2 starka kort i Systembolagets nylansering.

Av de tillfälliga nyheter som Systembolaget lanserar den 3:e november har vi plockat ut två riktigt bra köp bland de röda vinerna, Mother’s Milk som är en kaxig shiraz samt ett härligt Côtes du Rhône-vin från ett dynamiskt familjeföretag.

Två nya viner vecka 44, 2023.

Det är ingen tvekan om att Barossa är adressen för några av världens bästa viner av syrahdruvan, eller shiraz som den också kallas.

Här finner vi med en attraktiv prislapp ett kraftfullt, fruktdrivet och generöst vin med en klädsam krydda av fat. Addera goda vänner; en vitlöksdoftande potatisgratäng och rosastekta köttbitar på grillen. Ja, då är Mother's Milk Shiraz lika självklar som modersmjölken för den nyfödde.

Druvor från tre vingårdar

Shirazdruvorna till detta vin kommer från tre olika vingårdar, Den första ligger norr om Seppeltsfield i västra Barossa och den andra i Ebenezer i den norra delen. Den tredje vingården ligger nordost om Greenrock i nordvästra delen av Barossa. Eftersom vingårdarna skiljer sig åt både vad det gäller altitud, mesoklimat och jordmån ger det vinet både komplexitet och nyansrikedom.

Den malolaktiska jäsningen genomförs i stora franska ekfat där de sedan lagras ett år och fem månader. Faten var tre till fyra år gamla.

Bakom Mother's Milk Shiraz står de goda vännerna Matt ”Gantos” Gant och John ”JR” Retsas som 2004 grundade First Drop Wines. De gör högklassiga viner med mycket attityd från Barossa i South Australia.

Mother's Milk Shiraz

179,00 kr


Djup röd färg, komplex doft med mörka körsbär, björnbär och kryddor. Smakrikt och generöst vin med mycket mörka körsbär och kryddor med mjuk textur och silkiga tanniner.

Gömd pärla i södra Rhônedalen

Egendomen Domaine Font de Courtedune har 35 hektar vingårdar i och intill Châteauneuf-du-Pape.

De säljer fortfarande en stor del av de odlade druvorna till kooperativ och andra vinfirmor. Men i och med den nya generationen, syskonen Caroline och Frédéric Charrier blir det fler och fler viner under egen etikett. Detta är verkligen en gömd pärla i södra Rhônedalen som går en lysande framtid till mötes.

Namnet Courtedune kommer från det gamla namnet på den närbelägna byn Courthezon och Font betyder fontän. I denna välgjorda Côte du Rhône är det verkligen en fontän av attraktiva smaker som överrumplar även de mest kräsna smaklökarna.

Gamla stockar ger fin intensitet

Egendomen omfattar 35 hektar där tonvikten ligger på gamla stockar av druvan grenache. För detta Côte du Rhône-vin är medelåldern på stockarna 40 år. För Côte du Rhône Villages är det 60 år och för Châteauneuf-du-Pape hela 90 år i snitt. Gamla stockar ger mindre skördar, men druvorna har en ypperlig koncentration och smakintensitet. I detta vin har man använt 80 procent grenache och 20 procent syrah. Druvorna fick jäsa i hela klasar och skalkontakten varade två till tre veckor.

Ett härligt höstvin som passar som handen i handsken till mustiga grytor och andra anrättningar på mörkt kött eller fågel. Låt de egenplockade höstkantarellerna ackompanjera och smaksätt gärna med färska örter.

Domaine Font de Courtedune Côtes du Rhône Vielles Vignes

159,00 kr


I glaset ett charmigt och flirtigt vin med toner av hallon, mogna plommon och slånbär i fint samspel med ett lätt örtigt grepp.

Syrah druvor på vingård

Shiraz och Syrah - samma druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det faktiskt rör sig om samma druva?

Läs mer »