Så väljer du till dryck till påskmaten.

Vår dryckesexpert Mats ger dig tips på hur du väljer dryck till påskmaten samtidigt som du får flera dryckestips till de olika rätterna. 

Dukat bord med påskdekorationer
Dukat bord med påskdekorationer

Vår dryckesexpert Mats vägleder dig hur du kan tänka när du väljer dryck till påskmaten. Vad passar till sill, lax, lamm och påskens godis och dessertkavalkad.

Historiskt sett var påskmaten som serverades rätt enkel. Eftersom det var åtta månader sen den sista skörden och påsken var mer fokuserad på budskapet om Kristi uppståndelse låg fokus inte på mat. I modern tid har det mer blivit ett firande som fokuserar på mat och dryck.

Om man tar bort julskinkan så finns det en hel del likheter mellan vad som dukas fram på påsk- och på julbord. Undersökningar från Svensk handel visar att det mest populära på det svenska påskbordet är ägg, sill, lax, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, och lamm. Lamm i olika former har blivit ett mer och mer populärt inslag under påsken de senaste åren. Och naturligtvis får vi inte glömma allt godis och andra sötsaker som fullkomligt överöser denna högtid.

Till ägg och sill - välj snaps att smutta på

Om det dukas fram mycket sill och äggbaserade rätter skall du definitivt dyka ner i vårt rika svenska dryckeskulturarv. Servera med fördel en välkryddad snaps eller akvavit.

Servera inte snapsen kallare än kylskåpstemperatur och häll inte i er utan smutta endast, så att du känner alla smaker och nyanser.

Dryckestips till ägg och sill:

O.P. Anderson Klar

269,00 kr


O.P. Anderson Klar har en frisk och fyllig kryddighet av dillfrö och citron med inslag av kummin, anis och fänkål. En utmärkt följeslagare till sillen och äggrätterna, men även till laxen i olika former.

Gammal Norrlands Akvavit

229,00 kr


Här har vi en ytterst balanserad akvavit med en fyllig, välbalanserad och tydlig smak av kummin med inslag av fat, russin, anis, fänkål och en aning sötma. En dröm tillsammans med både sillen, osten och det småvarma.

Till lax - välj vitt vin (eller ett lätt och fruktigt rött)

Lax i alla möjliga skepnader brukar dyka upp under påsken. Lax och andra röda fiskar som forell, röding, och öring är något fetare än vita fiskar och har också mer smak av umami. Det senare gör att man helst serverar vita viner.

Om du föredrar röda viner är det fruktiga och lättare stilar som gäller och man måste tänka till vad det gäller tillagning och tillbehör för att helt undvika att vinet får en metallisk smak i mötet med den umamirika laxen. Det gör man genom att tillföra sälta, syrlighet samt fett eller krämiga komponenter.

Det finns en mångfald av olika laxrätter som ingen annan typ av fisk kommer i närheten av. Så paletten av lämpliga laxviner är mycket rik och omfattande.

Dryckestips till lax:

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

219,00 kr


En högklassig Riesling med tydlig sötma som balanseras på bästa sätt av en knivskarp syra. Umgänget tillsammans med en gravad lax och hovmästarsås är på alla sätt i bästa samförstånd, men är även som en dröm tillsammans med en laxtartar där det finns tydlig sötma från grönsaker eller frukter och en distinkt chilihetta.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

112,00 kr


Här är en välgjord Riesling med adressen Alsace och här finner vi en dansant partner tillsammans med både den rökta laxen. Kall inkokt lax och många andra laxrätter där det gärna får finnas lite syrlighet i tillagningen eller i tillbehören.

Robert Mondavi Private Selection Chardonnay

142,00 kr


En trevlig och välgjord Chardonnay från Kalifornien med en härlig fruktighet som umgås på bästa sätt med aromerna från faten och den feta texturen. Tänk på en grillad lax som serveras som varmrätt och till det ett kryddsmör och en grillad citron.

Kim Crawford Pinot Noir

239,00 kr


En välgjord Pinot Noir från nya Zeeland som gifter sin fint med halstrad eller grillad lax som serveras med stekt svamp, rödvinssky och en gräddig potatisgratäng.

Röda viner till lamm

Lammsteken brukar vara det mest populära men du kan naturligtvis välja andra alternativ såsom kotletter, gryta, filé eller entrecôte.

Här finns det många viner som passar. Om det finns påtaglig syrlighet, fett eller krämiga komponenter i maträtten kan du gå på de mer kraftfulla vinerna med påtaglig strävhet. Men finns det en påtaglig sötma och kanske även lite kryddhetta i anrättningen gör det sig bättre med de mer mjuka och fruktdrivna rödvinerna.

Vin till lamm:

Las Moras Gran Syrah 2018

149,00 kr


Ett mycket angenämt och välgjort vin från Syrahdruvans argentinska Mecka, San Juan. Här får det gärna finnas både örtkryddor och vitlök i den mustiga lammanrättningen. Det smakmötet i munnen kommer att kännas som en vild argentinsk tango med rosen i munnen, där du och din partner är samspelta i vartenda steg.

Santedame Chianti Classico Organic

169,00 kr


Ett chiantivin som passar perfekt till lamm! Smaken är medelfyllig med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter. Doften är medelstor med trevliga och nyanserade inslag av mörka körsbär, kanel, kryddor och kakao.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

249,00 kr


Etoile betyder stjärna, och detta är verkligen en stjärna bland viner från södra Rhônedalen. Ett vin från vinernas dirigent Xavier Vignons och det är en blandning mellan årgångarna 2015, 2016 och 2017. Blanda friskt kan man även bland olika lammrätter. Varför inte vitlöksdoftande lammkotletter med rödvinssmör och råstekt potatis.

Till påskens gottebord

Påsken är utan tvekan en av de högtider då det säljs extra mycket godis. Och det dukas också fram mycket desserter, kakor och bakverk. Givetvis finns det även en rad lämpliga drycker till den här delen av påskens ätande

Dryckestips till dessertbordet: