5 nya vinfavoriter som lanseras i november.

Av alla de viner som Systembolaget lanserar under mitten av november har vi valt ut fem viner som vi varmt kan rekommendera.

5 nya viner på Systembolaget i november 2023.

Vi börjar med en spännande Champagne! Det finns ingen bättre aptitretare än en välgjord Champagne på chardonnay. Sen kan man göra en smidig övergång med att servera en löjromstoast eller en läcker skaldjursplatå.

Här har vi ett riktigt välgjort vin signerat Jean-François Clouet som nu driver familjeföretaget som grundades 1751. Champagnerna i Dream Vintage-serien sticker ut bland André Clouets övriga viner. Bakom de färgglada etiketterna finns enbart chardonnay. Varje Dream Vintage har sin dedikerade färg och är inspirerad av Cadillac-bilar från 1950-talet.

Chardonnaydruvorna till detta vin kommer från Grand Cru-vingårdar i byn Bouzy. Vinet lagras med jästfällningen under tre år. Att alla smaker sitter på plats är det ingen tvekan om och vinet lanserades i Systembolagets tillfälliga sortiment den 10 november.

André Clouet Dream Vintage

491,00 kr


André Clouet Dream Vintage har en komplex och nyanserad doft, fylld av mogna äpplen, mineraler och citrustoner. Frisk syra och en viss brödighet från lagringen. God som aperitif men även till exempelvis lätthalstrad fisk eller hummer.

Chenin blanc i mousserande skrud

Den 17 november lanseras ett härligt bubbel från Loire i Systembolagets tillfälliga sortiment. Druvan är chenin blanc och vinet framställs enligt den kvalitativa traditionella metoden. Efter den andra jäsningen i flaskan sker lagring med jästfällningen under ett och ett halvt år. Inget svavel har tillsatts under tillverkningen.

Ursprungsadressen är Vouvray och här speglas till fullo chenin blancdruvans potential för mousserande viner. Avnjutes som aperitif eller till anrättningar med fisk och skaldjur. Det är en fördel om det finns en syrlighet i anrättningen.

Insolent Brut Sans Sulfites Ajoutés

201,00 kr


Bubbel av chenin blanc, med nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula päron, marsipan, persika, ljust bröd, honung, röda äpplen, nötter och grillad citron. 

Heligt vin som gör smaklökarna saliga

Det finns flera teorier hur Vin Santo fått sitt namn, som ju betyder det heliga vinet. Men hur som helst blir i alla fall mina smaklökar saliga av det söta vinet Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico. Speciellt om vinet får umgås med italienska mandelskorpor eller en äppelkaka smaksatt med mandelmassa och kanel.

Vinet är baserat på de tre druvorna malvasia, trebbiano och sangiovese som får torka på särskilda mattor fram till januari-februari året efter skörden. Druvorna avstjälkas och krossas och musten tappas över till slutna ekfat om 100 liter som innehåller en tjock massa från tidigare årgångar. Vinet lagras sedan i faten under sju år(!) och sedan minst ett halvår efter buteljeringen. Vinet lanserades i Systembolagets tillfälliga sortiment den 10 november.

Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico

350,00 kr


Nyanserad, utvecklad, mycket söt och frisk smak med inslag av fat, aprikosmarmelad, pomerans, knäck, sultanrussin, marsipan och vanilj.

Maffigt vin att spara för framtiden

Viner på druvan zinfandel kan vara riktigt tråkiga och obalanserade, men också alldeles underbara. Detta vin från Dashe Cellars kvalar med lätthet in i den senare kategorin. Egendomen grundades 1996 av paret Anne och Michael Dashe. Innan de öppnade eget har de båda arbetat hos många namnkunniga producenter i olika delar av världen, exempelvis Château Lafite Rothschild, Ridge Vinyards och Cloudy Bay.

Här har vi ett vin med både kraft, struktur och nyansrikedom som nästan kräver Carmina Burana, O Fortuna i högtalarna och en rosastekt köttbit med portvinssås på tallriken. Vinet kan med fördel avnjutas i närtid, men kan även lagras och utvecklas för framtida smakupplevelser. Lanseras den 17 november.

Dashe Dry Creek Zinfandel

351,00 kr


I glaset ett nyanserat, fruktdrivet och läskande vin med silkeslena tanniner. Vinet bjuder på smak av svarta vinbär, björnbär och mörka körsbär samt ett kryddigt stråk med toner av choklad, lakrits och rostade fattoner.

Ge ett blommigt vin i stället för blombukett

Vi vill även föra fram ett nytt vin i beställningssortimentet från den tillförlitliga Alsace-producenten Gustave Lorentz. Ibland blir det tråkigt att alltid ge värdparet en blomsterkvast. Vi föreslår i stället en härlig flaska gewurztraminer.

Här finner vi härligt aromatiska, parfymerade och blommiga toner både i doft och smak. Avnjuta med fördel till anrättningar med viss sötma. Varför inte en sallad med lättrökt ankbröst och färska fikon.

Gustave Lorentz Rotenberg Gewurztraminer

229,00 kr


Vinet har en härlig struktur och är runt och välbalanserat med exotiska toner av passionsfrukt, ananas och toner av rosor. Krämig med en trevlig syra, och en lång och ihållande eftersmak på gommen.