Bunnahabhain Toiteach A Dhà 46,3%

Bunnahabhain Toiteach A Dhà 46,3%

Storbritannien


500,00 kr

Systembolaget nr:

8217401

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Bunnahabhain Toiteach A Dhà har en rökig doft med spår av sherry och ek. Varm rökig smak som går över i oloroso sherry, ek och en hint av peppar.

Produktion

Destilleriet har 6 jäsningsfat av pinjeträd från Oregon där jäsningen pågår mellan 55-80 timmar. Man har 2 destillationspannor (pot still). Här har man använt en torvrökt malt som är ganska ovanligt för destilleriet då endast 10% av malten är rökig (35ppm).

Passar till

Att avnjutas rumstempererad.

Kul att veta

Bunnahabhain har varit en del av ön Islays whiskyhistoria sen 1881. Namnet betyder flodmynning och destilleriet tar sitt vatten direkt från en källa på området vilket man är ensamma om på Islay. Då vattnet inte rinner genom någon torv får Bunnahabhains whisky mindre smak av torv än andra whiskys från Islay. För att behålla alla naturliga aromer i whiskyn har Bunnahabhain sedan några år tillbaka valt att inte kylfiltrera sina single malts. Och smaken uppskattas - sedan 2012 har Bunnahabhain vunnit fler än 90 priser i whiskytävlingar världen över, tex tilldelades den silver outstanding i International Wine & SpiritCompetition 2018, Silver i San Francisco Spirit Competition 2019 och Double Gold  i San Francisco Spirit Competition 2018 och nu senast Silver i World Whiskies Awards 2021.Distell hör till de 10 största företagen i världen inom vin- och spritbranschen. I portföljen ingår bland annat Amarula, Drostdy-Hof och Nederburg. Inom Distell Spritis finner vi en rad olika spritmärken bland annat en rad skotska whiskys sen man 2013 köpte Burn Stewart Distillers. I den skotska delen driver man 3 skotska maltwhiskydestillerier samt en stor anläggning utanför Glasgow för blandning och buteljering. De tre maltwhiskydestillerierna är Deanston som ligger i Pearthshire (Southern Highlands), Bunnahabhain på den vindpinade ön Islay och Tobermory som ligger på Mull. Distell Spirits producerar en rad olika Blended Whisky där de mest kända och framstående är Scottish Leader och Black Bottle. 

Produkttyp

Whisky

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

46,3 %

Systembolaget nr

8217401

Volym

0,7 l

Varumärke

Distell

Förslutning

Naturkork

Lagring

Sprit förbättras inte av lagring när den väl lämnat faten.