Prissänkt kvalitetsbubbel och pärlor från Piemonte.

Denna gång tipsar Mats om ett mousserande från Kalifornien samt ett vitt och rött vin från Piemonte. Intressanta viner som alla dessutom fått en ny attraktiv prislapp.

Bon Vivant på provning med FYND-viner.

Kaliforniskt bubbel skapat för det goda livet

Så här beskrev Andreas Grube och Gunilla Hultgren det mousserande vinet Bon Vivant Brut i "Allt om Vin" när vinet lanserades för drygt ett år sedan:

FYND! Fräscht med ren fruktighet, stråk av äpplen, nötter och lime. Aptitretande finish med pigga bubblor och fin balans. Ett strålande vin av hög kvalitet."

Det gör naturligtvis inte saken sämre att vinet nu kostar 179 kronor i stället för 219 kronor!

Bon Vivant Brut är ett riktigt läckert och välgjort mousserande vin från svala vingårdar nära den kaliforniska kusten. Här används de klassiska champagnedruvorna chardonnay (60%) och pinot noir (40%) och enligt den traditionella metoden sker den andra kolsyreskapande jäsning i flaskan. Vinet lagras sedan med jästfällningen under 24 månader.

Bakom Bon Vivant står Roeder Estate i Kalifornien som har sitt säte i Anderson Valley, Mendocino County i Kalifornien. Roederer Estate tillhör champagnehuset Louis Roederer.

Känner man sig lite Trumpen för att vinet kommer från USA kan man trösta sig med att Kalifornien är en delstat där Demokraterna fick en klar majoritet i det senaste presidentvalet.

Ett starkt par från Piemonte

Piemonte har varit ett mycket trendigt och populärt vinområde de senaste åren. Men denna gång ska vi gå utanför druvorna nebbiolo, barbera, cortese eller moscato och föra fram två viner med internationella druvor.

Från egendomen Tenuta il Fachetto bjuds vi på en välgjord sauvignon blanc från de böljande kullarna mellan Langhe och Monferrato.

Druvorna till Il Falchetto Piemonte Sauvignon Blanc Pian Craie 2021 kommer från vingården Scorrone där rankorna är cirka 25 år gamla. De växer på en sydvästsluttning 270 meter över havet. Efter en omsorgsfull selektion både i vingården och i vineriet jäser vinet i rostfria ståltankar vid 16-18 grader.

Det röda vinet Monsordo Langhe Rosso är en lyckad symbios mellan druvorna cabernet sauvignon, merlot och syrah. Procentandelen av varje druvsort i Monsordo Langhe Rosso varierar med årgången. Men vanligtvis kring 50% cabernet sauvignon, 25% merlot och 25% syrah.

De olika druvorna viniferas separat och musten får jäsa i gamla temperaturkontrollerade ekfat på 45 hektoliter. Den efterkommande malolaktiska jäsningen sker i 300 liters franska ekfat, där de sedan lagras under 8 månader. Ungefär häften av faten är nya och hälften gamla fat. Varje druvsort lagras separat och vinet blandas omsorgsfullt först efter avslutad fatlagring.

22.12.2025

3 bra champagner 2025.Bästa champagnen 2025 utsedd – här är 3 topptips.

Vinsajten Vinbanken.se har korat årets bästa non-vintage champagner. På topp 10-listan finns 3 av våra absoluta favoriter med!

Läs mer
Mousserande viner från BalfourPrissänkta vinpärlor från England och Jumilla.

Vår dryckesexpert Mats Claësson vägleder dig här till lite mer exklusiva viner. Vinpärlor från England och Jumilla som prissänkts till en ny attraktiv prislapp och med endast ett fåtal flaskor kvar i lager.

Läs mer
Vita och röda vinpärlor från PiemonteEn vit och två röda pärlor på nebbiolo och timorasso.

Vår dryckesexpert Mats Claësson har denna gång styrt kosan till Piemontes böljande kullar och tipsar om den spännande druvan timorasso, samt två galjonsfigurer för druvan nebbiolo.

Läs mer
Vingård i PiemonteUpptäck Piemonte - den hyllade vinregionen i nordvästra Italien.

Piemonte är en trakt för den sanna livsnjutaren. Det böljande landskapet och glittrande sjöar bjuder på fina upplevelser samtidigt som du inte behöver gå hungrig - i Piemonte serveras rustik, vällagad mat och här även finns några av landets bästa viner.

Läs mer