Xavier Vignon

Xavier Vignon är specialiserad på södra Rhônedalen och är mest kända för sina viner från Châteauneuf-du-Pape.

Xavier Vignon i Châteauneuf-du-Pape

Vinmakare med lång erfarenhet

Xavier Vignon är en vinmakare med mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare under hela 34 skördar. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag i södra Rhônedalen. Sedan 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år, är beläget i Chateauneuf du Pape.

Eget varumärke sedan 1999

Vinerna med hans egen signatur såg dagens ljus 1999 då han började göra egna Rhôneblandningar i garaget. Han hade anlänt till Rhônedalen tre år tidigare och fick då flera uppdrag som konsulterande vinmakare, Xaviers renommé och erfarenhet ökade stadigt och antalet producenter som tog hans tjänster i bruk ökade markant.

Till en början såldes hans egna garageviner endast till vänner och bekanta men plötsligt blev Xavier nedringd av människor som ville köpa. Det visade sig att en god vän utan hans vetskap sänt in viner till den franska vinguiden Hachette. Ett vin fick den högsta utmärkelsen "Coup de Cœur" och resten fick tre stjärnor av tre möjliga. Resten är historia.

Vinerna ska spegla ursprunget

Xavier Vignon äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet.

Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.