Furmint – ger högklassiga söta och torra viner.
Den gröna druvan furmint har sitt ursprung i Ungern och får mer och mer uppmärksamhet.
Läs mer »Den 21 mars lanseras det nya viner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi har plockat ut fem starka kort från fyra olika länder där smakerna verkligen sitter på rätt plats.
Vi börjar med en härlig, torr ungersk Tokaj med elegant skrud av ek. Druvorna kommer från två historiska lägen som ligger i den norra delen av Tokaj runt Erdőbénye, en av de äldsta städerna i regionen. Vinet är gjort på 100 procent furmint och har tydliga inslag av citrusfrukter, persika och torkade örter samt en elegant ton av ek. I munnen en krämig textur med en stor fräschör och läckert mineraldriv. Bjud på tillsammans med en halstrad abborrfilé med citronhollandaise.
År 2023 bjöd på ett varmt år vilket ledde till en något tidigare skörd. Efter en noggrann selektering av druvorna påbörjas alkoholjäsningen i ståltank och ekfat. Vinet lagras sedan i en del nya och en del gamla ekfat från Ungern.
Familjen Béres historia startade som apotekare men år 2002 köpte den andra och tredje generationen Béres en egendom i Erdőbénye, då bestående av ett fåtal hektar vingårdar. De efterföljande åren kom familjen att investera och plantera ytterligare 45 hektar vingårdar i hjärtat av vinregionen Tokaj.
149,00 kr
Tydliga inslag av citrusfrukter, persika och torkade örter. I munnen en krämig textur med en stor fräschör och läckert mineraldriv.
Den hyllade nya zeeländska producenten Dog Point tillverkar fyra olika viner och nu är det dags för årgång 2022 av deras chardonnay, som produceras i mycket begränsad kvantitet. Ett vin som verkligen tillfredsställer alla sinnen. På näsan samsas de typiska krut-tonerna med rostade nötter, mineral, citrus, grillad vit persika och kryddiga fat. Smaken är tight, koncentrerad och komplex med kryddiga fat-toner och stenfrukter, men ryggraden är de intensiva citrustonerna, typiska för Mendoza-klonen. Den gräddiga eftersmaken och lena munkänslan sitter kvar länge. Smörstek en torskrygg som serveras med brynt smör, och potatisstomp som blandas med vitvinsbräserad purjolök samt rökta räkor.
Det är få producenter som har lika stark miljöprofil som Dog Point. De har 270 hektar vinodlingar som är ekologiskt certifierade av BioGro New Zeeland och 35 procent av skörden används till de egna vinerna som klassas bland de bästa i landet. Under våren planterar man bland annat bovete och phacelia mellan raderna av vinrankor. Det drar till sig en rad olika insekter och andra djur som i sin tur håller ner antalet skadeinsekter.
Varje vinter köper man in drygt 2500 lamm som får äta upp sig i vingårdarna. De håller gräset kort och samtidigt tillför naturlig gödsel till marken. De har även 25 tjurar som föds upp på egendomen och dessa bidrar tillsammans med alla kvistar och pinnar från beskärningen till Dog Points kompost. För att skapa en balans i naturen består bara hälften av markerna av vinodlingar och resten är ett bevarat naturligt landskap med våtmarker, skog och parkområden. Dog Point tilldelades våren 2017 miljöpriset Supreme Award 2017 Cawthron Marlborough Environment Award.
289,00 kr
I den komplexa och koncentrerade smaken finns toner av kryddiga fat samt stenfrukter och inte minst citrus. Den gräddiga eftersmaken och lena munkänslan sitter kvar länge.
Susana Balbo blev 1981 Argentinas första kvinnliga vinmakare. Sedan dess har hon arbetat outtröttligt med att höja både kvalitet och anseende på landets viner. Hennes engagemang har fört henne till kongressen, flertalet rundor som ordförande för Wines of Argentina och mottagandet av IWC Lifetime Achievement Award 2022, bland mycket annat. Susana Balbo anses vara en av Argentinas utan tvekan främsta producenter.
I Susana Balbo Signature White Blend får vi en mycket aromatisk doft med florala inslag och en fint integrerad fatkaraktär. Smaken är fruktig med citruszest, stenfrukter och kryddiga toner. Avslutas mycket friskt med en fin mineralitet.
År 2024 har beskrivits som en årgång som producenter och odlare bara kan drömma om. Vädret var milt och utan några värmeböljor. Vintern året innan var kall och snöig vilket i sin tur resulterar i stadig tillgång till vatten under växtsäsongen. Skörden skedde i genomsnitt 14 dagar senare än året innan och de färdiga vinerna har en mogen frukt med fräschör som påminner om en svalare årgång.
Från Altamira-vingården, på 1000 meters höjd, skördas de druvor av sauvignon blanc, torrontés och semillon som ingår i vinet. Efter pressning flyttas semillon till ståltank, sauvignon blanc och torrontés till franska ekfat för jäsning. Efter jäsning får vinerna vila med sin jästfällning i två månader. Därefter skapar man den slutgiltiga blandningen som får ligga på franska ekfat i fyra månader. Årgång 2024 består av 38 procent torrontes, 32 procent sauvignon blanc och 30 procent semillon. En ypperlig beledsagare vid det dukade bordet blir grillade havskräftor med citron- och örtsmör.
179,00 kr
Smaken i denna vita blend är fruktig, harmonisk och elegant med en välbalanserad fruktsyra, fin mineralitet och lång eftersmak.
Nu fyller dessutom den kritikerrosade Susana Balbo Signature rosé åter Systembolagets hyllor. Vinet är aromatiskt och elegant med florala toner, röda bär och en läskande, krispig syra. Varför inte duka upp en fräsch kycklingsallad med grillad grön sparris, vattenmelon och brödkrutonger.
I Valle de Uco ligger vingårdarna över 1150 meter över havet, här skördas malbec och pinot noir för hand. Den jämna svala temperaturen gör att druvorna utvecklats långsammare än vanligt, med extra elegans och nyansrikedom som följd. Druvorna kyls i 24 timmar före pressning av hela klasar vid lågt tryck. Jäsning sker i tankar av rostfritt stål vid låga temperaturer.
179,00 kr
Ett väldigt elegant vin, välbalanserat och fräscht med härliga inslag av röda bär, mineral och vita blommor. Smaken bjuder på solmogna jordgubbar, röda vinbär och saftiga körsbär med en lång och elegant finish.
Finca Sophenia är en välkänd argentinsk vingård belägen i regionen Gualtallary, Tupungato, i den högt belägna Mendoza-dalen i Argentina.
Tack vare dess höga altitud och unika terroir, kombinerat med modern vinframställningsteknik, har Finca Sophenia vunnit internationellt erkännande och uppskattning för sina viner. I glaset finns aromer av körsbär, plommon, svartpeppar och en floral ton av rosor och viol. Smaken är välbalanserad och elegant med inslag av mörka bär, viol, fat och choklad. Som gjutet till en grillad ryggbiff med Café de Paris-smör och bakad potatis.
Druvorna till Sophenia Synthesis Malbec 2022 är odlade på en höjd av 1200 meter vid Anderna på jordar av alluvialt ursprung. Vinmakningen inkluderar fem dagar kallmaceration och jäsning med naturliga jäststammar vid kontrollerade temperaturer. Efter avslutad jäsning genomgår vinet ytterligare urlakning av skalen för att följa upp dess komplexa smakprofil. Vinet lagras därefter i franska ekfat i 14 månader.
269,00 kr
I glaset en intensiv aromatisk expression med blommiga inslag som viol, lavendel, rosor, kryddiga dofter som svartpeppar kombinerat med mogna röda frukter, plommon och körsbär. Dess lagring i franska fat ger den eleganta rökiga och tobaksaromer kombinerat med toner av mocka. På gommen presenterar den en söt och generös frukt, full och koncentrerad kropp med en ihållande och elegant avslutning.
Den gröna druvan furmint har sitt ursprung i Ungern och får mer och mer uppmärksamhet.
Läs mer »Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan du egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla ”husets vita” på krogen?
Läs mer »Många förknippar rosévin med ljumma sommarkvällar i goda vänners lag och något passande tilltugg. Men rosé är också ett ypperligt vin till mat.
Läs mer »Nyfiken på viner från "Nya världen"? Här berättar vi vilka länder som räknas in i gruppen, och vad som karaktäriserar dessa viner.
Läs mer »