Sill till påsk - 8 goda recept på inläggningar.

Ingen riktig påsk utan sill. Gör egen inlagd sill eller kanske en krämig variant till påskbordet. Det är inte svårt! Här har vi samlat några riktigt goda recept på sill - även vegansk!

Klassisk inlagd sill.

Påsken är i antågande och sill blir åter på tapeten. Inlagd sill är något många av oss ser fram emot vid varje svensk högtid - åtminstone till jul, påsk och midsommar. Idag finns så många varianter av sill att det knappt är någon mening att räkna - från den klassiska inlagda löksillen till krämiga sillar som senapssill och skärgårdssill. Sen finns det "gourmetsillarna" man kan stöta på hos ambitiösa restauranger som gör egna innovativa varianter där du kan störa på allt från whiskysill till hjortron- eller renhornssill.

Det finns gott om goda färdiga sillsorter att köpa, men det blir aldrig så gott som när man lägger in sillen själv. Det bästa är att du själv kan testa dig fram med spännande smaksättningar på inläggningen. Varför inte testa att göra egen ginsill, lingonsill eller chilisill?

Hur gör man egen inlagd sill?

Den klassiska inlagda sillen gör du enklast genom att köpa färdig inläggningssill/sillfiléer i saltlake. Sedan svänger du ihop en vanlig 1-2-3-lag (1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten. Koka ihop tills sockret lösts upp, låt svalna). Smaksätt lagen med vad du vill - vanligast är rödlök, lagerblad och enbär. Låt sillfiléerna rinna av innan du lägger dem i lagen och låter sillen dra i 1-2 dygn.

Ska du göra krämig sill, vegansk sill med aubergine eller använda sprit som smaksättning kan det behövas mer eller mindre tid för inläggningen. Här nedan är några olika sillrecept som passar utmärkt till påsk!

8 recept på inlagd sill till påsk:

Sillröra med smak av senap

Hemmagjord senapssill.


Senapssill är en favorit för många och passar fint ihop med lax och annat på påskbordet. Här har Linnéa gjort en krämig senapssill med gräddfil och majonnäs som går smak av både grovkornig senap och senapspulver.

Läs mer »

Dryck till sillen:

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


O.P. Anderson har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål. Kryddspriten är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak.

Östgöta Sädesbrännvin

245,00 kr


Östgöta Sädesbrännvin har en stor doft med inslag av honung, halm och russin. Smaken är ren med liten sötma och den har inslag av honung, halm och russin.

YOKO Sake Junmai Daiginjo

269,00 kr


Ett mycket bra val till mer eleganta sillinläggningar.

YOKO Sake Junmai Daiginjo har en mild medelstor doft med inslag av gröna äpplen, päron, jasminris och mandel. Smaken är nästan torr med inslag av viss blommighet, gröna äpplen och mandel. Eftersmaken har bra längd

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

261,00 kr


Ett lysande vin som fint möter citronsillen, man kan även tillföra både rökt och gravad lax på tallriken om man så önskar.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet.

17.02.2023
Tre viner till sill

Vin till sill.


En väl vald akvavit eller annat kryddat brännvin tillsammans med öl är det traditionella valet till sill i olika former. Men om du hellre vill dricka vin till sill ger vi dig de bästa tipsen.

Läs mer »