rengör sticklöken och vitlöken och hacka den smått. Tillsätt löken strax efter smöret. Smaka av med salt och peppar.

Enbärsmör:
100 g smör
10 st torkade enbär
1 tsk flingsalt
Vispa smöret vitt och pösigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt krossade enbär, salt och svartpeppar.

Vid servering:
Bred den nybakade glödkakan med smöret, toppa med den nystekta svampen ifrån skogen.

Klappgröt med söta tillbehör

Klappgröten är för många en bortglömd skatt. Den har fått sitt namn från klapp-klapp-ljudet när man förr med mycket möda vispade mannagryn och färska bär luftigt. Ibland kallas den även trollgröt. Den passar både till frukost, mellanmål och dessert – eller varför inte som ett sött tillbehör till glöggen. Nötblandningen är även lika god i glöggen eller som strövargodis på skogspromenaden.

Klappgröt:
5 dl vatten
1 dl finmalen mannagryn
200 g lingon
Socker

Koka upp vatten. Vispa i mannagrynen, lite i taget. Vispa hela tiden för att undvika klumpar. Tina upp lingon och passera dem genom en sil, så att du kan skilja skalet ifrån bärsaften. Häll gröten i en matberedare och vispa/”klappa” gröten på medelhastighet. Tillsätt lingonsaften. Låt vispandet gå tills gröten är avsvalnad och fluffig. Smaka av med socker, men den ska gärna vara lite syrlig.

Bärchips:
100 g frusna hallon
(eller andra bär)
½ banan
Tina hallonen och mixa dem tillsammans med bananen i en mixer. Låt bärmixen bli jämn och mjuk. Häll ut den på en plåt med bakplåtspapper. Stryk ut den så tunt som möjligt. Ställ i ugnen på 80 ºC och torka bärmixen tills den blir torr och krispig (ca 3-4 timmar). Öppna gärna ugnen vid några tillfällen för att släppa ut fukten. Bryt i chipsbitar.

Nötbräck (strövargodis):
Hacka nötter och fröer till önskad storlek. Rosta dem en aning i en torr stekpanna. Lyft åt sidan. Förbered en plåt med smörpapper på. Häll en dl strösocker i en varm, ren stekpanna. Luta lite på pannan så att strösockret lägger sig platt på ytan, utan att röra i sockret. Smält sockret och låt färgen bli en aning karamelliserad. Lägg i nötterna och lyft stekpannan åt sidan. Stjälp upp nötterna och sockret på plåten med smörpappret. Skaka en aning på plåten, så att blandningen blir så platt som möjligt. Låt svalna helt. Bryt sedan upp små skärvor av bräcket.

Till servering:
Servera gröten i små koppar eller glas tillsammans med lite mjölk. Toppa med nötbräck, bärchips och bär.

HOW BLOSSA CAME TO BE

Johan Daniel Grönstedt was one of the most prominent wine merchants in Stockholm in the 19th century. He was famous for his cognac, port and glögg, which were based on recipes he created using fortified wines, cognac and spice blends. These recipes are still in use today. 

Glögg was seen as a very exclusive beverage to start with, but in the late 19th century it became more available for “ordinary” consumers and became very popular. Glögg’s popularity in the Nordics originates from the tradition of drinking fortified, sweeter wines often spiced with, at that time, common spices such as citrus, cinnamon, cloves, cardamom and ginger.

CRAFTED WITH CARE

The Blossa family stands for premium quality without compromise. The crafting of an iconic beverage takes time, skill and precision. The traditional methods we use to produce our glögg have set a standard in the industry from the very start.

All of our Blossa glöggs are based on a blend of different wine styles, mixed with our own aged spice macerate and sweetened with high quality sugar.

THERE’S ONLY ONE REAL GLÖGG

The genuine ingredients are key. All of our glöggs, even the non- alcoholic, are based on wines from vineyards from Southern Europe to give Blossa glögg its characteristic flavour of dried fruits and raisins. We also add the finest sugar from sugar beets to ensure the precise sweetness we are famous for, and then there are the spices! The right spices are carefully selected to ensure Blossa’s taste profile. They are carefully tested a year in advance to ensure the perfect blend. The spices are then extracted in liquor for 4 weeks and left to mature for another 3 months.

The product we create is 100% genuine and real, in every sip. This philosophy of course applies to our whole range, with or without alcohol.

BLEND IT THE TRADITIONAL WAY

Our chief blender Åsa Orsvärn ensures that our products live up to the high standards we set. With her expertise and passion for blending, she is involved in the development of all our glögg, from our original Blossa range, our unique Annual Edition to all other Blossa innovations. For over 15 years Åsa has perfected her blending skills, closing the door to her small blending room and disappearing into a world of spices, dried fruits, wine and spirits to make sure that the Blossa tradition lives on. 

Her job is to adjust the recipe depending on wine and spice harvest to ensure that Blossa keeps it sensorial profile and top quality year after year. Åsa is responsible for all our production, from selecting the very best raw materials, to composing the perfect balance of seasonal wines and spices, while safeguarding the process. “It’s not about streamlining, it’s about keeping Blossa authentic”.

BLOSSA has a glögg for everyone.