Dryck och bakverk med doft av äpple.

En härlig sak med hösten är alla äpplen som finns i våra trädgårdar och butiker! Vi tipsar om drinkar och desserter för dig som också älskar ett mustigt äpple.

Äpplen i korg

En härlig sak med hösten är alla svenska äpplen som finns i våra trädgårdar och butiker! Svenska äpplen bjuder på en härligt mustig smakupplevelse och passar väldigt bra i just bakverk, must och om man vill även i en cocktail. I Frankrike tar man flitigt tillvara på äppelskördar och tillverkar fantastisk calvados. Prova att servera en kupa calvados till friterad brie med kryddstekta äpplen - och tacka oss sen!

Calvados - en lång fransk tradition

I det nordliga franska landskapet växer inga druvor utan istället tillverkas smakrik och aromatisk calvados på traktens äpplen. Den här traditionen sträcker sig långt tillbaka i tiden och likt cognac och armagnac är destillatet ursprungsskyddat i fransk lag och äppeldestillat (äppelbrännvin) från andra regioner än Calvados får alltså inte benämnas calvados. 

1825 grundade Pierre-Auguste sitt egna destilleri och som fortfarande är i familjens ägo. Boulard är verksamma i kärnområdet i Calvados, Pays d’Auge. I och med det används enbart äpplen som råvara. Destillationen är dubbel och sker i kittelpannor, med minst två års lagring på ekfat.

Och hur mycket äpplen behövs? Boulard uppger att 18 kg äpplen ger 13 liter must på 5% alkoholhalt, som destilleras och slutar som en enda liter outspädd calvados på 70%.

Tips på Calvados

Boulard Grand Solage Pays d'Auge, 700ml

355,00 kr


Boulards Grand Solage blandas 3-5 års gamla calvadossorter och denna ”cuvée” lagras sedan ytterligare på ekfat för att smakerna ska få mogna tillsammans. Den har en nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, knäck, apelsin, vanilj, kanel och hasselnötter

Calvados i drinkar

Calvados fungerar utmärkt som avec men är även en ypperlig ingrediens när du vill ha en lite fruktigare drink. Här hittar du några riktigt goda drinkar med calvados.

Äppelmust och cider

Äppelmust är den råsaft man får ut av att pressa äpplen, utan att socker eller några andra ämnen tillsätts. Om du vill göra egen äppelmust med dina trädgårdsäpplen behöver du en råsaftcentrifug eller så kan du lämna in dina äpplen till ett musteri få dem mustade där. Perfekt för att ta tillvara på all frukt och undvika svinn, och det blir så gott!

Äppelcider är helt enkelt jäst äppelmust där alkohol och koldioxid bildats under en viss jäsningstid. Äppelcider är både gott dricka som det är eller ha som en ingrediens i en drink, till exempel en Krogis.

Boulard Cidre Biologique Brut, 750 ml

63,00 kr


Boulard Cidre Biologique Brut är en nästan torr, mycket frisk med tydlig ton av mogna höstäpplen. Härligt frisk syra och läcker liten mousse som lyfter smaken. En mycket fransk cider och en effektiv törstsläckare. Servera välkyld.

Vi älskar äppeldesserter

Äppelpaj och äppelkaka är ju två riktiga höstklassiker, är det ens höst om du inte ätit en riktigt smarrig äppelkaka? Men vi vill passa på att tipsa om några andra äppeldesserter som verkligen är värda att prova nu i höst. Varför inte servera en friterad brie med kryddstekta äpplen eller vinkokta äpplen med mascarponekräm och havresmul?