2 starka personligheter i veckans tillfälliga släpp.

Vi har valt ut två riktigt starka personligheter med klass och stil bland nyheterna i Systembolagets tillfälliga sortiment med lansering den 21 februari. En harmonisk Ribera del Duero i bästa balans och en välgjord Barolo med både smakrikedom och elegans.

Två nya viner i tillfälligt sortiment vecka 8, 2025.

Vinet har tagit sitt namn från det spanska ordet för det Gyllene snittet, El numero Aureo. Gyllene snittet var känd redan av Pythagoras och de gamla grekerna och fick ett uppsving under renässansen. Där sågs det som en norm för harmoni i mått och proportioner vad gäller bland annat måleri och arkitektur.

Här har vi utan tvekan ett passande namn då vinet visar upp både en läcker balans och harmoni. Ett nyanserat och fylligt vin med smak av mörka körsbär, plommon och kryddiga toner samt generösa fattoner med inslag av mörk choklad och tobak. Välj gärna detta vin till rosmarindoftande grillade lammkotletter med potatis- och getostterrin samt rödvinssås.

Bodegan grundades av Avelino Vegas i Rueda på 1950-talet men har idag även ett vineri i Ribera del Duero, mellan Peñafiel och Pesquera de Duero. Idag är flera ur familjens tredje generation involverade i driften av bodegan. Avelinos barnbarn Cristina Vegas är ansvarig vinmakare för Aureo. Vinet görs av tempranillo från rankor med en medelålder på 50 år och vinet har lagrats 14 månader i en blandning av betongägg och nya franska ekfat.

Avelino Vegas Aureo

199,00 kr


Ett härligt nyanserat och fylligt vin med smak av mörka bär och plommon. Här finner du generösa fattoner av mörk choklad och tobak. Ett vin som på bästa sätt ackompanjerar rätter med mörkare kött som lamm eller vilt.

Välgjord och finessrik Barolo från Vietti

Historiens vingslag ekar i nutidens viner. Carlo Vietti grundade Vietti Wine cellar i slutet av 1800-talet när han hittade den perfekta platsen i byn Castiglione Falletto i hjärtat av Langhes kullar. Med tiden har ägorna expanderat och idag är man markägare i några av de högst prisade områdena i Barolo. Nu är det fjärde generationen som ser till att Viettis viner når ut i världen. På 1960-talet gifte sig Luciana Vietti med vinmakaren och konnäsören Alfredo Currado som introducerade deras första Barolo Crus (Rocche di Castiglione 1961) och single vineyard-betecknade Arneis (1967) för att även presentera deras viner med etiketter gjorda av olika artister och konstnärer. Den första etiketten kom 1974.

Druvorna till Barolo Castiglione skördades för hand i oktober. De olika vingårdslägena vinifieras och lagras separat. Vinifieringen varierar för att framhäva den särskilda terroiren från varje individuellt vingårdsläge. Druvorna avstjälkas innan de pressas skonsamt och musten jäser sedan med skalkontakt i 3-4 veckor i ståltank. Malolaktisk jäsning sker i ekfat. Vinet har lagrats i ungefär 30 månader i en kombination av stora slavonska ekfat och en mindre del franska barriquer. Efter lagring blandas vinet. Vinet är ofiltrerat.

I glaset en intensiv, elegant och charmig doft av plommon, körsbär, björnbär, moreller, rosenblad och tobak. Klassisk, smakrik Barolo med inslag av läder och alpina örter. Ett elegant vin med snygga, välintegrerade tanniner och ett långt, härligt avslut. Avnjut tillsammans med dovhjortsfilé med svamprisotto och kvällen är räddad.

Barolo Castiglione

599,00 kr


Intensiv, elegant och charmig doft av plommon, körsbär, björnbär, moreller, rosenblad och tobak. Ett elegant vin med snygga, välintegrerade tanniner och ett långt, härligt avslut.