Matdagar 2022.

Många av våra mest populära maträtter har en egen dag i kalendern. Håll koll på årets matdagar och planera in några trevliga middagar redan nu.

Dukat bord med människor som äter

Hurra för pizza, semla och lasagne!

Många av våra mest populära maträtter och bakverk har såklart egen dag i kalendern. Oavsett om du vill fira eller bara hitta inspiration för dagen har du hamnat rätt. Här hittar du några av våra mest populära matdagar och tips på recept att förgylla dagen med.

1 januari: Internationella pizzadagen

Vem är inte sugen på pizza dagen efter årets mesta uppesittarkväll – nyårsafton? Gå till pizzerian runt hörnet, beställ hemleverans eller varför inte baka Linneas lyxiga hemgjorda pizza eller en läcker pizza bianco med hemgjord kronärtskockskräm själv.

Nyfiken på historien bakom klassikern margherita, eller vad som skiljer en romansk och en napolitansk pizza åt? Läs vår artikel om denna älskade italienare.

1 februari: Vegetariska dagen

Vegetariskt är mer populärt än någonsin och har nu till och med fått en egen dag. Och det är faktiskt inte svårt att hitta ett vin som passar till.

Vår egen dryckesexpert Mats Claesson ger tips på hur du kan matcha vin till fem vegetariska rätter.

Semlor

1 mars: Semmeldagen och pannkakans dag

I år firas semmeldagen den 1 mars och tro det eller ej men samma dag firar vi även pannkakan. Semmeldagen är kanske den vi firar mest och gärna redan långt innan själva fettisdagen.

Namnet fettisdagen vilket betyder ”fet tisdag” kommer från den kristna traditionen med 40 dagars fasta innan påsk. Innan den inleddes skulle man se till att äta upp sig ordentlig. 

Baka extra goda semlor med fyllning av äpple och Calvados eller laga härliga crêpes fyllda med räkstuvning för att fira denna maffiga dag.

Datumen ändras från år till år och så här ser det ut framöver:

  • År 2023 – 21 februari

  • År 2024 – 13 februari

  • År 2025 – 4 mars

12 mars: Alla korvars dag

Alla korvars dag är instiftad av Korvakademien som under dess 30-åriga existens har verkar för att höja korvens status i samhället – något som de verkligen har lyckats med!

Förr var korven mat förbehållen arbetarklassen. Den var ett sätt att förvara köttet efter slakt. Man rensade tarmarna och stoppade i det kött som inte gick åt direkt.

På senare år har korven stigit i graderna och kvalitetskorv med hög kötthalt har letat sig in på finkrogarna. Här finns tips på hur du kan göra en egen god hantverkskorv.

Smördegspaj med räkor

14 mars: Pi-dagen eller pajdagen

Den 14 mars är en dag tillägnad den matematiska konstanten pi (π). Enligt den amerikanska kalendern skrivs datumet som 3/14, vilket är de tre första siffrorna i pi och dagen firas med att äta just ”pie”.

Så varför inte fira Arkimedes konstant med en medelhavspaj med rostade grönsaker och fårost eller en smördegspaj med räkor. Till efterrätt föreslår vi en härligt syrlig citronmarängpaj.

4 april: Morotens dag

Sverige importerar många frukter och grönsaker – men morötter är inte en av dem. Vi är självförsörjande på morötter och det om något är väl värt att fira!

Hylla moroten med denna mustiga morotssoppa med chili och ingefära. Till efterrätt rekommenderar vi denna härliga morotskaka smaksatt med calvados. 

3 maj: Nässlans dag

Nässlor är näringsrika och finns i överflöd i naturen! Men tänk på att plocka de små späda bladen som kommer upp på vårkanten om du ska använda nässlor i matlagning. 

Skölj dem i rikligt med kallt vatten för att få bort sand, damm och eventuella småkryp. Förväll dem därefter i 2–3 minuter i kokande vatten för att avlägsna nitrater (som inte är bra för kroppen).

Nässelsoppa är en klassiker, men varför inte testa denna nässeldrink skapad av gänget på Restaurang Familjen i Göteborg.

28 maj: Hamburgarens dag

Hög tid att damma av grillen och grilla årets första hamburgare ute! Den 28 maj firar vi Hamburgaren med Fredagskockens smarriga tryffelburgare.

Friterad färskpotatis

6 juni: Färskpotatisens och sillens dag

Den 6 juni är inte bara Sveriges nationaldag, det är också dagen vi firar något som alla har sett fram emot under vinterhalvåret, nämligen färskpotatisen.

Och vad är godast till färskpotatis? Sill förstås. Prova denna härliga variant på klassikern sill och potatis: friterad färskpotatis med citrussill.

29 juli: Lasagnens dag

Älskar du också lasagne? Då är 29 juli dagen för dig!

Det sägs att lasagne har sitt ursprung i Bologna i Italien och den traditionella rätten består av flera lager pastaplattor varvat med köttfärssås, béchamelsås och parmesan.

Rätten går att variera i det oändliga – men lasagne bakas alltid i ugn och namnet kommer från det grekiska ”lasanon”, vilket är namnet på formen som den tillagas i.

Testa gärna den här heta lasagnen kryddad med chili eller denna urgoda vegetariska lasagnen

23 augusti: Köttbullens dag

Köttbullar är något av det svenskaste som finns. Eller är de verkligen det?

Det sägs att man serverade köttbullar redan under medeltiden i Richard den II:s hov i England och runda bollar av färs smaksatta med olika kryddor och örter finns i en mängd olika kök runtom i världen. Att köttbullen är populär vittnar IKEAS statistik om - 2019 sålde möbeljätten, enligt Wikipedia, 1 miljard köttbullar.

Vi tipsar på dessa smakrika polpette, italienska köttbullar som serveras med tomatsallad och mozzarella.

Gratinerade ostron

4 september: Ostronets dag

Antingen älskar man eller så hatar man dem. När det gäller ostron finns det inget mellanläge.

Ofta är det konsistensen (och att de äts levande) som får många att rynka på näsan. Då passar det ypperligt att tillaga dem, testa att gratinera ostronen med lite citron, ost och gräslök.

Visste du förresten att ostronen är tvåkönade? De börjar sitt liv som hane och genomgår sedan en flerårig process då de byter kön. Ostron kan bli så gamla som 30 år.

4 oktober: Internationella tacodagen

Fredagsmys är i många svenska hem synonymt med tacos.

Rätten kommer ursprungligen från Mexico och kom till Sverige på 1980-talet. Men det var inte förrän på 2000-talet som den blev riktigt populär. Har du tröttnat på den traditionella svenskvarianten med köttfärs kryddad med spiskummin, chilipulver, oregano med mera?

Testa då 2020-års vinnare av Sveriges mästerkock Sofia Henrikssons auditionrätt fisktacos med mango- och avokadosalsa.

7 november: Kladdkakans dag

Säg den som inte älskar en härligt kladdig kaka fullproppad med choklad. 

Det sägs att kakan kom till Sverige från Paris 1968. Skillnaden mellan kladdkakor och andra mjuka kakor är att den inte innehåller bakpulver, vilket gör den kompakt och utan luftbubblor. För att undvika att få in luft är det viktigt att smeten inte vispas, ingredienserna rörs ihop försiktigt för bästa kladdiga resultat.

Här är ett tips på en kladdkaka som är smaksatt med mjuk whiskykola.

9 december: Pepparkakans dag

Den 9 december firar vi denna ljuvliga kaka kryddad med kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Pepparkakor kommer i alla möjliga former och med eller utan frosting. 

Vanligast är den hårda pepparkakan men vi vill verkligen rekommendera den här mjuka varianten med läcker frosting - mums!