O.P. Anderson släpper 21-årig akvavit.

24 oktober lanserades O.P. Anderson 21 YO som lagrats på cognacsfat sedan millennieskiftet. Nu finns 500 flaskor tillgängliga på den svenska marknaden.

O.P Anderson 21 YO med glas uppifrån

Den limiterade upplagan från O.P. Andersons destilleri i Sundsvall består av totalt 1096 handtappade och numrerade flaskor. Akvaviten är den äldsta och mest exklusiva som någonsin tillverkats i Sverige. O.P. Anderson Original Aquavit skapades 1891 och är landets äldsta och mest klassiska akvavit. Än idag används originalreceptet där brännvin kryddas med kummin, anis och fänkål samt lagras på stora sekelgamla ekfat i sex månader. I den nya limiterade utgåvan har O.P. Anderson Original fått vila i hela 21 år på fat som nu handtappats på flaskor. – Hela upplagan av O.P. Anderson 21 YO kommer från ett utvalt cognacsfat som fylldes upp vid millennieskiftet. Resultatet är en otroligt elegant smakupplevelse som stilmässigt ligger betydligt närmare cognac än traditionellt kryddat brännvin, säger Jonas Odland som är Aquavit Master Blender på O.P. Anderson Distillery. Den extremt långa lagringen har skapat en raritet utan motstycke i vår över 130 år långa historia. O.P. Anderson 21 YO är smakrik, fyllig och elegant med balanserad kryddighet. Lagringen ger tydliga toner av torkade frukter, kola och vanilj samt en mycket lång och komplex eftersmak. Akvaviten avnjuts med fördel rumstempererad i tulpanformade glas tillsammans med en bit mörk choklad. Den är dock som allra godast helt för sig själv med några droppar vatten i.