Bästa vinerna i februari – 5 tips.

Vinmagasinet In Vino har listat några av de mest köpvärda vinerna för februari månad, och vi vill gärna ägna lite extra uppmärksamhet åt fem av dessa.

Köpvärda viner i februari.

I februari firar vi Alla hjärtans dag och fettisdagen - men i övrigt är det en fortsatt rätt så grå månad med slask och mörker. Att månaden även har smeknamnet "vabruari" säger lite om mentaliteten just nu.

Men goda viner finns året runt, även i februari! Munskänkarnas vinmagasin In Vino har listat ett helt gäng köpvärda viner som finns i Systembolagets beställningssortiment, och av dessa har vi fem viner från vår portfölj som vi verkligen vill tipsa om.

Bästa vinerna i februari – 5 guldkorn

1. Dog Point Sauvignon Blanc

Först ut har vi ett läckert sauvignon blanc-vin från Marlborough, Nya Zeeland. Dog Point Sauvignon Blanc har fått 14 poäng och betyget "Prisvärt" av provningsgruppen. Motiveringen lyder:

"Aromatisk, ung, rökig doft av nässlor, citrus, färsk grön sparris och fläderblommor. Ganska rund, balanserad smak med trevlig frukt, pigg fruktsyra i en lite småsimmig kropp med ett harmoniskt avslut."

Dog Point Sauvignon Blanc

209,00 kr


Ung, intensiv och citrusdriven doft med subtila toner av päron, guava och vit persika samt blommiga toner av jasmin och apelsinblommor. Smaken är torr, frisk, koncentrerad, balanserad och nyanserad och domineras av grapefrukt, mogen citron och färska örter samt en härlig mineralitet. Den pigga syran går som en röd tråd genom vinet.

2. Aveleda Solos de Xisto Alvarinho

Med på listan finns även detta friska alvarinho-vin från Vinho Verde i Portugal från den framgångsrika producenten Aveleda. Vinet har fått 13 poäng och betyget "Prisvärt". Så här skriver In Vino om vinet:

"Blommig doft av päronsplit, marmeladkulor, vanilj och citron. Medelfyllig smak med viss struktur, ett uns beska, välavvägd fruktsyra samt en läskande eftersmak."

Aveleda Solos de Xisto Alvarinho

169,00 kr


Vinet har en inbjudande doft med inslag av grillad citron, persika, sommarvarmt skiffertak samt en fläkt av mango och grapefrukt. Smaken är torr och frisk med lätt krämig textur. I eftersmaken som har bra längd finner man både mogen, citron, stendamm, persika och ett fint stråk av blommor.

3. Santedame Chianti Classico

Om vi går över till röda viner finner vi det klassiska vinet Santedame Chianti Classico på en välförtjänt plats. Ett av den välkända producenten Ruffinos fina viner från hjärtat av Toscana. Vinet har fått 13 poäng och betyget "Mer än prisvärt", samt omdöme som lyder:

"Örtig doft av körsbär och chokladdragerad marsipan och läder. Ganska balanserad smak med frisk fruktsyra och lagom tydliga tanniner i en medelfyllig kropp".

4. Damilano Nebbiolo Marghe

Piemonte-producenten Damilano är känt för sina Barolo-viner men har rönt stora framgångar med både sin barbera d'Asti och denna finfina nebbiolo. Damilano Nebbiolo Marge har fått 15 poäng och betyget "Mer än prisvärt". Omdömet lyder:

"Aromatisk doft av lövhög, torkade rosor och nypon, semitorkade plommon och ett stänk balsamvinäger. Balanserad, småelegant smak med pigg, ren fruktsyra och nedtonade, torra tanniner i en lätt men lite oljig kropp och ett harmoniskt avslut."

Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

209,00 kr


Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.

5. Rosso di Montalcino Collosorbo

Sist men absolut inte minst har vi ett underbart sangiovese-vin från Toscana och producenten Collosorbo. De har 35 hektar vingårdar som ligger cirka 250 meter över havet och skyddas av närliggande kullar, vilket gör det till en utmärkt plats att odla sangiovese. Vinet har fått 14,5 poäng och betyget "Mer än prisvärt". Så här skriver de om vinet:

"Dov, mullrande doft av mörk choklad, moreller, mörka plommon, nymald sötmandel med skal. Drygt medelfyllig, fruktig smak med frisk fruktsyra och tydliga men runda tanniner i en medelfyllig kropp med alkoholvärme i eftersmaken."

Rosso di Montalcino Collosorbo

219,00 kr


Fruktig och kryddig doft av körsbär och fat. Smaken är frisk och sammetslen med elegant struktur. Fungerar bra till de flesta kötträtter av fläsk, kyckling, lamm och lättare rätter av nöt. Fungerar även utmärkt till smakrika pastarätter.