Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Den 4 maj 2017 öppnade O.P. Anderson ett helt nybyggt destilleri i Sundsvall och koncentrerade därmed all sin svenska akvavitproduktion i en och samma anläggning. Bland de drycker som kommer att tillverkas i O.P. Anderson Distillery hittas bland andra svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Allting som har med smaken att göra kommer att ske på O.P. Anderson-destilleriet. Att samla allt på ett ställe är en stor fördel med avseende på försöksverksamheten: Här kan vi experimentera med nya smaker och satsa på kreativitet och innovation, säger Jonas Odland, kryddmästare hos Anora.
Den nya anläggningen kommer att drivas i samarbete med läkemedelsföretaget Unimedic, och är belägen i Matfors. Tanken är att man ska samla alla delar av akvavitframställningen på en och samma plats: Krydd-destillation, kryddextraktion, blandning och lagring av svensk akvavit, något som säkerställer bevarandet av ett dryckesmässigt kulturarv på svensk mark.
I Sundsvall finns en stark känsla för våra produkter. För den svenska akvaviten blir det som att komma hem. Förr i tiden tappades och blandades samtliga svenska spritprodukter här, inklusive allt vårt kryddade brännvin.
Flytten till Sundsvall har gått från bland annat Vin & Sprits gamla fabrik i skånska Åhus. Bland de saker som transporterats norrut fanns ett stort antal ekfat som tidigare använts för lagring av konjak, oloroso-sherry och skotsk maltwhisky för att nu, grundligt impregnerade av smakämnen, bidra till att ge de klassiska svenska akvaviterna dess unika smak.
Dessutom har man forslat hit nio stycken så kallade liggare i ek, var och en med kapacitet på 5 000 liter och en hundraårig historia, ursprungligen för konjakslagring, men som idag används för att lagra O.P. Anderson i sex månader före tappning.
Hjärtat i produktionen är dock våra tre destilleringspannor, som också varit den stora utmaningen med flytten.
- Vi har skaffat oss riktiga kopparpannor, som var centrala i den ursprungliga metoden för att göra akvavit. Efter att Vin och Sprit lade ner sin tillverkning på Reimersholme i Stockholm flyttades all produktion till Åhus, och där har vi använt rostfria pannor. Nu väljer vi istället att återgå till traditionella metoder. Utmaningen för mig som kryddmästare har bestått i att få kryddspriten att smaka likadant med den här utrustningen som med vår gamla, berättar Jonas Odland.
Planerar du en halloweenfest eller middag med halloweentema och vill servera något kul och gott? Då kan vi tipsa om neongröna O.P. Anderson AMP Shot i glaset med en häftig dekoration! Här får du tips på tre roliga glasdekorationer till halloween.
Läs merMed jämna mellanrum samlas redaktionen för folk o folk för att prova och analysera utvalda produkter. Denna gång har vi provat Svenska Nubbar som är en attraktiv förpackning med 10 olika kryddade brännvin.
Läs merDen 6 juni firas Sveriges Nationaldag och till dig som vill avnjuta en klassisk, svensk lunch då, tipsar vi här om recept på fem somriga sillar med passande kryddat brännvin till.
Läs merMed O.P. Anderson AMP Shot tar den traditionella svenska akvaviten klivet in i nattklubbslivet. Den fräscha shoten har en bas av akvavit och smak av bland annat citrus, mynta, Gunpowder grönt te och ett sting av chili.
Läs merDen 13 april 2025 firas World Aquavit Day för allra första gången – en global hyllning till denna ikoniska nordiska dryck med anor ända tillbaka till 1500-talet.
Läs merVad ska man dricka till julmaten? Ett sätt att få till bra smakkombinationer är att välja en julsnaps. Här får du tips på tre julsnapsar som matchar julbordets smaker.
Läs merNu är årets julsnapsar här! Fyra snapsar med olika karaktär som är speciellt framtagna för att passa julbordets smaker. Här får du fyra recept på fantastiskt goda rätter som den prisbelönte kocken Viktor Westerlind tagit fram till snapsarna.
Läs merVarje år arrangerar Spritmuseum i Stockholm SM i nyskrivna snapsvisor. Årets tävling vanns av Göran Storby med visan "Kulturkanon" som du hittar här.
Läs merFrån och med förra året finns Snapsens dag med på listan över temadagar att fira. Den sista lördagen i augusti höjs glasen för vår nationaldryck - det kryddade brännvinet!
Läs merFrån farfars favorit till poppis hos rockers och barpersonal. Örjan Westerlund berättar allt du behöver veta om malörtskryddad bittersprit, vermouth och deras historia och användning.
Läs mer1 mars lanseras ekologiska O.P. Anderson Dill Aquavit i Systembolagets fasta sortiment. Det är en frisk och modern snaps med toner av dill och citrus som skapats specifikt för fisk- och skaldjursrätter.
Läs merDenna gång för januari månad 2024 har jag valt en limiterad upplaga av O.P. Anderson ekologiska Aquavit. Här har man verkligen tagit det bästa av två världar genom att lagra aquaviten under 7 månader i calvadosfat.
Läs merO.P. Andersons Gastrogarde rullar på - låt oss presentera Douglas ”Dogge” Tjärnhammar-Alm som tillsammans med Kalle Lindborg driver ett sillkafé.
Läs merNu säger vi hej till O.P. Anderson Gastrogarde. Men vad är det egentligen och vilka är kockarna? Jonas Ericsson berättar allt du behöver veta, och lite till.
Läs merKlara Lind är säkert ett namn som klingar bekant för många. Men hon har så mycket mer på sitt CV än "bara" kock - till exempel är hon en del av O.P. Andersons Gastrogarde.
Läs merEmil Åreng driver baren Facit i Umeå. Nu har han blivit med youtube och snackar i ett avsnitt O.P. Anderson.
Läs mer31 maj är det Petronellas namnsdag. Vad har hon för koppling till O.P. Anderson? Och vad dricker du bäst den dagen - O.P. Petronella såklart.
Läs merNu lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish - ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit.
Läs merOstron kan avnjutas med ett flertal olika drycker men få kombinationer är dock så goda som ostron och lätt kyld akvavit. Här få du tre tips på akvavit till ostron.
Läs merI augusti är det dags för årets kräftpremiär vilket är ett tydligt sensommartecken. Till kräftorna finns det få drycker som passar så bra som akvavit smaksatt med dill och här får du tips på tre snapsar till kräftorna.
Läs merFredrik Eriksson som driver Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum har sedan 2007 skapat årets sill som i år är smaksatt med fläder, citron, dill och O.P. Anderson Björk.
Läs merAkvavit är en unikt skandinavisk tradition men vad skiljer Sverige, Norge och Danmark när det gäller kryddsnaps? Örjan Westerlund ger dig svaren här.
Läs merO.P. Anderson är världskänt för sitt gedigna dryckeshantverk och har vunnit flera medaljer för sina nya alkoholfria snapsar. Läs om den prisbelönta snapsen här.
Läs merO.P. Anderson Alkoholfri Snaps ser dagens ljus! Så nu alla kan sjunga med i snapsvisorna och njuta av festligheterna oavsett om man väljer alkohol eller inte.
Läs merDe flesta kopplar O.P. Andersons akvavit som enbart som högtidernas snaps men O.P. är en minst lika god drinkingrediens. Här listar vi flera goda O.P-drinkar.
Läs merSom en del av Sundsvalls 400-års jubileum anordnade O.P. Anderson en tävling där en hyllningsdrink till Sundsvall skulle utses. Vinnaren blev Hugo Bokefelt och hans Blueberrie Coast.
Läs merStartskottet för en av sommarens mest ambivalenta traditioner går av stapeln den tredje torsdagen i augusti. Då är det dags för surströmmingspremiär.
Läs merAmanda Colldén, grundaren av festligt.com som också driver poddarna "En jävla fest" och "Heder och festmoral", brinner för festligheter och har skapat ett fantastiskt häfte med både moderna snapsvisor och roliga lekar till midsommarfirandet.
Läs merAmanda Colldén, grundaren av festligt.com som också driver poddarna "En jävla fest" och "Heder och festmoral", brinner för festligheter och har skapat ett fantastiskt häfte med både moderna snapsvisor och roliga lekar till påskfirandet.
Läs merO.P Anderson firar 130 år med en limiterad utgåva av ursprungsrecept. Läs mer om O.P. Anderson Aquavit 130 Year Anniversary Edition här!
Läs merEn drink med smak av svensk sommar. Den syrliga drinken har en bas av akvavit med toner av dill, inslag av frisk citron och smak av söt, blommig fläder. Passar perfekt för sommarens svenska högtider!
Läs merEn sommarfräsch akvavitdrink med härliga smaker av vattenmelon, mynta, fänkål, dill och äpple. Den eleganta sommardrinken har dessutom lite lägre alkoholhalt.
Läs merEn riktigt frisk och fräsch sommardrink med toner av akvavit, dill och lime. Dessutom kräver den få ingredienser och är lätt att göra!
Läs merEn frisk och aromatisk spritzdrink som fint kombinerar svenska akvavitsmaker med söt fläderblom och torrt mousserande vin.
Läs merEn sammetslen och krämig cocktail med inslag av akvavit, vanilj, kola och apelsin. Använd din kreativitet och garnera med något festligt till påskhelgen.
Läs merEn värmande och kryddig drink med tydlig smak av äpple, kanel och kummin. Drinken toppas med vispad grädde och riven kanelstång.
Läs merEn elegant och värmande vit glögg där kryddorna möter en hint av O.P. Anderson Original – perfekt för vinterns kyliga kvällar!
Läs merDen prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julens fläsk i form av en krispig fläsksida med rödkål och en härlig plommonkompott med apelsintoner.
Läs merDen prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern tolkning på julbordets lax bestående av en fantastisk laxtartar med senapsdressing och pepparrot, toppad med syrligt äpple.
Läs merDen prisbelönte kocken Viktor Westerlind har gjort en modern servering av julbordets cheddarost med en ostcrème som toppas med korinter kokade i portvin, vinaigrette och rostade valnötter.
Läs merHot pot, så kallad eldgryta, är den kinesiska formen av fondue. Förenklat är Hot pot är en varm rätt som serveras över en värmekälla, med kött, fisk eller grönsaker som tillagas i en smaksatt buljong. Här får du recept på både en mild och en stark buljong.
Läs merApple & Dill är en enkel drink, men ack så god. Gör sig bra under årets alla månader. Kanske gör du till och med din egen äppeljuice till?
Läs merEn Margarita slår aldrig fel. O.P. Anderson har självklart gjort sin version av den klassiska drinken.
Läs merOstron och brynt smör - det säger vi inte nej till. O.P. Anderson Gastrogardets stjärnkock Klara Lind bjuder på ett recept med just det.
Läs merFredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, har i år tagit fram ett sillrecept som hyllar matjesillen. Med klassiska smaksättare som gör att sillen påminner lite om gubbröra.
Läs merSommarsallad med färskpotatis, varmrökt lax, hallon och getost - hur gott låter inte det? Passar lika bra till söndagsmiddagen som till större bjudningar.
Läs merGrillad sparris som serveras med en smakrik ostkräm och pocherat ägg - en härligt "vårig" rätt framtagen att passa extra bra till O.P. Petronella akvavit.
Läs merLobster rolls med en härligt krämig hummerröra är ett festligt sätt att servera hummer på. Dessa blir lite extra smarriga och lyxiga då de toppas med rom.
Läs merRevbensspjäll med glaze med smak av sötsyrlig apelsin, kryddig kanel och äpple som är fantastisk till det långbakade möra fläskköttet. Perfekt tillskott till julbordet!
Läs merEtt härligt inslag på julbordet blir denna ugnsbakade rödkål med en god vinägrett på brynt smör, smaksatt med Östgöta Sädesbrännvin som lyfter smakerna i vinägretten.
Läs merDogge på restaurangen Sillkafé i Gamla Stan har skapat en spännande sillinläggning med O.P. Anderson som bygger på fyra pepparsorter, kummin och hallon.
Läs merMattias Ljungberg som driver det legendariska Tössebageriet har tagit fram en fantastistk smörgåstårta med gubbröra och brynt smör med O.P. Anderson.
Läs merEn läskande och somrig alkoholfri drink med härliga smaker av O.P. Anderson Alkoholfri Petronella, fläder, citron och tonic med körsbärstoner. En ljuvlig sommardrink att bjuda på till nära och kära.
Läs merO.P. Midsummer Mule är en alkoholfri och somrig variant av klassikern Moscow Mule. Drinken smaksätts av O.P. Anderson Klar alkoholfri snaps, ginger beer och lime.
Läs merEn riktigt svalkande och alkoholfri sommardrink med härliga toner av passionsfrukt, citron och O.P. Anderson Original alkoholfria snaps.
Läs merSedan 2007 har kocken och krögaren Fredrik Eriksson på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum skapat årets sill. Årets sill är smaksatt med fläder, citron och dill samt O.P. Anderson Björk.
Läs merEn alkoholfri drink med svenska sommarsmaker som blandas på O.P. Anderson Alkoholfri Snaps, ginger ale, dill och gurkjuice. Perfekt att servera på midsommar eller sommarfesten.
Läs mer