Mindre socker
Nivarius Edicion Limitada Rioja

Årgång:

2018

Nivarius Edicion Limitada Rioja

Spanien


199,00 kr

Systembolaget nr:

5903501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Nivarius Edicion Limitada Rioja har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av bakade och färska äpplen, lätt rostade nötter, samt ett stråk av kryddor och blommor. Smaken är torr, med bra fräschör som paras med toner av bakade äpplen, aprikos blöt, sten, nötter, blommor samt kryddor.

Produktion

Vinet består av 70% viura och 30% maturana blanca. Viura kommer från 80 åriga stockar (500-600 m ö.h) och maturana blanca från vingårdar 800 meter över havet. De hela klasarna pressas försiktigt och jäsningen sker vid låg temperatur i franska ekfat, där de sedan lagras med jästfällningen under 9 månader.

Passar till

Används med fördel till medelkraftiga och kraftiga fiskrätter. Varför inte servera en ugnsbakad piggvar med ben som serveras med brynt citronsmör.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Bodegas Nivarus är helt fokuserade på vit rioja där filosofin är att vinerna skall ha personlighet, tydlig fräschör och att de ska uttrycka vingårdarnas förutsättningar. (terroir). Vingårdarna ligger på en altitud mellan 500 och 800 meter. Bodegan har stor betydelse i arbetet att bevara och utveckla gamla traditionella och ovanliga druvsorter. Tillsammans med mycket gamla stockar av viura odlar man även maturana blanca, garnacha blanca och tempranillo blanco.


Veckans Viner - Sofia Ander

Skön blend på lokala viura och maturana blanca som ger snygg skalbeska, frukt som gröna äpplen och apelsin samt stenrök. Till tomatbaserad fisksoppa.

- SVD Perfect Guide, 14 januari 2023


2018 Nivarius Edicion Limitada Rioja (Bodegas Nivarius), Rioja, Spanien 59035, Philipson Söderberg AB, 13,5% Dov doft av gula plommon, harts, kalk och ek. Ung smak med hög/grön fruktsyra i en medelstor kropp med torrt avslut. 70% Viura, 30% Maturana Blanca

- IN VINO - Munskänkarna

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

5903501

Volym

0,75 l

Varumärke

Nivarius

Förslutning

Agglomeratkork

Region

Spain - Rioja - Rioja

Sockerhalt

4 g/liter

Druva

Viura, Maturana

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras och utvecklas under ett par år.