Ekologisk
Gustave Lorentz Riesling Grand Cru 2x75cl

Årgång:

2016, 2017

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru 2x75cl

Frankrike


898,00 kr

Systembolaget nr:

7348209

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim 2016 har en rik, komplex och nyanserad doft med inslag av grillad citron, solmogna aprikoser, mandarin, blöt sten, bivax och en parfymerad fläkt av blommor. Vinet har en mycket välbalanserad torr smak med fin fruktighet. Smakintensiteten är stor där man hittar både mandarin, färsk aprikos, mineralitet, mandarin och limezest. Eftersmaken är lång, elegant och nyanserad. Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim 2017 har en nyanserad och intensiv doft med inslag av nektarin, bergamott, kryddor, cykelverkstad, stenkross, och en fläkt av blommor. Smaken är torr och intensiv med fina inslag av mineral, gula stenfrukter, bergamott och ett stråk av blommor.

Produktion

Vinerna är producerade av 100% Rieslingdruvor odlade i den del av Grand Cru-klassificerade vingården Altenberg de Bergheim som ägs av Gustave Lorentz. Denna Grand Cru-vingård ligger precis utanför den medeltida staden Bergheim på Grasbergs branta sydsluttning, 220 till 330 meter över havet. Druvorna kommer från vinstockar som är 30-50 år gamla. Jordmånen består av lera och kalksten.

Passar till

Som apéritif, till fisk och skaldjur eller till ljust kött. Det får gärna finnas syrlighet i tillagningen eller i tillbehör.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Gustave Lorentz är ett familjeföretaget som grundades redan 1836 och leds idag av den sjätte generation genom George Lorentz. Det kommer i nästa generation bli en mer kvinnlig prägel eftersom George har tre döttrar. Vinföretaget Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim som har ypperliga förutsättningar för att få fram viner av högsta kvalitet. 2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet. Trots att vineriet är mycket modernt så tog man med sig sina trettiotre gamla träståndare som rymmer mellan 1 400 och 10 100 liter vardera, vissa av dem över 100 år gamla. Genom lagring i dessa får man ingen fatkaraktär men en försiktig tillförsel av syre genom träets porer, en detalj som bidrar till komplexiteten i vinerna. Gustave Lorentz äger 33 Ha vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade, men köper även druvor från ytterligare 100 Ha. De köpta druvorna kommer från långtidskontrakterade odlare runt byn Bergheim. Gustave Lorentz kontrollerar så att vingårdarna sköts helt enligt deras önskemål och kvalitetskrav. Byn Bergheim har två Grand Cru vingårdar Altenberg de Bergheim (35,06 hektar) och Kanzlerberg som är den minsta Grand Cru vingården i Alsace. Gustave Lorentz är en mycket betydande ägare med 50% av arealen i Kanzlerberg och 12 hektar i Altenberg de Bergheim. Man skördar endast för hand och vinifierar varje druvsort och vingårdsläge separat.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,3 %

Systembolaget nr

7348209

Volym

0,75 l

Varumärke

G. Lorentz

Förslutning

Naturkork

Region

France - Alsace - Alsace Grand Cru

Druva

Riesling