Xavier Vignon Arcane Le Soleil har en nyanserad doft med inslag av av mörka körsbär, blåbär, skogshallon och färska örter och höstlöv. Tanninerna finns där tydligt, men de är silkesmjuka i sin struktur. Smaken är fyllig, och nyansrik med toner av mörka och röda frukter, örter, ceder och en fläkt av viol.
Produktion
Druvorna är utvalda från 9 vingårdar i den norra delen av södra Rhônedalen. De är utvalda för sina låga skördeuttag, halter av polyfenoler, mineralsalter och altitud. Grenache stockarna är kring 100 år strecket, Mouvedre mer än 80 år och Syrah 50 år gamla. Skalen får macerera under hela 1 månad Efter jäsningen lagras en tredjedel i nya fat av österrikisk ek under 15 månader, medan en tredjedel ligger i små cementtankar och återstoden i större tankar.
Passar till
Utmärkt gott som sällskapsvin, men för sig även galant tillsammans med vällagade rätter på mörkt kött eller fågel. Varför inte servera hjortstek med örtig gräddsås, potatisgratäng och stekt silverlök och ostronskivling.
Kul att veta
Arcane är en innovativ vinserie i limiterade upplagor. Vinerna är helt fokuserade på en årgång, en druva eller terroir. Det kan ofta inkludera mycket innovativa och ovanliga vinmakartekniker. Ordet Arcane som ofta förekom bland alkemister betyder ungefär hemligt,mystiskt eller kunskap som är föga känd eller behärskas av få. Namnet på vinet och etiketterna kommer från en tarotkortlek; Sforza Visconti från 1451, och det kort som väljs ska spegla vinets karaktär. Här har man valt solens kort.Xavier Vignon har en mycket bred erfarenhet och kunskapsbredd då han arbetat under 34 skördar både på södra och norra halvklotet som konsulterande vinmakare. Han har arbetat mycket i Champagne och har bland annat haft flera hundra uppdrag södra Rhônedalen. Sen 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet som idag producerar kring en miljoner flaskor per år är beläget i Chateauneuf du Pape.Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Man köper endast vin och druvor som kommer från gamla eller mycket gamla stockar. Detta ger en mycket bra intensitet och smaklängd till vinerna. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger en fin nyansrikedom och komplexitet till vinerna.