Vinkalender - lista på vindagar 2024.
Vinets dag infaller den 22 januari men har du koll på riesling-, chardonnay- och champagedagen? Här hittar du alla viner som förtjänar ett eget firande.
Läs mer »Många av våra mest populära maträtter har en egen dag i kalendern. Håll koll på årets matdagar och planera in några trevliga middagar redan nu.
Många av våra mest populära maträtter och bakverk har såklart egen dag i kalendern. Oavsett om du vill fira eller bara hitta inspiration för dagen har du hamnat rätt. Här hittar du några av våra mest populära matdagar och tips på recept att förgylla dagen med.
Vem är inte sugen på pizza dagen efter årets mesta uppesittarkväll – nyårsafton? Gå till pizzerian runt hörnet, beställ hemleverans eller varför inte baka Linneas lyxiga hemgjorda pizza eller en läcker pizza bianco med hemgjord kronärtskockskräm själv.
Nyfiken på historien bakom klassikern margherita, eller vad som skiljer en romansk och en napolitansk pizza åt? Läs vår artikel om denna älskade italienare.
Pss! Den 29 januari är det dessutom veganpizzadagen!
Självklart firar vi Vinets dag! Så mycket att vi har skrivit en hel artikel bara om den - läs den här. »
Vegetariskt är mer populärt än någonsin och har nu till och med fått en egen dag. Och det är faktiskt inte svårt att hitta ett vin som passar till.
Vår egen dryckesexpert Mats Claësson ger tips på hur du kan matcha vin till fem vegetariska rätter.
I år firas semmeldagen (fettisdagen) tisdagen den 13 februari och tro det eller ej men samma dag firar vi även pannkakan. Semmeldagen är kanske den vi firar mest och gärna redan långt innan själva fettisdagen.
Namnet fettisdagen vilket betyder ”fet tisdag” kommer från den kristna traditionen med 40 dagars fasta innan påsk. Innan den inleddes skulle man se till att äta upp sig ordentlig.
Baka extra goda semlor med fyllning av äpple och Calvados eller laga härliga crêpes fyllda med räkstuvning för att fira denna maffiga dag.
År 2025 – 4 mars
År 2026 – 17 februari
År 2027 – 9 februari
"Fössta tossdan i mass", eller första torsdagen i mars, är lite av en inofficiellt högtidsdag för att fira alla småländska dialekter. Firar gör man klassiskt med en marsipantårta.
2024 firar vi dessutom punschrullens, eller dammsugarens, dag!
Alla korvars dag är instiftad av Korvakademien som under dess 30-åriga existens har verkat för att höja korvens status i samhället – något som de verkligen har lyckats med!
Förr var korven mat förbehållen arbetarklassen. Den var ett sätt att förvara köttet efter slakt. Man rensade tarmarna och stoppade i det kött som inte gick åt direkt.
På senare år har korven stigit i graderna och kvalitetskorv med hög kötthalt har letat sig in på finkrogarna. Här finns tips på hur du kan göra en egen god hantverkskorv.
Den 14 mars är en dag tillägnad den matematiska konstanten pi (π). Enligt den amerikanska kalendern skrivs datumet som 3/14, vilket är de tre första siffrorna i pi och dagen firas med att äta just ”pie”.
Så varför inte fira Arkimedes konstant med en medelhavspaj med rostade grönsaker och fårost eller en smördegspaj med räkor. Till efterrätt föreslår vi en härligt syrlig citronmarängpaj.
Dagen grundar sig faktiskt i en kristen högtid - Jungfru Maria Bebådelsedag - dagen då Maria får veta av ängeln Gabriel att hon bär Jesus i magen. Ett annat namn är Vårfrudagen, som troligtvis blivit felaktigt uttalat genom tiderna och blivit "vaffeldagen", varifrån namnet på våfflorna kommer.
Våffeldagen firas alltid den 25 mars. Fira med matiga blomkålsvåfflor, eller kanske en dessertvåffla med chokladsås och päroncognac.
Sverige importerar många frukter och grönsaker – men morötter är inte en av dem. Vi är självförsörjande på morötter och det om något är väl värt att fira!
Hylla moroten med denna mustiga morotssoppa med chili och ingefära. Till efterrätt rekommenderar vi denna härliga morotskaka smaksatt med calvados.
Lakritsdagen firas den 12 april varje år sedan 2004, och vi svenskar är storkonsumenter av lakrits. varför inte fira med lakritsdoftande varm choklad? Eller kanske lakritsmarinerat lamm eller varför inte en galet god lakritssås till vaniljglassen?
Samma dag firar vi även en av våra mest populära soppor: Linssoppan. Denna enkla och proteinrika soppa som går att krydda på så många olika sätt – som med ingefära och morot, eller kanske tomat och chili.
Gins och tonic - en så klassisk och enkel kombination som ändå blivit in konstform att få till. Här hjälper Hernö Gin och Thomas Henry dig att få till den perfekta drinken på hemmaplan - läs mer.»
Första fredagen efter den 1 maj är det grillpremiär! I år är det den 3:e maj och om vädret tillåter kanske vi får rekommendera en helgrillad fisk med krossad potatis och kaprisdressing eller kanske grillad ryggbiff med grillad majs, örtsmör och parmesanslungad färskpotatis.
Första söndagen i maj firas Nässlans dag. Nässlor är näringsrika och finns i överflöd i naturen! Men tänk på att plocka de små späda bladen som kommer upp på vårkanten om du ska använda nässlor i matlagning.
Skölj dem i rikligt med kallt vatten för att få bort sand, damm och eventuella småkryp. Förväll dem därefter i 2–3 minuter i kokande vatten för att avlägsna nitrater (som inte är bra för kroppen).
Nässelsoppa är en klassiker, men varför inte testa denna nässeldrink skapad av gänget på Restaurang Familjen i Göteborg.
Det första många av oss fick baka därhemma som små. Chokladbollen ska inte underskattas som fikatillbehör, godis eller mellanmål. Testa till exempel dessa tryfflar med vit choklad, cognac och brynt smör.
Tänd grillen och grilla årets första hamburgare ute! Toppa med dina favorittillbehör som ost, lök, sallad, tomat och nån god sås. Den 28 maj firar vi Hamburgaren med Fredagskockens smarriga tryffelburgare.
Den 6 juni är inte bara Sveriges nationaldag, det är också dagen vi firar något som alla har sett fram emot under vinterhalvåret, nämligen färskpotatisen.
Och vad är godast till färskpotatis? Sill förstås. Prova denna härliga variant på klassikern sill och potatis: friterad färskpotatis med citrussill.
Sedan 2010 har vi firat Ölets dagen den tredje onsdagen i juli, vilket 2024 blir den 17 juli. Den 2 augusti har du chans igen om du missar denna dag - då är det nämligen Internationella öldagen. Och den 3 december har vi Drick en öl-dagen. Skål!
Älskar du också lasagne? Då är 29 juli dagen för dig!
Det sägs att lasagne har sitt ursprung i Bologna i Italien och den traditionella rätten består av flera lager pastaplattor varvat med köttfärssås, béchamelsås och parmesan. Rätten går att variera i det oändliga – men lasagne bakas alltid i ugn och namnet kommer från det grekiska ”lasanon”, vilket är namnet på formen som den tillagas i.
Testa gärna den här heta lasagnen kryddad med chili eller denna urgoda vegetariska lasagnen. Vi kan även rekommendera denna lasagne med taleggio och svamp!
Kräftpremiären var tidigare starten för när man fick börja fiska kräftor i de svenska sjöarna samt sälja dessa. Tidigare var kräftpremiären alltid den 7 augusti kl 17, men 1982 ändrades detta till den första onsdagen i augusti. 1994 togs fiskeförbudet på kräftor bort, men för att få fiska kräftor krävs idag att du är yrkesfiskare eller fiskerättsägare med eget fiskevatten, med vissa undantag.
Idag firar vi fortfarande kräftskiva med traditionella tillbehör som snaps, Västerbottensost och sill med mera. Har du testat att göra din egen kräftlag? Annars kanske vi kan fresta med en ost- och lökpaj med dillkräm och kräftstjärtar?
Håll för näsan - nu är det dags att öppna surströmmingsburkarna! Surströmmingspremiären är den 15 augusti 2024. Dagen infaller den tredje torsdagen i augusti av tradition.
Köttbullar är något av det svenskaste som finns. Eller är de verkligen det?
Det sägs att man serverade köttbullar redan under medeltiden i Richard den II:s hov i England och runda bollar av färs smaksatta med olika kryddor och örter finns i en mängd olika kök runtom i världen. Att köttbullen är populär vittnar IKEA:s statistik om - 2019 sålde möbeljätten, enligt Wikipedia, 1 miljard köttbullar.
Vi tipsar på dessa smakrika polpette, italienska köttbullar som serveras med tomatsallad och mozzarella.
Nu är det svamptider och det är bara att ge sig ut i skogen på jakt efter kantareller, karljohan och trattisar. Svampens dag infaller alltid den första söndagen i september.
Svamp är gott i allt från grytor till wok, sallader och som tillbehör. Varför inte fylla en portabellohatt med ost och lägga på grillen? Annars kanske fläskfilégryta med svamp och kabanoss kan locka? Eller kanske en vit pizza med kantareller, pumpa och schalottenlök?
Första lördagen i september är det ostronets dag! Antingen älskar man eller så hatar man dem. När det gäller ostron finns det inget mellanläge.
Ofta är det konsistensen (och att de äts levande) som får många att rynka på näsan. Då passar det ypperligt att tillaga dem, testa att gratinera ostronen med lite citron, ost och gräslök.
Visste du förresten att ostronen är tvåkönade? De börjar sitt liv som hane och genomgår sedan en flerårig process då de byter kön. Ostron kan bli så gamla som 30 år.
Hummerpremiären infallet alltid den första måndagen efter den 20 september, så från måndagen den 23 september kl 07.00 är det tillåtet att fiska hummer med hummertinor i svenska vatten 2024.
Fira med hummer? Varför inte gratinera en hummer i parmesan eller laga en risotto med hummer och smörstekta kantareller.
Fredagsmys är i många svenska hem synonymt med tacos.
Rätten kommer ursprungligen från Mexiko och kom till Sverige på 1980-talet. Men det var inte förrän på 2000-talet som den blev riktigt populär. Har du tröttnat på den traditionella svenskvarianten med köttfärs kryddad med spiskummin, chilipulver, oregano med mera?
Testa då 2020-års vinnare av Sveriges mästerkock Sofia Henrikssons audition-rätt fisktacos med mango- och avokadosalsa.
Samma dag är det även Kanelbullens dag!
Den andra fredagen i oktober firar vi Äggets dag. En ingrediens som gör all skillnad i allt från kakor och bakverk till pannkakor och omeletter och desserter. Ägg innehåller massor av protein och andra nyttiga näringsämnen och mättar bra.
Till fest bjuder vi gärna på ägghalvor med olika toppings - perfekt när du vill fixa något superenkelt som ändå känns fint. Låt ägget ta plats i en gryta - testa att göra shakshuka med kryddstark chorizo.
Den 25 oktober varje år firar vi Världspastadagen - en dag som verkligen förtjänar att firas, för nog äter svenskarna pasta både till den tristaste vardagen och den finaste festtillställningen!
Gillar du klassiska pastarätter som lasagne och bolognese hittar du fler pastaklassiker att testa här - medan du som vill testa något nytt och spännande kan botanisera bland dessa nya pastarecept.
Säg den som inte älskar en härligt kladdig kaka fullproppad med choklad.
Det sägs att kakan kom till Sverige från Paris 1968. Skillnaden mellan kladdkakor och andra mjuka kakor är att den inte innehåller bakpulver, vilket gör den kompakt och utan luftbubblor. För att undvika att få in luft är det viktigt att smeten inte vispas, ingredienserna rörs ihop försiktigt för bästa kladdiga resultat.
Här är ett tips på en kladdkaka som är smaksatt med mjuk whiskykola.
Chokladens dag infaller alltid den 11 november, samma dag som Singles Day. Sammanträffande? Kanske inte. Men choklad är knappast enbart för singlar! Och i november kanske vi behöver något att muntra upp oss med.
Kanske kan vi locka med en syndig god Grown up hot chocolate med whiskylikören Souther Comfort?
De flesta av oss kanske tänker på smörgåstårta kring de varmare månaderna, men smörgåstårtans egna dag är den 13 november. Får det lov att vara en lyxig smörgåstårta med pesto, parmaskinka och pistagenötter?
Den 9 december firar vi denna ljuvliga kaka kryddad med kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Pepparkakor kommer i alla möjliga former och med eller utan frosting.
Vanligast är den hårda pepparkakan men vi vill verkligen rekommendera den här mjuka varianten med läcker frosting - mums!
Vinets dag infaller den 22 januari men har du koll på riesling-, chardonnay- och champagedagen? Här hittar du alla viner som förtjänar ett eget firande.
Läs mer »Matforskaren Richard Tellström berättar hur svensk matkultur har vuxit fram och ger intressanta perspektiv på våra matvanor.
Läs mer »Vad innebar egentligen en "grosshandlarlunch" och dracks det så mycket som man inbillar sig? Richard Tellström förklarar hur det faktiskt ligger till.
Läs mer »Svenskarnas mest populära vardagsmat har undersökts sedan 1970-talet. Matforskare Rickard Tellström berättar hur våra matvanor ändrats genom åren och hur de ser ut idag.
Läs mer »