Så väljer du till dryck till påskmaten.

Vår dryckesexpert Mats ger dig tips på hur du väljer dryck, som snaps och vin, till påskmaten samtidigt som du får flera dryckestips till de olika rätterna. 

Välja dryck till påskmaten

Vår dryckesexpert Mats vägleder dig hur du kan tänka när du väljer dryck till påskmaten. Vad passar till sill, lax, lamm och påskens godis och dessertkavalkad. Han tipsar om både snaps och vin.

Historiskt sett var påskmaten som serverades rätt enkel. Eftersom det var åtta månader sen den sista skörden och påsken var mer fokuserad på budskapet om Kristi uppståndelse låg fokus inte på mat. I modern tid har det mer blivit ett firande som fokuserar på mat och dryck.

Om man tar bort julskinkan så finns det en hel del likheter mellan vad som dukas fram på påsk- och på julbord. Undersökningar från Svensk handel visar att det mest populära på det svenska påskbordet är:

  • Ägg

  • Sill

  • Lax

  • Köttbullar

  • Prinskorv

  • Janssons frestelse

  • Lamm.

Lamm i olika former har blivit ett mer och mer populärt inslag under påsken de senaste åren. Och naturligtvis får vi inte glömma allt godis och andra sötsaker som fullkomligt överöser denna högtid.

Inled med bubbel

Det är aldrig fel att inleda med ett glas mousserande vin för att välkomna gästerna och som ett sätt att inleda firandet. Dessutom ger det gästerna något att fokusera på medan det sista kring maten blir färdigt.

Ställ gärna från några goda snittar eller plockmat, eller bara några skålar med olika snacks som ni kan små äta på innan ni intar påskbordet.

Goda bubbel till påsk:

Onbrina Prosecco Extra Dry

119,00 kr


Onbrina är ljust halmgul med gröna inslag. Vinet har fina bubblor, med en klassisk aromatisk Prosecco-näsa.Rund och fin smak med uppfriskande syra med massor av fruktiga smaker som äpple och vita vilda blommor.

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut

499,00 kr


Detta är en frisk och elegant blanc de blancs med inslag av citron, äpplen, grapefrukt, brioche, vita blommor och en förförisk krämighet.

Till ägg och sill - välj snaps att smutta på

Om det dukas fram mycket sill och äggbaserade rätter skall du definitivt dyka ner i vårt rika svenska dryckeskulturarv. Servera med fördel en välkryddad snaps eller akvavit.

Servera inte snapsen kallare än kylskåpstemperatur och häll inte i er utan smutta endast, så att du känner alla smaker och nyanser.

Dryckestips till ägg och sill:

O.P. Anderson Dill

229,00 kr


O.P. Anderson Dill har en frisk och fyllig kryddighet av dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål. En utmärkt följeslagare till sillen och äggrätterna, men även till laxen i olika former.

Gammal Norrlands Akvavit

245,00 kr


Den fylliga och milda Gammal Norrlands Akvavit lanserades 1929. Den är även kulturellt bevandrad och intar en betydande roll i Torgny Lindgrens roman "Norrlands Akvavit". Förutom kummin, anis och fänkål har denna klassiker med själ och hjärta bland höga fjäll och brusande forsar, även inslag av sherry.

Till lax – välj vitt vin (eller ett lätt och fruktigt rött)

Lax i alla möjliga skepnader brukar dyka upp under påsken. Lax och andra röda fiskar som forell, röding, och öring är något fetare än vita fiskar och har också mer smak av umami. Det senare gör att man helst serverar vita viner.

Om du föredrar röda viner är det fruktiga och lättare stilar som gäller och man måste tänka till vad det gäller tillagning och tillbehör för att helt undvika att vinet får en metallisk smak i mötet med den umamirika laxen. Det gör man genom att tillföra sälta, syrlighet samt fett eller krämiga komponenter.

Det finns en mångfald av olika laxrätter som ingen annan typ av fisk kommer i närheten av. Så paletten av lämpliga laxviner är mycket rik och omfattande.

Dryckestips till lax:

Laroche Bourgogne Réserve

149,00 kr


Laroche Bourgogne Réserve har en inbjudande, fruktig och nyansrik doft med inslag av fat. Smaken är fruktig, och frisk med toner av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och citron. Passar utmärkt till grillade eller halstrade anrättningar med fisk och skaldjur.

Folklore Albariño

129,00 kr


Till både räkor och lax på påskbordet passar en frisk albariño fint. Folklore har en fruktig mycket frisk smak med härlig aromatisk ton, inslag av persika, citrus och mogen ananas. Fin krispig fruktsyra och lång eftersmak.

Haus Klosterberg Riesling

179,00 kr


Frisk och fruktig druvtypisk doft med inslag av gröna äpplen, krusbär, grapefrukt och mineral. Torr, välbalanserad aromatisk smak med inslag av mineral och citrus.

Mezzacorona Müller Thurgau

99,00 kr


Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, gröna äpplen, vit persika, örter och lime. Även fruktig, ungdomlig och mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, vit persika, örter och lime.

Mezzacorona Pinot Nero

99,00 kr


Mycket prisvärd pinot noir! I Mezzacorona Pinot Nero får du en ren, bärig doft av körsbär, kryddor och hallon. Frisk fruktig mjuk smak som domineras av röda körsbär, svartvinbär, hallon, färska örter med inslag av fat och mjuka tanniner.

Röda viner till lamm

Lammsteken brukar vara det mest populära men du kan naturligtvis välja andra alternativ såsom kotletter, gryta, filé eller entrecôte.

Här finns det många viner som passar. Om det finns påtaglig syrlighet, fett eller krämiga komponenter i maträtten kan du gå på de mer kraftfulla vinerna med påtaglig strävhet. Men finns det en påtaglig sötma och kanske även lite kryddhetta i anrättningen gör det sig bättre med de mer mjuka och fruktdrivna rödvinerna.

Vin till lamm:

Stellenbosch Reserve Vanderstel

149,00 kr


Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak.

Xavier Vignon Cairanne

200,00 kr


Xavier Vignon Cairanne är ett utmärkt vin till grillat kött. Vinet har en nyanserad och intensiv doft med inslag av hallon och andra röda bär, mörka körsbär samt en fläkt av ceder och läder. Smaken är fyllig och intensiv med tanniner som är stadiga men mogna och finkorniga. Vinet har en lång eftersmak där man finner både mörka bär, hallon, svartpeppar samt ett stråk av ceder.

Till påskens gottebord

Påsken är utan tvekan en av de högtider då det säljs extra mycket godis. Och det dukas också fram mycket desserter, kakor och bakverk. Givetvis finns det även en rad lämpliga drycker till den här delen av påskens ätande

Dryckestips till dessertbordet:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

189,00 kr


Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak. Serveras vid 10-12°C, traditionellt till biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Vintry's Royal Cream Sweet Sherry

139,00 kr


Vintry's Royal Cream Sweet Sherry har en stor, bränd doft med inslag av torkad frukt, choklad, nötter och romrussin. Söt, frisk och relativt fyllig smak med balanserad smak av torkad frukt, choklad, romrussin och nötter i knäckig stil. Lång eftersmak.