Gör eget julgodis – 10 enkla recept.

Godis och sött är en självklar del av julen för de flesta. Därför bjuder vi här på några enkla recept på julgodis, med choklad, nötter, marsipan och andra smaker som verkligen andas jul.

Vit chokladtryffel med cognac

Att göra eget julgodis är en mysig tradition som dessutom blir väldigt uppskattad av de du firar med. Däremot är tiden i slutet av december ofta knapp och julgodis som går snabbt att göra och är enkelt vinner ofta mot de mer komplicerade recepten.

Här nedan har vi samlat enkla recept på julgodis med bland annat choklad, nötter och marsipan – smaker som verkligen för tankarna till julen och som passar lika bra till glöggminglet som efter julbordet när suget börjar göra sig påmint igen.

Julgodis med barn

Vill du göra enkelt julgodis med barnen? Testa att köpa en stor bild mandelmassa, dela upp den i bitar och färga delarna med olika färger av karamellfärg. Det blir ett roligt pyssel där barnen får känna sig delaktiga. Du kan även ställa fram mandlar, fikon, nougat eller annat som får sätta smak på mandelmassan.

Julgodis med choklad

Att doppa godsaker i choklad är aldrig fel! Choklad är dessutom en smak som passar med mycket på julens fikabord. Vill du verkligen göra snabbt och enkelt julgodis smälter du bakchoklad i ett varmvattenbad och doppas exempelvis följande saker som du sedan låter droppa av och torka på ett bakplåtspapper:

  • Pepparkakor

  • Dadlar (urkärnade)

  • Fikon

  • Nötter

  • Clementinklyftor (doppa bara ena halvan så blir det extra snyggt)

  • Saffransskorpor

10 recept på enkelt julgodis:

Dryck till julgodis:

Vintry's Madeira Fine, 750ml

165,00 kr


Servera gärna ett glas madeira till desserter med choklad - då passar Vintry's Madeira Fine mycket bra. Vinet har en relativt stor, eldig doft, med inslag av arraksboll, kokos, choklad, mandel och rostat kaffe. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe. Medellång eftersmak.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak.

Serveras vid 10-12°C, traditionellt till Biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.

Blossa 23 15%

139,00 kr


Blossa 23 har Stockholm som sin destination och huvudsmakerna är hallon och humle. Som alltid möter årsglöggen upp med de klassiska glöggkryddorna kryddnejlika och kanel. Kan serveras både varm och kall med lite is.

07.11.2023