Exklusiva lanseringar i juli.

I juli lanseras två mycket välgjorda viner på Systembolaget. En knivskarp Chablis och en trendig Pét Nat från Portugal.

2 nya viner den 21 juli.

Elegant Chablis från tillförlitlig producent

Domaine Laroche är en mycket betydande producent i Chablis både i ett historiskt och ett nutida perspektiv. Nu lanseras ett mycket elegant och välgjort vin från vingården Les Montmains som är klassad som Chablis Premier Cru.

Här finner vi en ypperlig symbios mellan fruktighet, fat, mineralitet och knivskarp fräschör.

Vingårdsläget Les Montmains, som ligger sydväst om byn Chablis, nämns med lite olika stavningar så tidigt som 1537. Här äger Domaine Laroche äger 0,98 hektar med välskötta stockar som har en ålder på 45 år.

Vinet, som släpptes 21 juli, avnjuts gärna i sällskap med en smörstekt slätvarsfilé, pressad mandelpotatis, stekt ostronskivling och en Chablis-sås.

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains

311,00 kr


Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, persika, mineral, smör, örter och citron. Servera till fisk, ljust kött eller vegetariskt.

Välsmakande portugisisk pet nat i rosa skepnad

SLUTSÅLD

Pet nat eller pét nat är en mycket trendig vintyp som baseras på en mycket gammal tillverkningsmetod för mousserande viner, méthode ancestrale. Här buteljerar man ett vin innan det jäst klart och kolsyran bildas medan jäsningen slutförs på flaskan. Vinerna säljs sedan som de är med jästfällningen. På grund av det stora intresset för hantverksmässiga viner har denna metod fått en kraftig renässans de sista åren.

Pét nat är en förkortning av det franska uttrycket pétillant naturel – "naturligt pärlande". Här har vi en tilltalande pét nat rosé från familjeföretaget Sem Igual i byn Lousada som ligger i Sousadalen i norra Portugal. Vingårdarna ligger i ursprungsområdet Vinho Verde. Men eftersom vinet, som är baserat på de blå druvorna touriga nacional och baga, inte tillverkas enligt de regler som finns i regionen har det endast ursprunget Portugal.

Prova gärna denna tilltalande pét nat du också (lanseras 21 juli i det tillfälliga sortimentet). Jag skulle varje dag i veckan servera detta vin till en fräsch sommarsallad med bland annat grillad grön sparris, vattenmelon, brödkrutonger och en hallon- och apelsinvinägrett.