Prissänkt

logo
Zonin 1821 Prosecco Rosé Brut

Årgång:

2020

Zonin 1821 Prosecco Rosé Brut


79,00 kr

139,00 kr

Systembolaget nr:

5374301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Zonin 1821 Prosecco Rosé har en angenäm och fruktig doft med inslag av röda äpplen samt röda bär. Smaken är läskande och fräsch med mjuka bubblor och fina toner av päron, röda äpplen, skogshallon och ett stråk av mandelmassa.

Produktion

Druvorna av sorten Glera pressades och jästes. Pinot noir-druvorna avstjälkades och krossades följt av en skalmaceration i musten för att få en önskad färg. Därefter följde temperaturkontrollerad jäsning. Efter den första jäsningen blandas de två vinerna och genom tillsats av jäst och socker får man en kolsyrebildande andra jäsning i en sluten trycktank (tankjäsningsmetoden eller Charmat).

Passar till

Perfekt som sällskapsdryck eller som välkomstbubbel. Även till lättsamma fiskrätter, pasta och sallader där det gärna får finnas en viss förnimbar sötma.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Prosecco är namnet på en grön druvsort, men från 2009 har det blivit namnet på ett vin som måste komma från ett specifikt geografiskt område som ligger i Ventetien och Friuli. Så man har nu istället börjat använda Glera som är ett äldre namn för själva druvsorten. Det finns 2 DOC appellationer i området, Prosecco DOC och Prosecco di Treviso DOC samt fyra av den högre ursprungsbeteckningen DOCG; Asolo, Cartizze, Rive och Conegliano Valdobbiadene. Under 2020 blev det tillåtet att även tillverka rosé under namnet Prosecco där man får använda upp till 15% Pinot Noir. Det hela började för 200 år sedan (1821) när familjen Zonin började odla druvor i Gambellara som ligger i Ventetien mellan Verona och Vicenza. Ett område som har ett rikt kulturarv och där det odlats vin i mer än 2000 år. Med en stor dos av passion, skicklighet och innovationsförmåga har familjen lotsat fram Zonin till att bli en av Italiens största familjeägda vinföretag. I dag drivs företaget vidare genom den sjunde generationen och de har idag 10 olika vinegendomar som täcker upp 7 regioner i Italien. Samt ett vinhus i Virginia, USA och en egendom i Chile. Produktportföljen är mycket omfattande och hela 85% av produktionen går på export till 140 olika länder Zonin äger totalt 4000 hektar mark där 2000 hektar är vinodlingar. Att så stor del av marken inte är vinodlingar är en medveten strategi att genom att odla andra grödor, bevara och återplantera skogar och olivlundar främja den lokala floran och faunan. Zonin arbetar målmedvetet genom hela verksamheten för en bättre framtid både vad det gäller miljön, social- och ekonomisk hållbarhet.


Topplistan v24

Piggt, fräscht, bubbligt och framför allt flörtigt med toner av hallon, jordgubbar, smultron och söta björnbär. Finfin apero till caprese och även tomatpasta med basilika. Charmigt!

- DryckesListan.se

Produkttyp

Mousserande vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

11 %

Systembolaget nr

5374301

Volym

750 ml

Varumärke

Casa Vinicola Zonin Spa

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Veneto - Veneto

Sockerhalt

13 g/liter

Druva

Pinot Noir, Glera

Lagring

Vinner inte på lagring