Viner med en intressant historia.
När det gäller marknadsföring av vin blir det allt för ofta vackra ord som mestadels känns påklistrade och fulla av tomma klyschor. Alla viner bär förvisso på en historia men för vissa viner är bakgrundsberättelsen så viktig att det är en stor del av vine
I marknadsföringskretsar är det mycket populärt med storytelling. Det vill säga att genom en intressant historia göra varumärken eller företag mer framgångsrika. Sen kan man väl tycka att marknadsföringsmänniskor som skall vara de mest kreativa på vår planet borde kunna komma på ett svenskt ord istället, men det är en helt annan historia.
När det gäller marknadsföring av vin blir det allt för ofta vackra ord som mestadels känns påklistrade och fulla av tomma klyschor. Alla viner bär förvisso på en historia, men det är inte alla där bakgrundsberättelsen är så viktig att det är en stor del av vinets identitet och själ.
Once upon a Wine
Det var en gång en liten jordplätt i Minervois i södra Frankrike. Året var 1905 och familjen anlade med möda och svett en vingård. Som brukligt planterade man ett flertal olika druvsorter, både gröna och blå i en salig röra. Efter ett par år bar deras ansträngningar frukt och vinet kunde både användas för eget bruk i byteshandel och för försäljning. Än idag bär de gamla knotiga vinstockarna frukt och den 1,6 hektar stora vingården ägs av samma familj och innehåller 23 olika druvsorter där flera är för vetenskapen helt okända. Alla druvor skördas och jäser tillsammans och resultatet Plantation 1905 av årgång 2016 lanserades i början av oktober som ett mats o mats selection vin. Med största sannolikhet var det den intressanta bakgrunden som gjorde att de 240 flaskorna såldes slut på 2,5 timmar.
Urvalskriterierna för produkter som lanseras som mats o mats selection är att de skall finnas i en begränsad upplaga, vara mer än prisvärda och att både Mats Claësson och Mats Abrahamsson skall gå igång på alla cylindrar. Men det tillkommer även att vinerna skall ha personlighet. Så det är ingen tillfällighet att de produkter som väljs ut bär på en intressant historia.
Den andra lanseringen under namnet mats o mats selection kommer att ske den 27 november och då har vi hittat ytterligare en intressant producent. Katie Jones är en gladlynt engelska som vid ung ålder såg en film med Britt Ekland där rollfiguren blir över öronen förälskad i en fransman, gifter sig och flyttar till Frankrike. Det skapade en dröm hos den unga Katie och vid 25 års ålder blev det verklighet och hon åkte över kanalen för att börja jobba på ett vinkooperativ i södra Frankrike. Till slut hade hon blivit export- och marknadsanvarig och livet lekte. Men år 2007 besökte hon en vacker sluttande vingård med svart skiffer nedanför slottet Quéribus med fantastisk utsikt över Maurydalen. Katie blev genast förälskad och köpte 2008 vingården med 70-åriga stockar och detta blev grunden till Domaine Jones. Vineriet som ligger inom appellation Fitou i byn Tuchan är från början en tåghall som byggdes 1905 och användes som nattförvaring för "Tuchan Express", ett ånglok som nådde den då imponerande hastigheten på 8 km i timmen. Anläggningen stängdes 1935 men har nu varsamt renoverats till att bli Domaine Jones vineri.
Vi lanserar två viner, en härligt välsmakande Fitou och ett vitt vin från druvan Carignan Gris, en mycket ovanlig druvsort som upptäcktes 1892. Det är en mutation av Carignan Noir och enligt statistik från 2008 skall den endast odlas i Roussillon på totalt 1 hektar. I den senaste världsomspännande statistiken från 2010 finns den inte kvar överhuvudtaget. Men den finns i alla fall bevisligen kvar på Domaine Jones 0,15 hektar stora vingård nära byn Tuchan och stockarna är 60 år gamla. Kan det bli bättre? Det är så häftigt och unikt att det nästan vore som man stötte på en dront när man var ute och plockade svamp.
Ett vin som också har en intressant historia är Ruffinos Riserva Ducale Chianti Classico Riserva. Riserva är ju en beteckning som används över hela Italien och innebär att vinet har lagrats längre, i det här fallet minst två år. Men Ruffinos vin är det enda som får ha ordet Riserva i själva namnet eftersom vinet har en längre historia än vinlagstiftningens Riserva-beteckning.
Ducale betyder hertig på italienska, och vinet har fått sitt namn för att hedra hertigen av Aosta som reste över Alperna för att smaka på Ruffinos omtalade viner. Han blev så imponerad att han år 1890 utsåg Ruffino som officiell hovleverantör till den italienska kungafamiljen. Nu kanske man inte kan leva på så gamla meriter, men det är ingen tvekan om att det fortfarande är ett bra och välgjort vin som jag gärna dricker till en god biff med en mustig rödvinssås och citrongratinerad hasselbackspotatis med tryffel.
Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva
219,00 kr
En ursprungstypisk modern Chianti med klassisk krydda och elegans. I doften märks körsbär, kryddor, lakrits och kakao. I smaken kommer fina syror fram tillsammans med mörka körsbär och kryddiga fat som ger en genuin toskansk smakprofil. Till medelkraftiga kötträtter, gärna med italiensk anknytning.
En ännu bättre historia är den om den svarta tupp som pryder Riserva Ducales flaskhals. Jag har visserligen skrivit om den svarta tuppen tidigare på folk o folk, men en bra historia förtjänar alltid att återberättas. Den svarta tuppen (Gallo Nero) pryder sedan 2005 alla flaskor från ursprunget Chianti Classico. Men även tidigare har denna tupp varit en symbol för detta toskanska vinodlingsområde. Symbolen ska enligt en sägen härstamma från 1200-talet då städerna Siena och Florens i ett försök att avbryta långvariga stridigheter istället avgjorde gränsen mellan deras riken genom en tävling. En riddare från respektive stad skulle starta så fort tuppen gol vid gryningen, och där ryttarna sedan möttes skulle gränsen sättas. Sienna var på den tiden kända för sina rashästar så de kände sig mycket nöjda över denna diplomatiska lösning och födde omsorgsfullt upp en grann vit tupp för ändamålet. De styrande i Florens var mer bekymrade över den eventuella utgången och valde därför en svart tupp som inte fick någon tillgång till mat. Denna plågade tupp gal därför i desperationen av hunger redan innan gryningen och följden blev att den florentinska ryttaren mötte sin kombattant vid Fonterutoli som ligger endast 12 km från Sienna.