Lista med påskmat – klassikerna du inte får missa.

Dags att planera påskbuffén? Här listar vi påskmaten dina gäster kommer att förvänta sig – från sill till ägghalvor och lamm.

Klassisk påskmat - lista.

Foto: Adobe Firefly/AI

Alla våra svenska högtider har sin egen kod i form av matklassiker som "måste" finnas på bordet. På julen har vi skinkan och vid midsommar är det sillen. Och självklart har påsken sin egen sammansättning av rätter till påskbordet.

Ägg känns kanske som den stora självklarheten i påsktider, men enbart ägg blir ingen påskmiddag och det finns mycket annat som dina gäster kommer att förvänta sig. En annan klassiker är påsklammet som har sitt ursprung i religiösa skrifter och som kan tillagas och serveras på alla möjliga sätt till påsk – du väljer själv.

Det finns också olika sätt att lägga upp påskmiddagen. Kanske dukar ni upp till en hel påskbuffé med knytkalas där alla får hjälpas åt att stå för påskmaten. Men lika bra går det att servera en härlig påskmeny med förrätt, varmrätt och efterrätt. Snaps och vin passar bra till många av rätterna på påskbordet, annars är öl alltid gångbart.

Påskmenyn 2023.
Så här såg folk o folks påskmeny ut 2023 - med en massa gott och spännande!

Lista med klassisk påskmat

Här listar vi maträtter till påsk som kan räknas till de klassiska. Hur du vill servera, tillaga eller smaksätta rätterna väljer du förstås själv, liksom vilka rätter som passar just ditt påskbord.

1. Ägg

Ägg är kanske det mest påskiga vi äter (bortsett från påskgodiset!). Ett vänligt sätt att servera dem är som ägghalvor – alltså hårdkokta och halverade på längden, toppade med valfri god röra. Här hittar du tre förslag på toppings till dina ägghalvor. Du kan förstås också göra en god omelett eller äggröra, eller varför inte göra en god äggsallad?

2. Sill

Jadå, sillen hör hemma även på påsk. Servera gärna några olika sillar: En klar, en krämig och en vegetarisk. Till sillen är det trevligt med en klick gräddfil, hackad gräslök och hackad rödlök. En klick rom kan också bara uppskattad, liksom en skiva knäckebröd.

3. Potatis

Potatisen är alltid välkommen vid våra svenska högtidsmiddagar. Vanlig kokt potatis passar till sillen, laxen, lammet, eventuella röror, köttbullar och prinskorv etc. För de som vill utveckla potatisdelen finns även...

Janssons frestelse.
Janssons frestelse, en klassiker till påsk.

4. ...Janssons frestelse

Den klassiska potatisgratängen som smaksätts med ansjovis är ett välkommet inslag inte bara till julbordet utan även kring påsk. Se vårt recept på Janssons frestelse här. »

5. Lax

Laxen är en så tacksam fisk som vi är mycket duktiga på att variera i matlagningen. Varmrökt och kallrökt lax är enkelt att servera till påskbordet, men en bakad laxsida med färska örter kommer garanterat att gå åt och uppskattas av gästerna. Här är tre förslag på påskrecept med lax:

6. Köttbullar

En av barnens favoriter vid alla högtider! Gör en stor sats och frys in det som blir över. Kanske har du redan gjort det till jul? Då kan du ta fram och steka på de bullarna till påskafton – perfekt! Här är ett recept på saftiga köttbullar med en skvätt öl i.

7. Prinskorv

Också en favorit för de mer kräsna smaklökarna. Stek på den som de är eller skär kryss i ändarna för ett festligare utseende.

Klassisk lammstek.
Lammet spelar huvudrollen på påskbordet för många.

8. Lamm

Påsklamm är en relativ nymodighet på de svenska påskborden då de svenska lammen egentligen varit alldeles för små så här tidigt på säsongen. Så det var först när vi började importera lamm från exempelvis Nya Zeeland som vi kunde äta det till påsk. Lammstek i ugn är ett klassiskt sätt att servera lamm, men det finns många goda styckdetaljer och några andra förslag är grillad lammfilé eller en smakrik lammporcetta.

9. Påskmust

Påskmust dricks av barn, körande vuxna och den som vill ha något läskande och alkoholfritt – ett måste på påskafton om du frågar oss.

10. Snaps

Snapsen är ett återkommande tema vid jul, midsommar, påsk och kräftskiva bland annat. Här hittar du vår guide för att matcha snaps och påskmat. Annars kanske du vill testa att smaksätta din egen snaps? Här har vi några spännande smaktips för hemmagjord snaps.

Dricker du hellre ett glas vin till påskmaten? Här tipsar vi om goda viner till påsk!

Klassisk påsktårta.
Klassisk påsktårta.

11. Påsktårtan och annat sött

Påsken är kanske ännu mer fokuserad på det söta än julen. Förutom påskägg hit och påskägg dit och allt annat påskgodis som bjuds, så är det tradition för många att bjuda på en syndigt mastig påsktårta efter maten till kaffet. Gärna tungt chokladig, men utgå från dina egna preferenser. Det viktigaste är kanske ändå dekorationerna, då du gärna får använda påskgodis som chokladägg eller marsipanharar. Här är recept på vackra påsktårtor. »

12. Övriga klassiker

Annat som vissa har till påsk och andra inte är exempelvis:

Glad och smaklig påsk!

13.02.2024
Silltårta med tre sorters sill.

Silltårta


En spännande variant på silltårta som kan göras i portionsstorlek. Linnéa har använt tre sorters sill och hönökaka till denna skapelse, och till detta serverar vi gärna en god snaps!

Läs mer »