Boulard

Boulard Calvados tillverkas till 100 % av äpplen från Normandie.

Boulard VSOP Rye Cask

Firman Boulard grundades 1825 och ligger I hjärtat av regionen Calvados som är en del av Normandie, här ligger Boulards odlingar och destilleri. Boulard ligger i och omkring den lilla byn Coquanvilliers, mitt i Pays d’Auge som anses vara det finaste området i appellationen Calvados. För att göra en enda flaska riktigt fin calvados, går det åt mellan 12 och 18 kilo äpplen. Och inte vilka äpplen som helst – utan mellan femtio och hundra noggrant utvalda sorter av de drygt åttahundra som odlas i Normandie. Av dessa framställer man den cider som också utgör destillationsbasen för äppelbrandyn calvados. För att ge calvados fyllighet och doft, blandar man äpplen med fyra olika smakkaraktärer. Bittra äpplen ger calvadosen struktur, balans och harmoni. Söta ger alkoholstyrka. Syrliga äpplen är rika på tanniner som utgör basen för produktionen. De lätt bittersöta ger drycken fräschör och balans.

Boulards äppelodlingar omfattar ca 35 000 träd och ligger i hjärtat av distriktet Pays d´Auge. Normalt rekommenderas att man använder 48 olika äppelsorter till calvados. Boulard nöjer sig inte med mindre än 120 av de 800 sorter de själv odlar.

Historien bakom Calvados

1588 förliste skeppet San Salvador (en urca-typ), som deltagit i den Spanska armadan nära Bayeau på Normandies kust vid den engelska kanalen. Alla fina plundringar av skeppsbrutna gav normanderna anledning att fira. Firandet på årsdagen blev till en tradition, så etablerad, att området kom att heta "Calvados" under den franska revolutionen då nya departement skapades. Varför det blev calvados kan väl bara förklaras av en frankifiering av ordet. Detta är den vanligaste förklaringen medan den sanna kanske inte är lika fantasi - eggande, nämligen den att det kommer av ordet calvarium - skalle eller huvud som sjömännen kallade uppstickande berg eller kullar som man orienterade sig efter eller möjligen härlett ur calçadas eller calçados- "sjöväg med fallgropar" eller av caballus - hästliknande kulle. Besök Boulards hemsida