Påsken är i antågande och sill blir åter på tapeten. Inlagd sill är något många av oss ser fram emot vid varje svensk högtid - åtminstone till jul, påsk och midsommar. Idag finns så många varianter av sill att det knappt är någon mening att räkna - från den klassiska inlagda löksillen till krämiga sillar som senapssill och skärgårdssill. Sen finns det "gourmetsillarna" man kan stöta på hos ambitiösa restauranger som gör egna innovativa varianter där du kan störa på allt från whiskysill till hjortron- eller renhornssill.
Det finns gott om goda färdiga sillsorter att köpa, men det blir aldrig så gott som när man lägger in sillen själv. Det bästa är att du själv kan testa dig fram med spännande smaksättningar på inläggningen. Varför inte testa att göra egen ginsill, lingonsill eller chilisill?
Hur gör man egen inlagd sill?
Den klassiska inlagda sillen gör du enklast genom att köpa färdig inläggningssill/sillfiléer i saltlake. Sedan svänger du ihop en vanlig 1-2-3-lag (1 dl ättika, 2 dl socker, 3 dl vatten. Koka ihop tills sockret lösts upp, låt svalna). Smaksätt lagen med vad du vill - vanligast är rödlök, lagerblad och enbär. Låt sillfiléerna rinna av innan du lägger dem i lagen och låter sillen dra i 1-2 dygn.
Ska du göra krämig sill, vegansk sill med aubergine eller använda sprit som smaksättning kan det behövas mer eller mindre tid för inläggningen. Här nedan är några olika sillrecept som passar utmärkt till påsk!
8 recept på inlagd sill till påsk:
Krämig sill med apelsinsmak.
En fräsch inlagd sill till påsk men som även funkar bra till julbordet. Gräddfil och creme frâiche gör sillen krämig, och fin smak får den av apelsin och grovkornig senap. Otroligt gott till en bit nykokt potatis och en snaps.
Läs mer »Sill med koriander, gurka och citron.
Denna fräscha och smakrika sill är skapad av krögaren Fredrik Eriksson. En krämig sill som får fin smak av korianderfrön, citron och dill bland annat. Passar utmärkt ihop med det kryddade brännvinet O.P. Anderson Björk.
Läs mer »Sill med fläder, citron och dill.
Året sill 2022 skapad av Fredrik Eriksson fick smak av fläder och citrus. Riktigt fräsch och trevlig komponent till påskmiddagen. Vänd ned lök, dill och citronsaft innan servering för den där extra fräschören.
Läs mer »Hemmagjord senapssill.
Senapssill är en favorit för många och passar fint ihop med lax och annat på påskbordet. Här har Linnéa gjort en krämig senapssill med gräddfil och majonnäs som går smak av både grovkornig senap och senapspulver.
Läs mer »Sill med peppar och hallon.
En lite otippad smakkombination kanske, men ack så trevlig! Receptet kommer från Sillkaféet i Stockholm och här får påsksillen smak av fyra pepparsorter, kummin och hallon.
Läs mer »Vegansk inlagd sill med aubergine.
En variant av sill som passar även veganer, där själv sillen byts mot aubergine. Den här ”sillen” är en perfekt grund att utgå ifrån, men du kan också använda den till en krämigare sill med majonnäs, crème fraîche, dill, citron och kaviar.
Läs mer »Vegansk skärgårdssill med tofu.
Skärgårdssillen är en uppskattad favorit på påskbordet. Här har Linnéa använt naturell tofu som hon lagt in i 1-2-3-lag innan den får ligga i en krämig skärgårdssås i något dygn innan den ska serveras på påsk.
Läs mer »Dryck till sillen:
O.P. Anderson, 700ml
O.P. Anderson har en fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.
Kryddspriten är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak.
Östgöta Sädesbrännvin
Östgöta Sädesbrännvin har en stor doft med inslag av honung, halm och russin. Smaken är ren med liten sötma och den har inslag av honung, halm och russin.
YOKO Sake Junmai Daiginjo
Ett mycket bra val till mer eleganta sillinläggningar.
YOKO Sake Junmai Daiginjo har en mild medelstor doft med inslag av gröna äpplen, päron, jasminris och mandel. Smaken är nästan torr med inslag av viss blommighet, gröna äpplen och mandel. Eftersmaken har bra längd
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett
Ett lysande vin som fint möter citronsillen, man kan även tillföra både rökt och gravad lax på tallriken om man så önskar.
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet.