En kvartett av tonsäkra viner i ny lansering.

Vi har valt ut fyra attraktiva och välkomponerade viner som lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 20 oktober.

4 nya viner i oktober 2023.

Argentinare som kommer att gå åt

Kaiken är namnet på de vildgäss som flyger över Anderna mellan Argentina och Chile. Sålunda ett lämpligt namn för det argentinska projekt som påbörjades i början av 00-talet av den chilenske vinmakaren Aurelio Montes. Detta vin är framtaget tillsammans med den argentinske kocken Francis Mallman, vars specialitet är att laga mat över öppen eld.

Vinet är lyckad blandning av malbec, cabernet franc, merlot och cabernet sauvignon. Så det är bara att köpa hem en redig köttbit, en lass ved och kvällen är räddad.

Kaiken Disobedience by Francis Mallmann

231,00 kr


Smakrikt och strukturerat vin med smak av skogsbär, röda plommon, färska örter, torkade kryddor samt ett floralt stråk. Välintegrerade fat och ett långt, rikt avslut.

Allt man vill finna i en god Barolo

År 2019 är en god årgång i Barolo och här har vi ett vin signerat den tillförlitliga producenten Mario Vietti. Här presenteras ett vin som har allt man vill finna i en god Barolo. Det vill säga en nyanserad och förförisk doft som för tankarna till kryddor, mörka körsbär, rosor, lingon, sandelträ, vanilj, nytjärad båt, vanilj samt ett stråk av lakritsfudge. Smaken är komplex och intensiv och alla toner som kom fram i doften följer med in i den långa eftersmaken, tillsammans med ett stråk av svart te. Vi finner naturligtvis en stadig tanninstruktur och bra syra. Vinet är ett ypperligt exempel där kraft och intensitet kombineras med elegans. Vad mer kan man säga. Tja, kanske MUMS!

Läcker chardonnay från Margaret River - SLUTSÅLD

I västra Australien ligger Margaret River som är en världens bästa områden för högklassig chardonnay. Här har vi ett härligt vin som kommer från Stella Bella Wines som grundades 1986 av två passionerade själar, Stuart Pym och Janice McDonald. Luke Joliffe är egendomens vinmakare och de tillverkar hantverksviner som väl speglar områdets unika förutsättningar.

Stella Bella Chardonnay har en attraktiv och nyanserad doft med en härlig mix av mogna frukter, fat, nötter, kryddor, smör och fräsch lime. Smaken är intensiv och lång med fin fet textur och härliga toner av kryddor, tropisk frukt, nötter, grillad citron och krusbär. Grilla gärna en laxkotlett eller ett majskycklingbröst och servera med bakad potatis med aromsmör med brynt smör och citron.

Snyggt hantverk från Piemonte med ovanlig druva - SLUTSÅLD

Det är ingen tvekan om att Piemonte är ett mycket trendigt vinområde i Sverige. Här finner vi en läcker komposition av den ovanliga druvan albarossa som kamperar på ett kamratligt vis med barbera, dolcetto och cabernet sauvignon. 80 procent av vinet är lagrat minst 2 år på gamla, franska mediumrostade ekfat om 500 liter. Resterande 20 procent är lagrat på nya fat. Di Fatto Monferrato Rosso är verkligen ett vin värt att prova.

Druvsorten albarossa är en korsning som togs fram av Giovanni Dalmasso 1938. Ambitionen var att korsa nebbiolo med barbera. Men 2009 upptäcktes det att så inte var fallet. Något måste ha gått fel under processen, för det visade sig vara en korsning mellan barbera och chatus, som är en gammal druvsort från Frankrike. Kanske berodde det på att chatus går under synonymen nebbiolo di dronero i Italien trots att det inte finns något som helst släktskap med nebbiolo. I vilket fall ger albarossa kompakta klasar med små bär som har mycket tjocka skinn. Det ger vinerna både mörk färg och stadiga tanniner. Druvan har också en god syra.