Så väljer du till dryck till påskmaten.
Vår dryckesexpert Mats ger dig tips på hur du väljer dryck, som snaps och vin, till påskmaten samtidigt som du får flera dryckestips till de olika rätterna.
Läs mer »Dags att planera påskbuffén? Här listar vi påskmaten dina gäster kommer att förvänta sig – från sill till ägghalvor och lamm.
Foto: Adobe Firefly/AI
Alla våra svenska högtider har sin egen kod i form av matklassiker som "måste" finnas på bordet. På julen har vi skinkan och vid midsommar är det sillen. Och självklart har påsken sin egen sammansättning av rätter till påskbordet.
Ägg känns kanske som den stora självklarheten i påsktider, men enbart ägg blir ingen påskmiddag och det finns mycket annat som dina gäster kommer att förvänta sig. En annan klassiker är påsklammet som har sitt ursprung i religiösa skrifter och som kan tillagas och serveras på alla möjliga sätt till påsk – du väljer själv.
Det finns också olika sätt att lägga upp påskmiddagen. Kanske dukar ni upp till en hel påskbuffé med knytkalas där alla får hjälpas åt att stå för påskmaten. Men lika bra går det att servera en härlig påskmeny med förrätt, varmrätt och efterrätt. Snaps och vin passar bra till många av rätterna på påskbordet, annars är öl alltid gångbart.
Här listar vi maträtter till påsk som kan räknas till de klassiska. Hur du vill servera, tillaga eller smaksätta rätterna väljer du förstås själv, liksom vilka rätter som passar just ditt påskbord.
Ägg är kanske det mest påskiga vi äter (bortsett från påskgodiset!). Ett vänligt sätt att servera dem är som ägghalvor – alltså hårdkokta och halverade på längden, toppade med valfri god röra. Här hittar du tre förslag på toppings till dina ägghalvor. Du kan förstås också göra en god omelett eller äggröra, eller varför inte göra en god äggsallad?
Jadå, sillen hör hemma även på påsk. Servera gärna några olika sillar: En klar, en krämig och en vegetarisk. Till sillen är det trevligt med en klick gräddfil, hackad gräslök och hackad rödlök. En klick rom kan också bara uppskattad, liksom en skiva knäckebröd.
Potatisen är alltid välkommen vid våra svenska högtidsmiddagar. Vanlig kokt potatis passar till sillen, laxen, lammet, eventuella röror, köttbullar och prinskorv etc. För de som vill utveckla potatisdelen finns även...
Den klassiska potatisgratängen som smaksätts med ansjovis är ett välkommet inslag inte bara till julbordet utan även kring påsk. Se vårt recept på Janssons frestelse här. »
Laxen är en så tacksam fisk som vi är mycket duktiga på att variera i matlagningen. Varmrökt och kallrökt lax är enkelt att servera till påskbordet, men en bakad laxsida med färska örter kommer garanterat att gå åt och uppskattas av gästerna. Här är tre förslag på påskrecept med lax:
En av barnens favoriter vid alla högtider! Gör en stor sats och frys in det som blir över. Kanske har du redan gjort det till jul? Då kan du ta fram och steka på de bullarna till påskafton – perfekt! Här är ett recept på saftiga köttbullar med en skvätt öl i.
Också en favorit för de mer kräsna smaklökarna. Stek på den som de är eller skär kryss i ändarna för ett festligare utseende.
Påsklamm är en relativ nymodighet på de svenska påskborden då de svenska lammen egentligen varit alldeles för små så här tidigt på säsongen. Så det var först när vi började importera lamm från exempelvis Nya Zeeland som vi kunde äta det till påsk. Lammstek i ugn är ett klassiskt sätt att servera lamm, men det finns många goda styckdetaljer och några andra förslag är grillad lammfilé eller en smakrik lammporcetta.
Påskmust dricks av barn, körande vuxna och den som vill ha något läskande och alkoholfritt – ett måste på påskafton om du frågar oss.
Snapsen är ett återkommande tema vid jul, midsommar, påsk och kräftskiva bland annat. Här hittar du vår guide för att matcha snaps och påskmat. Annars kanske du vill testa att smaksätta din egen snaps? Här har vi några spännande smaktips för hemmagjord snaps.
Dricker du hellre ett glas vin till påskmaten? Här tipsar vi om goda viner till påsk!
Påsken är kanske ännu mer fokuserad på det söta än julen. Förutom påskägg hit och påskägg dit och allt annat påskgodis som bjuds, så är det tradition för många att bjuda på en syndigt mastig påsktårta efter maten till kaffet. Gärna tungt chokladig, men utgå från dina egna preferenser. Det viktigaste är kanske ändå dekorationerna, då du gärna får använda påskgodis som chokladägg eller marsipanharar. Här är recept på vackra påsktårtor. »
Annat som vissa har till påsk och andra inte är exempelvis:
Sallad.
Bröd, som kavring eller baguette.
Goda röror, som skagenröra.
Memma.
Glad och smaklig påsk!
Vår dryckesexpert Mats ger dig tips på hur du väljer dryck, som snaps och vin, till påskmaten samtidigt som du får flera dryckestips till de olika rätterna.
Läs mer »Lamm är ett magert och välsmakande kött och faktiskt miljövänligare än gris- och nötkött. Vi tipsar om vin som passar till rätter på lamm.
Läs mer »Lax har en självklar plats på påskbordet, men den måste inte vara rökt, gravad eller inkokt. Här har vi samlat några goda recept på lax till påsk som kommer göra succé på påskbuffén.
Läs mer »Vissa firar påsken med en påskbuffé, andra med påskmiddag. Här har vi samlat några recept som du antingen har som förrätt till påsk eller som en del av buffébordet.
Läs mer »Att sötsaker hör påsken till är inget nytt, men en riktigt god påskdessert kan ändå överraska. Här har vi samlat några recept på efterrätter till påsk för en söt avslutning på påskbordet.
Läs mer »Recept på en uppdaterad variant av George Washington’s klassiska eggnog. Du gör en alkoholfri bas och tillsätter alkohol om så önskas.
Läs mer »I påsk bjuder vi på en härlig lammrostbiff med råstekt potatis, portabello och gräddig rödvinssås med tranbär. Receptet med tillhörande vintips hittar du här.
Läs mer »