En välkommen ny syrah från Sydafrika.

Från egendomen Kleinood i Stellenbosch lanserar Systembolaget med start den 19 januari en mycket välkomponerad syrah. Det finns endast 5400 flaskor att tillgå av Tamboerskloof Syrah Kleinood 2021, så det gäller att passa på.

Tamboerskloof Syrah Kleinood 2021

Egendomen Kleinood ligger på sluttningarna av Helderberg utanför Stellenbosch. Kleinood är holländska/afrikaans och betyder "klenod" eller "pärla" och att denna välskötta egendom är en klenod är det ingen tvekan om.

Det hela började år 2000, då Gerard och Libby de Villiers köpte en nedgången fruktfarm och genast började plantera druvor och olivträd istället.

Strikt selektion och varsam lagring

Syrahdruvorna kommer från vingårdar som ligger 170 till 200 meter över havet. Druvorna sorteras hela tre gånger innan avstjälkningen och krossning. Musten jäser i rostfria ståltankar under två veckor. Vinet lagras sedan under ett och ett halvt år i franska ekfat om 300 och 500 liter. 15 procent av faten var nya och resterande mellan ett och fem år gamla.

Egendomen fokuserar på druvor från Rhônedalen och södra Frankrike, så i vingårdarna finner man syrah, mourvèdre, viognier, roussanne, cinsault och grenache blanc. I den välgjorda Tamboerskloof Syrah Kleinood 2021 samsas syrahdruvorna med två procent mourvèdre.

Kleinood Tamboerskloof Syrah

229,00 kr


I detta fylliga syrahvin finner du toner av mörka bär som körsbär och björnbär, samt fina toner av lakrits och peppar. Tack vare faten finns dessutom en hint av kanel och choklad. Passar mycket bra till lamm eller vilt.

Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »