Älskade nubbe!

I O.P. Andersons destilleri i Matfors tillverkas en stor andel av vårt svenska snapsarv enligt hantverksmässiga metoder. Många av produkterna är ekologiska. Här finns ett brett utbud av snapsar att välja på, alla med sin unika historia och ursprung. Välkommen att hitta din absoluta favorit – eller våga testa en ny!

Snaps till kräftkalaset.

Enligt traditionen äter vi kräftor i augusti och en bit in i september.

Traditionen härrör sig från den tiden då det var förbjudet att fiska kräftor mellan 1 november och 7 augusti även om många nu njuter av kräftor året om!

Men vilken snaps lämpar sig allra bäst på kräftskivan? Här hittar du våra bästa tips som tar kräftskivans smaker till nya höjder.

Snaps till kräftkalaset:

Snapsskola

Här ger kryddmästare Jonas Odland sina bästa tips att tänka på för att skapa den perfekta snapsupplevelsen. Vad är en myt och hur tänker man egentligen för att matcha snapsen till maten?

Kan du placera snapsarna på rätt ort?

Vårt svenska snapsarv har sitt ursprung från många delar av Sverige. På kartan här bredvid ser du orterna där våra svenska nubbar föddes. Varje snaps har sin egen sida där du kan läsa mer om dess historia, kryddning och vilka maträtter den passar bäst till. 

Snapsens historia

Bellman skulle förmodligen inte känna igen smaken på dagens nubbar och uppfatta dem som alkoholsvaga. Dåtidens alkoholnivå var ofta hela 50% medan dagens snapsar ligger kring 38%. 

I mitten på 1900-talet var en standardsnaps 7,5 cl och 15 cl motsvarande ransonen enligt dåtidens alkohollagstiftning.