Ljuvlig Grenache lanseras som folk o folk selection.

Premiär för kvalitetsstämpeln folk o folk selection och först ut är ett fantastiskt vin på druvan Grenache från en av Frankrikes mest intressanta producenter.

Domaine Jones Grenache Noir med Katie Jones

Vinet Domaine Jones Grenache Noir har utgått ur sortimentet.

Väl utvalda medlemsviner som ger mersmak

Nu är det premiär för folk o folk selection som är väl utvalda produkter till medlemmar i folk o folk. De produkter som lanseras under namnet folk o folk selection har genomgått en omfattande urvalsprocess och lanseras i Systembolagets beställningssortiment med ett dolt artikelnummer, dvs. att produkterna är dolda på Systembolagets hemsida. Detta nummer får man enbart tillgång till via folk o folk.

”Folk o folk selection produkter har alltid personlighet och har en smak, karaktär och kvalitet som ligger oss mycket varmt om hjärtat”, förklarar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson.

Nu lanserar vi ett mycket härligt och synnerligen välgjort vin från druvan Grenache Noir från producenten Domaine Jones.

Ett vin som får smaklökarna att brista ut i munter sång

Ett vin som är gjort på gamla stockar av Grenache Noir kan bli mycket intressant och i detta vin finns det ingenting som gör en besviken. I doften finner man fina nyanser av mogna jordgubbar, mullbär, färska örter och en fläkt av kryddor. Smaken är mjuk och elegant med fin balans och smaklängd. Som i många av Katie Jones viner finns det en svåruppnåelig kombination av både kraft och elegans. Ett mycket trevligt vin som jag gärna dricker tillsammans med goda vänner till en medelkraftig eller lite kraftigare kötträtt.

En av södra Frankrikes mest intressanta producenter

Katie Jones

Katie Jones är en gladlynt engelska som vid ung ålder såg en film med Britt Ekland där rollfiguren blir över öronen förälskad i en fransman, gifter sig och flyttar till Frankrike. Det skapade en dröm hos den unga Katie och vid 25 års ålder blev det verklighet och hon åkte över kanalen för att börja jobba på ett vinkooperativ i södra Frankrike. Tillslut hade hon blivit export- och marknadsanvarig och livet lekte. Men år 2007 besökte hon en vacker sluttande vingård med svart skiffer nedanför slottet Quéribus med fantastisk utsikt över Maurydalen. Katie blev genast förälskad och köpte vingården med 70-åriga stockar 2008 och detta blev grunden till Domaine Jones. Vineriet som ligger inom appellation Fitou i byn Tuchan är från början en tåghall som byggdes 1905 och användes som nattförvaring för "Tuchan Express", ett ånglok som nådde den då imponerande hastigheten på 8 km i timmen. Anläggningen stängdes 1935 men har nu varsamt renoverats till att bli hemadress för Domaine Jones. Idag drivs egendomen av Katie och Jean Marc och man äger totalt 12 hektar som är fördelat på 20 små vingårdar med gamla stockar (40-100 år gamla). Vingårdarna är belägna i Maury, Paziols och runt byn Tuchan.

Grenache - en intressant druva som ger mersmak

Druvan garnacha eller grenache

Druvan har med största sannolikhet sitt ursprung i nordöstra Spanien där den går under namnet Garnacha. Garnacha, eller Grenache som den heter i Frankrike, är en gammal druvsort som utvecklat flera mutationer som påverkat druvornas färg. Så det finns en grön variant; Garnacha Blanca/ Grenache Blanc, samt en med rödgrått skal som heter Garnacha Roja/ Grenache Gris, och så Garnacha Tinta/ Grenache Noir som används till detta vin. Den senare är mycket vanlig i olika blandningar på båda sidorna gränsen, men kan även ge mycket hög kvalitet på egen hand. Det mest kända ursprunget är Châteauneuf-du-Pape där flera producenter låter Grenache vara i ensamt majestät trots att det är tillåtet med en rad olika druvsorter. Inte att förglömma är den även basen för flera av världens bästa roséviner med adressen Provence, Lirac eller Tavel. Den så populära druvan ligger även bakom en rad mycket intressanta söta viner från Maury, Banyuls och Rivesaltes som brukar sitta som handen i handsken till choklad och chokladdesserter. I Spanien samsas den mycket väl med Tempranillo och är den viktigaste druvan i Priorat. Under namnet Cannonau är den för övrigt den viktigaste druvsorten på Sardinien. Med tanke på den globala uppvärmningen är det en druvsort som är väl lämpad för framtiden på grund av sin förmåga att klara både värme och torka.