Barolo och Grand Cru Riesling - exklusiva nyheter i beställningssortimentet.

Nu släpper vi två högklassiga viner i Systembolagets beställningssortiment. En kraftfull Barolo från Luigi di Grasso och en riesling Grand Cru från Gustave Lorentz. Läs mer och beställ här.

Luigi di Grasso Barolo och Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes Grand Cru 2017

Nu hittar du två nya viner i riktigt hög klass på Systembolaget. En riesling Grand Cru från Alsaceproducenten Gustave Lorentz samt en nyanserad och kraftfull Barolo från Luigi di Grasso.

Nu lanserar vi Altenberg Resling 2017 från den eminenta vinproducenten Gustave Lorentz. Årgång 2017 i Alsace gav lägre kvantitet än vanligt på grund av frost i slutet av april, men kvaliteten är mycket hög. Det visar sig verkligen i detta vin som både har en balans, intensitet, komplexitet och smaklängd som verkligen gör en glad i sinnet.

Vinet kommer från pärlan Altenberg

Vingården Altenberg ligger precis utanför den medeltida byn Bergheim på Grasbergs branta sydsluttning, 220 till 330 meter över havet. Jorden består framförallt av lera och kalksten. Det sydliga läget ger en god solexponering och bergsmassivet Vogeserna är ett skydd mot kraftiga vindar och mörka regnmoln. Av de totalt 51 Grand Cru vingårdar som finns i Alsace finner vi två i den pittoreska byn Bergheim; Altenberg de Bergheim och Kanzlerberg

Vingården Altenberg omnämns redan på 1200-talet då det hyllas för sina kraftfulla och fylliga viner. Gustave Lorentz äger 12 hektar i Altenberg de Bergheim som totalt är 35.06 hektar stor. Gustave Lorentz del är ekologiskt certifierad och vinstockarna som växer i den branta sluttningen är mellan 30-50 år gamla. Dessa gamla knotiga stockar ger inte så stor skörd, men det vägs upp av att druvorna ger vinerna en svårslagen intensitet och smaklängd. Vinet jäser och lagras i stora ekståndare.

En dröm till vällagad mat

Gustave Lorentz Altenberg Riesling 2017 klarar sig väl på egen hand, men är även en utmärkt kompanjon till det dukade bordet. Vinet passar ypperligt till mat som har en viss syra men även feta och krämiga konsistenser.

Du kan välja både fisk och skaldjur, men vinets intensitet klarar såväl ljust kött och fågel. Varför inte servera en grillad piggvar med citron hollandaise, grillade rotfrukter och grön sparris.

En Barolo som har allt du eftersöker 

Det finns en stark trend både i Sverige och internationellt sett är viner från italienska Piemonte. Där står druvan nebbiolo i fokus och den mest kända adressen för nebbiolo är utan tvekan Barolo och Barbaresco. Nu lanserar vi en skön Barolo från Luigi di Grasso som har allt man eftersöker i en välgjord Barolo. Luigi di Grasso Barolo är framtaget tillsammans med en kvalitetsinriktad producent i regionen. De utvalda nebbiolodruvorna jäser i rostfria ståltankar för att sedan lagras i fat av fransk och slavonisk ek under 24 månader. Flaskorna lagras sedan i minst 12 månader innan de lanseras. 

Luigi di Grasso med själ och hjärta i Piemonte

Luigi di Grasso är ett varumärke som är framtaget av Anora och vinerna ska till fullo spegla den vackra och hyllade vinregionen Piemonte. Vinerna tas fram med hjälp av lokala producenter som delar Anoras höga kvalitetsambitioner. Tidigare i höstas lanserades en barbera och en Langhe nebbiolo och nu lanseras äntligen en Luigi di Grasso Barolo.

Under hösten är det vanligt att en tät dimma döljer det vackra landskapet i Piemonte. Den blå druvan nebbiolo har fått sitt namn från det italienska ordet för dimma, nebbia. Druvan mognar väldigt sent och trivs bäst i de soligaste lägena. De mest kända vinerna från druvan finner vi i Barolo och Barbaresco, men det finns också mycket bra viner från Ghemme, Gattinara och Carema. Du hittar även många prisvärda viner under det bredare ursprunget Langhe Nebbiolo. Nebbiolo odlas även i andra delar av världen, men det finns inget annat land som kommer i närheten av vinerna vi finner i den nordvästra delen av Italien. 

Kraftfullt vin med stadiga tanniner till kraftig mat

Trots den ljusa färgen har Nebbiolo och denna Luigi di Grasso Barolo en stor och fyllig kropp och stadiga tanniner. Barolon passar bäst till kraftfulla anrättningar där det gärna får finnas syrlighet samt feta eller krämiga komponenter.

Servera gärna renfilé med rödvinsreduktion, mandelpotatispuré och smörstekta gula kantareller.