Laurent-Perrier La Cuvée 750ml | folk o folk
Laurent-Perrier La Cuvée 750ml
Beställningsinformation
Laurent-Perrier La Cuvée 750ml
Detaljerad fakta
  • Produkttyp
    Mousserande vin
  • Sortiment
    Systembolagets beställningssortiment
  • Volym
    750 ml
  • Alkoholhalt
    12 %
  • Producent
  • Bolag
  • Förpackning
    Helflaska 750ml (vin)
  • Förslutning
    Kork
  • Druva
    Chardonnay 50%
    Pinot Noir 35%
    Pinot Meunier 15%
Ursprung
Frankrike, Champagne

Pris inkl. moms
409,00kr

Systembolaget nr.
78773

Beskrivning

Delikata aromer av färsk citrus, vita blommor och med en lätt brödighet. Smaken är mycket bra balanserad med en krispig syra och en fantastiskt fin elegant mousse. 

Rekommendation

Utmärkt till fisk och skaldjur, men även till ljust kött. Ostron är kanske den rekommendation som ligger närmast hjärtat.

Lagring

Utmärkt att drickas nu. Kan även tjäna på att lagras i upp till tre år.

Produktion

Att en huschampagne innehåller över 40% chardonnay är extremt unikt, i detta fall ingår mer än hälften av den åtråvärda druvan.

Tillverkad genom den klassiska champagnemetoden där vinet har fått sekundärjäsa på flaska. Cuvéen är en blandning av de bästa vinerna från över 100 vingårdar som valts ut av Laurent-Perrier. Omkring 20-30% av vinet är reserve wine för att säkerställa en jämn och perfekt kvalité år efter år. Vinet lagras i minst fyra år på sin jästfällning innan degorgering. 

Kul att veta

Laurent-Perrier grundades 1812, men den stora resan mot vad Laurent-Perrier är idag började när Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte huset 1939. Hon drev det lilla vinföretaget som producerade 80 000 flaskor på egen hand men efter kriget 1945 tog sonen Bernard de Nonancourt över. Det var han som gjorde Laurent-Perrier till ett av de mest ansedda champagnehusen i regionen och känt i hela världen. I dag är volymen drygt 7,5 miljoner och i källaren ligger 45 miljoner flaskor på lagring.

Bernard hade ett stort intresse för vinproduktion samt en enorm nyfikenhet och experimentlusta för att förbättra och förfina produktionsmetoderna. Han var inte rädd för att prova nytt och göra saker annorlunda. Lagring av champagne på ståltankar i stället för cement var i början av 1970-talet en av hans idéer, något som Bernard snappade upp från en vinmakare från Bordeaux. Vinmakaren hette Alain Terrier och kom sedan att arbeta som ansvarig cellar master hos Laurent Perrier i 30 år. Vid sin sida hade han Michel Fauconnet som blev hans assistent 1983 och är sedan 2004 den som är ansvarig cellar master. Ståltankarna gör det enklare att kontrollera temperaturen vid jäsningen samt att de är mycket smidigare att rengöra. Sammantaget bidrar detta till att den slutgiltiga produkten får mer elegans och finess. Numera är ståltankar det man i regionen främst använder till första jäsningen och lagringen innan en andra jäsning tar vid på flaska och bubblorna bildas.

Flera av de produkterna han skapade anses unika i sina respektive kategorier. 1959 introducerades Grand Siècle, världens första multivintage prestige cuvée. 1968 skapade han Cuvée Rosé, att tillverka rosé och låta de röda druvorna macerera med för att ge färg och karaktär hade tidigare inte gjorts. 1981 skapade han Ultra Brut, en föregångare i kategorin zero dosage där inget socker tillsatts.