Melon- och fetaostspett.
Vegetariskt, vackert och väldigt gott! Dessa spett piggar upp på påskbordet både med sin färg och friska smaker. Servera gärna spetten med ett glas mousserande vin - här tipsar vi om två som passar bra.
Som vid så många svenska högtider är det stort fokus på kött och fisk på matbordet. Men nu i påsk vill vi uppmuntra till mer vegetarisk mat och har här samlat några riktigt goda vegetariska recept att variera med.
På det traditionella påskbordet hittar du både sill, lax och lamm bland annat som några av huvudrätterna. Men du som vill hitta mer vegetarisk påskmat behöver inte leta länge. Påsken är trots allt en tid när vi står mellan vinterns grönkål och brysslar, och vårens primörer som rädisor och sparris. Det finns mängder av vegetariska möjligheter!
Här har vi samlat några recept för dig som söker vegetarisk påskmat att äta dig mätt på under påskafton. Även om ni är ett blandat sällskap där vissa absolut vill ha de klassiska kött- och fiskrätterna så kan ni blanda ut med dessa vegetariska recept på påskbuffén. De flesta kan må bra av att få i sig mer grönt under påsken ändå!
Bland sötsakerna är det desto lättare att vara vegetarisk - men för den som går åt det veganska håller gäller det att vara uppmärksam. Kanske får du göra och ta med en egen, vegansk påsktårta?
Glad påsk!
Vegetariskt, vackert och väldigt gott! Dessa spett piggar upp på påskbordet både med sin färg och friska smaker. Servera gärna spetten med ett glas mousserande vin - här tipsar vi om två som passar bra.
Denna underbara påsksallad med picklad blomkål och rostade primörer kan vi verkligen rekommendera som vegoalternativ på påskbordet. Passar att serveras ihop med ett svalt glas rosévin - vad ger mer vårkänslor?
Skippa Janssons frestelse om du inte äter ansjovis - gör dessa läckra potatiskakor i ugn istället. De får smak av västerbottensost och kommer uppskattas av alla runt påskbordet. Perfekt tillbehör till både det vegetariska och påskens kötträtter.
Detta goda bröd är inte bara vegetarisk, det är till och med vegansk. Du kan byta peston mot andra smaker om du vill, som fetaost eller soltorkade tomater. Det är enkelt att göra och passar perfekt när ni blir många som ska fira påsken.
Denna sill skapade Linnéa till en midsommarmeny, men den är lika god till jul- eller påskbordet och dessutom vegansk. Görs med naturell tofu och havrebaserad creme frâiche. Bäst till sill passar en god snaps.
Är det fint väder kanske ni vill grilla, och då är det perfekt att slänga på lite grönsaker på ett spett och låta dem få god smak och fin färg på grillen. Här serveras dem med en enkel bearnaisedipp.
En klassisk paj med västerbottensost hör helt klart hemma på påskbordet! Toppa med havrebaserad creme frâiche och tångkaviar för en vacker servering och i glaset passar exempelvis en god riesling.
De här småpajerna tog Linnéa fram till adventsfikat i december - men de passar jättebra även till påskbuffén. Små knyten av filodeg som fylls med en god röra med bland annat rödbetor och smulad fetaost. SÅ gott!
Alla viner är inte veganska. Detta beror på att bland annat gelatin, mjölkprotein och ägg används för att göra viner klarare. Men inte alla! Här har vi en lista på veganska viner: rött, vitt, mousserande och mer.
Läs mer »Det finns en del fallgropar när man ska välja vin till vegetarisk mat. Vår dryckesexpert hjälper dig och tipsar om vin till 5 vegetariska rätter!
Läs mer »Påsken är tid för mastiga, smaskiga och syndigt goda tårtor! Här sparar vi inte in på smör, socker eller choklad - allt ska med! Här är sex recept på påsktårtor som imponerar på påskbordet
Läs mer »Ingen riktig påsk utan sill. Gör egen inlagd sill eller kanske en krämig variant till påskbordet. Det är inte svårt! Här har vi samlat några riktigt goda recept på sill - även vegansk!
Läs mer »