En fyrklöver av spännande vinnyheter.

Systembolaget lanserar en rad nya tillfälliga viner under mars månad och vi har plockat ut fyra riktigt starka kort.

Nya viner i tillfälligt sortiment i mars 2024.

Vad det gäller nyheter i det tillfälliga sortimentet så kan det finnas möjlighet att lansera kommande årgångar om efterfrågan och intresset är stort. Nu landar den nya årgången (2023) av Viñedos Lo Abarca No.2 Sauvignon Blanc från Casa Marín på Systembolagets tillfälliga hylla för tredje gången.

Casa Marín är en chilensk familjeägd boutiqueproducent med fokus på högkvalitativa viner i en utpräglad svalklimatstil. En stor del av produktionen äger rum i DO Lo Abarca i San Antonio-dalen, fyra kilometer från Stilla havet. Firman har kommit att bli internationellt omtalad för sin höga kvalitet, innovation och hållbarhetsfilosofi.

Casa Maríns historia började med att dess grundare, María Luz Marín, bestämde sig för att etablera sin vingård i Lo Abarca år 2000. Trots varningar från kollegor i vinbranschen om svårigheterna med platsen och dess marginella klimat så var María Luz övertygad om potentialen, vilket hon sedermera bevisat genom att konsekvent få höga betyg av välrenommerade kritiker världen över.

I glaset ett friskt, nyanserat och druvtypiskt vin med tydliga toner av fläder, krusbär och svartvinbärsblad i balans med läskande mineraltoner. Vinet har prytt den tillfälliga hyllan sen den 8 mars.

Viñedos Lo Abarca No. 2 Sauvignon Blanc

169,00 kr


Ett friskt chilenskt sauvignon blanc-vin med toner toner av fläder, krusbär och svartvinbärsblad. Väldigt trevligt till fisk- och skaldjursrätter eller till det vegetariska.

Smakäventyr från Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett mycket intressant vinland där mycket av framgången vilar på druvorna sauvignon blanc och pinot noir. Men pinot gris är en druva som tar större och större plats på scenen. När man provar Villa Maria Cellar Selection Pinot Gris 2023 förstår man varför. Vinet är friskt och aromatiskt fruktigt med inslag av persika, gula plommon, färska örter och med en hint av vita blommor.

Druvorna är noga utvalda från Wairau och Awatere i Marlborough, två subregioner med olika typer av klimat, som tillsammans skapar fyllighet och friskhet. Skörden av druvorna sker under nattens svala timmar för att behålla den naturliga fruktigheten i vinet. Efter långsam jäsning i rostfria ståltankar får vinet mogna på sin jästfällning, vilket ger en unik komplexitet och struktur till smaken.

Villa Maria Estate är grundat av den framstående vinpionjären George Fistonich, en av Nya Zeelands mest respekterade vinproducenter. Med passion för kvalitet och hållbarhet har Villa Maria Estate varit en föregångare vad gäller både ekologisk odling och kvalitetsarbete. Detta härliga vin lanserades den 8 mars.

Villa Maria Cellar Selection Pinot Gris

165,00 kr


Fruktig, friskt blommig doft med inslag av vit persika, gula äpplen, mango, mimosablommor, honung och nätmelon. Fruktig, något blommig smak med inslag av vit persika, gula plommon, mimosablommor, färska örter och nätmelon.

Välgjord ekologisk Chablis Premier Cru

Domaine de Malandes är en ansedd familjeegendom i Chablis som drivs av syskonen Richard och Amadine. De har 29 hektar vinodlingar som omfattar Petit Chablis, Chablis, fem Premier Cru och två Grand Cru.

Nu får vi uppleva Premier Cru vingården Vau de Vey som ligger nordväst om byn Chablis. Den är 40 hektar stor och Domaine de Malandes äger 3,52 hektar. Här finner vi branta sluttningar som ligger i sydöstlig riktning och druvorna får god tid på sig för att bilda goda smaker och aromämnen.

Druvorna kommer från stockar som planterades 1980 och efter noggrann selektion sker vinifieringen av Chablis Premier Cru Vau de Vey 2022 i rostfria ståltankar och till 30 procent i gamla fat. Efter jäsning under kontrollerad temperatur om 18 grader genomgår vinet även malolaktisk jäsning. Därefter lagras det i 7–12 månader i rostfria ståltankar för att uppnå den perfekta balansen och komplexiteten.

Domaine des Malandes Premier Cru Vau de Vey

349,00 kr


Vinet är ren elegans och erbjuder en nyanserad doft med inslag av grillad citron, melon, vita blommor, ostronskal och en lätt integrerad ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av citrus, stenfrukt, ostronskal och ett stråk av fat. Eftersmaken är lång och elegant. Vinet lanseras den 15 mars.

Elegant Brouilly från anrik producent

I vinområdet Beaujolais finnar man 10 byar högst upp i den pyramidala strukturen, som sedan 1938 haft rätt till en egen ursprungsbeteckning. Brouilly är en av de mest kända byarna och med sina 1200 hektar också den största. Odlingarna ligger vid foten av berget Brouilly och med utsikt över berget har slottet Château de Terrière legat sedan mitten av 1300-talet. Sedan 2003 drivs egendomen av Grégory Barbet och vinmakaren Frédéric Maignet och odlingarna omfattar totalt 28 hektar.

Här visar druvan gamay upp sin absolut bästa sida. Druvorna till Château de Terrière Brouilly Tradition 2021 kommer från stockar som är i genomsnitt 50 år gamla. Jordmånen är sönderbruten rosa granit blandat med vulkanisk jordmån.

Vinet visar upp fina och behagliga nyanser av björnbär, skogshallon, örter blåbär och ett stråk av lavendel. Avnjutes med fördel till anrättningar baserat på ljust kött. Varför inte servera vårkyckling med kalvbräss, murklor och franska ärter samt rostad potatis och rödvinssky. Vinet lanseras den 15 mars.

Se vinet på Systembolaget: »