Västerbottenssill med dill.
Västerbottensost tillsammans med sill och dill är en klockren kombination. Gör gärna sillen några dagar i förväg, då hinner alla smaker sätta sig och den blir som godast!
Ingen riktig påsk utan sill. Gör egen inlagd sill eller kanske en krämig variant till påskbordet. Det är inte svårt! Här har vi samlat några riktigt goda recept på sill - även vegansk!
Påsken är i antågande och sill blir åter på tapeten. Inlagd sill är något många av oss ser fram emot vid varje svensk högtid - åtminstone till jul, påsk och midsommar. Idag finns så många varianter av sill att det knappt är någon mening att räkna - från den klassiska inlagda löksillen till krämiga sillar som senapssill och skärgårdssill. Sen finns det "gourmetsillarna" man kan stöta på hos ambitiösa restauranger som gör egna innovativa varianter där du kan störa på allt från whiskysill till hjortron- eller renhornssill.
Det finns gott om goda färdiga sillsorter att köpa, men det blir aldrig så gott som när man lägger in sillen själv. Det bästa är att du själv kan testa dig fram med spännande smaksättningar på inläggningen. Varför inte testa att göra egen ginsill, lingonsill eller chilisill?
Den klassiska inlagda sillen gör du enklast genom att köpa färdig inläggningssill/sillfiléer i saltlake. Sedan svänger du ihop en vanlig 1-2-3-lag (1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten. Koka ihop tills sockret lösts upp, låt svalna). Smaksätt lagen med vad du vill - vanligast är rödlök, lagerblad och enbär. Låt sillfiléerna rinna av innan du lägger dem i lagen och låter sillen dra i 1-2 dygn.
Ska du göra krämig sill, vegansk sill med aubergine eller använda sprit som smaksättning kan det behövas mer eller mindre tid för inläggningen. Här nedan är några olika sillrecept som passar utmärkt till påsk!
Västerbottensost tillsammans med sill och dill är en klockren kombination. Gör gärna sillen några dagar i förväg, då hinner alla smaker sätta sig och den blir som godast!
Denna fräscha och smakrika sill är skapad av krögaren Fredrik Eriksson. En krämig sill som får fin smak av korianderfrön, citron och dill bland annat. Passar utmärkt ihop med det kryddade brännvinet O.P. Anderson Björk.
En lite lättare sill som väger upp de tyngre rätterna på påskbuffén. Sillen smaksätts med palsternacka, gurka, dill och gräslök och blir ett trevligt inslag på påskbordet. Servera i en fin glasburk.
Året sill 2022 skapad av Fredrik Eriksson fick smak av fläder och citrus. Riktigt fräsch och trevlig komponent till påskmiddagen. Vänd ned lök, dill och citronsaft innan servering för den där extra fräschören.
En lite otippad smakkombination kanske, men ack så trevlig! Receptet kommer från Sillkaféet i Stockholm och här får påsksillen smak av fyra pepparsorter, kummin och hallon.
Detta är en frisk och vårig sill som får smak av citrus och dill, samt lite sting av pepparrot.
Det här är ett utmärkt veganskt alternativ till sill! Den inlagda zucchinin fungerar även fint att använda i olika röror. Perfekt att servera till de personer som av någon anledning inte gillar smaken av sill.
Skärgårdssillen är en uppskattad favorit på påskbordet. Här har Linnéa använt naturell tofu som hon lagt in i 1-2-3-lag innan den får ligga i en krämig skärgårdssås i något dygn innan den ska serveras på påsk.
299,00 kr
O.P. Anderson har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål. Kryddspriten är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak.
245,00 kr
Östgöta Sädesbrännvin har en stor doft med inslag av honung, halm och russin. Smaken är ren med liten sötma och den har inslag av honung, halm och russin.
279,00 kr
Ett lysande vin som fint möter citronsillen, man kan även tillföra både rökt och gravad lax på tallriken om man så önskar.
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet.
Vår dryckesexpert Mats ger dig tips på hur du väljer dryck, som snaps och vin, till påskmaten samtidigt som du får flera dryckestips till de olika rätterna.
Läs mer »En väl vald akvavit eller annat kryddat brännvin tillsammans med öl är det traditionella valet till sill i olika former. Men om du hellre vill dricka vin till sill ger vi dig de bästa tipsen.
Läs mer »Som vid så många svenska högtider är det stort fokus på kött och fisk på matbordet. Men nu i påsk vill vi uppmuntra till mer vegetarisk mat och har här samlat några riktigt goda vegetariska recept att variera med.
Läs mer »Påsken är tid för mastiga, smaskiga och syndigt goda tårtor! Här sparar vi inte in på smör, socker eller choklad - allt ska med! Här är sex recept på påsktårtor som imponerar på påskbordet
Läs mer »