EkologiskVeganMindre socker
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape La Réserve XV XVI XVII

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape La Réserve XV XVI XVII

Frankrike


499,00 kr

Systembolaget nr:

5798901

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape La Réserve XV XVI XVII har en härlig komplex och nyanserad doft med inslag av kryddor, fat, torkade örter, piptobak, stenkross samt  mörka, blå och röda frukter som björnbär, blåbär, torkade jordgubbar mörka plommon. Smaken är rik med mjuka tanniner och en härligt lång eftersmak där både kryddor, örter, färska och torkade frukter, stenkross och  svampskog passerar revy. Men också i avslutet en läcker sälta.

Produktion

En blandning av tre olika som de romerska siffrorna visar, 2015, 2016, 2017 Grenache från 100 åriga stockar som kompletteras med mycket gamla stockar med, Vaccarèse , Counoise, Mourvèdre, Cinsault , Terret Noir  och Muscardin. Druvorna kommer från 100 olika utvalda vingårsplotter i Châteauneuf-du-Pape. 76% av blandningen kommer från 2016 ,14% av blandningen kommer från 2017och 8% från 2015, 2% är vin från den förra lanseringen av vinet som var en blandning av 2010,2012 och 2015.

Passar till

Till kraftiga kötträtter på mörkt kött där det gärna får finnas mycket färska örtkryddor och mustiga smaker. Gärna även feta eller krämiga komponenter

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike. Hela 13 druvsorter är tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape.Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15 %

Systembolaget nr

5798901

Volym

750 ml

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

4 g/liter

Druva

Grenache, Cinsault

Lagring

Är utmärkt god att avnjuta idag, men kan lagras och utvecklas under ett flertal år.