Så väljer du till dryck till påskmaten.

Vår dryckesexpert Mats ger dig tips på hur du väljer dryck, som snaps och vin, till påskmaten samtidigt som du får flera dryckestips till de olika rätterna. 

Dukat bord med påskdekorationer

Vår dryckesexpert Mats vägleder dig hur du kan tänka när du väljer dryck till påskmaten. Vad passar till sill, lax, lamm och påskens godis och dessertkavalkad. Han tipsar om både snaps och vin.

Historiskt sett var påskmaten som serverades rätt enkel. Eftersom det var åtta månader sen den sista skörden och påsken var mer fokuserad på budskapet om Kristi uppståndelse låg fokus inte på mat. I modern tid har det mer blivit ett firande som fokuserar på mat och dryck.

Om man tar bort julskinkan så finns det en hel del likheter mellan vad som dukas fram på påsk- och på julbord. Undersökningar från Svensk handel visar att det mest populära på det svenska påskbordet är:

  • Ägg

  • Sill

  • Lax

  • Köttbullar

  • Prinskorv

  • Janssons frestelse

  • Lamm.

Lamm i olika former har blivit ett mer och mer populärt inslag under påsken de senaste åren. Och naturligtvis får vi inte glömma allt godis och andra sötsaker som fullkomligt överöser denna högtid.

Till ägg och sill - välj snaps att smutta på

Om det dukas fram mycket sill och äggbaserade rätter skall du definitivt dyka ner i vårt rika svenska dryckeskulturarv. Servera med fördel en välkryddad snaps eller akvavit.

Servera inte snapsen kallare än kylskåpstemperatur och häll inte i er utan smutta endast, så att du känner alla smaker och nyanser.

Dryckestips till ägg och sill:

O.P. Anderson Klar

299,00 kr


O.P. Anderson Klar har en frisk och fyllig kryddighet av dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål. En utmärkt följeslagare till sillen och äggrätterna, men även till laxen i olika former.

Gammal Norrlands Akvavit

244,00 kr


Den fylliga och milda Gammal Norrlands Akvavit lanserades 1929. Den är även kulturellt bevandrad och intar en betydande roll i Torgny Lindgrens roman "Norrlands Akvavit". Förutom kummin, anis och fänkål har denna klassiker med själ och hjärta bland höga fjäll och brusande forsar, även inslag av sherry.

Till lax - välj vitt vin (eller ett lätt och fruktigt rött)

Lax i alla möjliga skepnader brukar dyka upp under påsken. Lax och andra röda fiskar som forell, röding, och öring är något fetare än vita fiskar och har också mer smak av umami. Det senare gör att man helst serverar vita viner.

Om du föredrar röda viner är det fruktiga och lättare stilar som gäller och man måste tänka till vad det gäller tillagning och tillbehör för att helt undvika att vinet får en metallisk smak i mötet med den umamirika laxen. Det gör man genom att tillföra sälta, syrlighet samt fett eller krämiga komponenter.

Det finns en mångfald av olika laxrätter som ingen annan typ av fisk kommer i närheten av. Så paletten av lämpliga laxviner är mycket rik och omfattande.

Dryckestips till lax:

Laroche Bourgogne Réserve

139,00 kr


Laroche Bourgogne Réserve har en inbjudande, fruktig och nyansrik doft med inslag av fat. Smaken är fruktig, och frisk med toner av fat, gröna äpplen, ananas, kryddor och citron. Passar utmärkt till grillade eller halstrade anrättningar med fisk och skaldjur.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

249,00 kr


En högklassig Riesling med tydlig sötma som balanseras på bästa sätt av en knivskarp syra. Umgänget tillsammans med en gravad lax och hovmästarsås är på alla sätt i bästa samförstånd, men är även som en dröm tillsammans med en laxtartar där det finns tydlig sötma från grönsaker eller frukter och en distinkt chilihetta.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

119,00 kr


Här är en välgjord Riesling med adressen Alsace och här finner vi en dansant partner tillsammans med både den rökta laxen. Kall inkokt lax och många andra laxrätter där det gärna får finnas lite syrlighet i tillagningen eller i tillbehören.

Kim Crawford Pinot Noir

259,00 kr


En välgjord Pinot Noir från nya Zeeland som gifter sin fint med halstrad eller grillad lax som serveras med stekt svamp, rödvinssky och en gräddig potatisgratäng.

Röda viner till lamm

Lammsteken brukar vara det mest populära men du kan naturligtvis välja andra alternativ såsom kotletter, gryta, filé eller entrecôte.

Här finns det många viner som passar. Om det finns påtaglig syrlighet, fett eller krämiga komponenter i maträtten kan du gå på de mer kraftfulla vinerna med påtaglig strävhet. Men finns det en påtaglig sötma och kanske även lite kryddhetta i anrättningen gör det sig bättre med de mer mjuka och fruktdrivna rödvinerna.

Vin till lamm:

Santedame Chianti Classico Organic

129,00 kr

269,00 kr


Ett chiantivin som passar perfekt till lamm! Smaken är medelfyllig med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter. Doften är medelstor med trevliga och nyanserade inslag av mörka körsbär, kanel, kryddor och kakao.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

249,00 kr

269,00 kr


Etoile betyder stjärna, och detta är verkligen en stjärna bland viner från södra Rhônedalen. Ett vin från vinernas dirigent Xavier Vignons och det är en blandning mellan årgångarna 2015, 2016 och 2017. Blanda friskt kan man även bland olika lammrätter. Varför inte vitlöksdoftande lammkotletter med rödvinssmör och råstekt potatis.

Till påskens gottebord

Påsken är utan tvekan en av de högtider då det säljs extra mycket godis. Och det dukas också fram mycket desserter, kakor och bakverk. Givetvis finns det även en rad lämpliga drycker till den här delen av påskens ätande

Dryckestips till dessertbordet:

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

189,00 kr


Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak.

Serveras vid 10-12°C, traditionellt till Biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.

Nederburg Noble Late Harvest

119,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Vintry's Royal Cream Sweet Sherry

129,00 kr


Vintry's Royal Cream Sweet Sherry har en stor, bränd doft med inslag av torkad frukt, choklad, nötter och romrussin. Söt, frisk och relativt fyllig smak med balanserad smak av torkad frukt, choklad, romrussin och nötter i knäckig stil. Lång eftersmak.