Mindre socker
Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2000

Årgång:

2000

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2000

Frankrike


849,00 kr

Systembolaget nr:

5428401

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape 2000 har en utvecklad och nyanserad doft med inslag av torkade björbär, läder,  svampskog, svarta oliver, mullbär, tobak och enbärsträ. Smaken är utvecklad med mjuka tanniner, bra syra och fina toner av torkad frukt, mörk choklad, fat samt en fläkt av peppar och högklassig balsamico.

Produktion

Vinet görs på 80% Grenache, 15% Mourvèdre, återstoden Syrah och Cinsaut. Traditionell vinfiering följdes av lagring i större fat av fransk ek ( 982 liter och 600 liter)

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker. Det får gärna finnas lite syrliga och feta komponenter i anrättningen. Varför inte servera helstekt entrecôte med stekt karljohan och gräddsås.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Châteauneuf-du-Pape är ett mycket gammalt vindistrikt i södra Rhône-dalen, strax norr om Avignon. Området har fått sitt namn efter ett sommarslott som påvestaten byggde under den period från 1309 till 1376 då påvarna residerade i Frankrike. Hela 13 druvsorter är tillåtna i produktionen av Châteauneuf-du-Pape.Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.


93 POÄNG

Att vinet är 23 år gammalt syns inte direkt på utseendet, som är klarrött och mycket mer ungdomligt än väntat, eller i doften, som bjuder på en oväntat livfull och elegant rödfruktighet och en utsökt kryddighet. Vinet provades faktiskt sida vid sida med årgång 2020 och var inte påfallande mycket äldre. Smaken är medelfyllig, fint rödfruktig och ganska insmickrande med en viss mognadssötma, men den är spänstig och faktiskt frisk med en fortfarande vital tanninstruktur. Rent spontant borde ett 23 år gammalt vin vara fullt drickmoget, men det känns som att det här vinet kan ligga kvar i vinkällaren i åtminstone ett decennium till. Det är ett riktigt härligt vin som motsäger precis allt om att viner dominerade av Grenache inte klarar av lagring. Servera vinet luftat i karaff och allra helst i glas med bourgognekupa. Den här årgången räknas som fantastisk i södra Rhône. Det var ett soligt år som gav rik mognad i druvorna, men samtidigt hade tillräckligt mycket nederbörd för att undvika vattenstress.

- Michel Jamais, Vinlegender, mars 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15 %

Systembolaget nr

5428401

Volym

750 ml

Varumärke

Xavier

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Sockerhalt

1,9 g/liter

Druva

Syrah, Grenache, Mourvedre, Cinsaut

Lagring

Är en njutning idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.