Från Champagne till Retsina – tips i veckans släpp.

Av de nya tillfälliga viner som lanseras den 10 maj har vi valt ut en kvartett som är helt olika både i smak, karaktär och användningsområde. Eller vad sägs om en Champagne som smeker gommen, en välgjord Retsina, en biodynamisk cabernet från Chile?

Nya viner vecka 19 2024.

Nu kommer åter en härlig Champagne från Saint-Réol, kooperativet som grundades 1962 av 58 vinodlare i den Grand Cru-klassade byn Ambonnay. Idag har man vuxit till över 230 medlemmar som representerar några av regionens bästa vingårdar. Det är för övrigt bara 17 av 324 byar i Champagne som är Grand Cru.

Kooperativet skördar och vinifierar druvor uteslutande från Grand Cru-lägen, och säljer vidare vinerna till flera välrenommerade champagnehus såsom Dom Pérignon, Perrier-Jouët, Laurent-Perrier, Mumm, Deutz, och Pol Roger.

Fem procent av druvorna används till viner under namnet Saint-Réol; en produktion på 80-100.000 flaskor per år, med fokus på hög kvalitet snarare än volym. Det märks verkligen i denna champagne som är baserad på 81 procent pinot noir och 19 procent chardonnay.

Champagne Saint-Réol Extra Brut NV

479,00 kr


Doften är komplex och domineras av pinot noir, med subtila kryddiga inslag av svartpeppar och aromer av mogna hallon. Smaken är kraftfull med en välbalanserad struktur som avslutas med en uppfriskande ton av citrus.

Härlig retsina med doft av Grekland

Grekiska Gaia Wines nämns ofta som en av de främsta representanterna för grekiska viner idag. Portföljen består av både vitt, rött och rosé samt självklart en retsina. Vi är glada över att för första gången få lansera just deras retsina, som ses som en benchmark för modern retsina, på den tillfälliga hyllan.

Gaia Wines grundades i Grekland 1994 av Yiannis Paraskevopoulos och Leon Karatsalos. Det första vinet var ett vitt vin gjort på druvan assyrtiko från vulkanön Santorini. Vineriet där är en ombyggd tomatfabrik från tidigt 1900-tal som ligger längs med stranden på östkusten. Idag har Gaia Wines utökat med ytterligare ett vineri i Nemea. Gaia använder sig framför allt av inhemska druvsorter och deras ambition är att visa upp den kvalitet dessa druvor kan åstadkomma.

Gaia Ritinitis Nobilis görs av den inhemska druvan roditis som växer 900 meter över havet i Pelopenese. Kåda från aleppotall tillsätts under viniferingen vilket ger den stiltypiskt kryddiga smaken.

Gaia Ritinitis Nobilis

149,00 kr


En fruktig och aromatisk retsina med inslag av gröna äpplen, honungsmelon, citron, rosmarin och kåda. Serveras gärna till grekiska rätter av fisk eller ljust kött.

Biodynamisk cabernet sauvignon från Chile

Röda chilenska viner av årgång 2021 uppvisar generellt en frisk karaktär och det här är inget undantag. Frukten är josig, syran är pigg, tanninerna är fina och i avslutet finns en finstämd mineralitet. I smaken återfinns mörka körsbär, plommon, mynta, viol och fatkaraktär.

Koyle Royale Cabernet Sauvignon består främst (85 procent) av cabernet sauvignon tillsammans med ungefär lika delar cabernet franc och petit verdot. Vinet vilar 18 månader på franska ekfat.

2006 grundades Koyle Family Vineyards av Alfonso Undurraga Mackenna som i dag driver företaget tillsammans med sina barn. Egendomen består av 1100 hektar i Los Lingues, Alto Colchagua som ligger invid Anderna. Alla druvor som odlas på egendomen är certifierade biodynamiskt. Tyngdpunkten är röda viner som räknas till de absolut bästa i Chile. Koyle Royale Cabernet Sauvignon 2021 avnjutes nu eller läggs undan för lagring i upp till tio år.

Koyle Royale Cabernet Sauvignon

199,00 kr


Fruktig, nyanserad doft med inslag av fat, plommon, mörka körsbär, mynta, kakao, hallon och vanilj. Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, mynta, mörka körsbär, ceder, skogshallon, kakao och vanilj. Perfekt till grillat.

Pärlande sangria i blommig flaska

Njut av sommaren med ett glas riktigt bra sangria från Spaniens största vinhus. Servera den kall med mycket is och garnera gärna med färska frukter eller bär.

När romarna invaderade Spanien 207 år f.Kr. planterade de även de första vinplantorna i landet. Vinodlingarna blev en del av Spanien, och lokalbefolkningen började så småningom tillsätta citrusfrukter, kryddor och andra ingredienser i det röda vinet. De kallade drycken för sangria efter ”sangre”, som är spanskans ord för blod och syftar till vindryckens röda färg. När sangria sedan serverades på utställningen World’s Fair i New York 1964 blev den en stor succé, och har sedan dess varit en populär dryck över hela världen.

Don Simon Premium Sangria kommer i en elegant och somrig flaska och är fräsch, god och håller hög kvalitet. Den har en omsorgsfull blandning av kryddor, frukt och socker, samt en lätt kolsyra. Sangrian har en välbalanserad doft av mörka bär, körsbär, citron, kanel, kryddpeppar, vanilj och frukt. Smaken har en trevlig sötma som piggas upp av den lätta kolsyran. I den fruktiga eftersmaken finner man inslag av mörka bär, pomeranskryddor och frukt.

Don Simon Premium Sangria

79,00 kr


Den här lyxiga sangrian med sin vackra blommiga flaska, har en stor fruktighet med ljuva kryddor och en trevlig sötma som piggas upp av en lätt kolsyra. I den fruktiga eftersmaken finner man trevliga inslag av mörka bär, pomerans kryddor och frukt.