Älskade nubbe!

I O.P. Andersons destilleri i Matfors tillverkas en stor andel av vårt svenska snapsarv enligt hantverksmässiga metoder. Många av produkterna är ekologiska. Här finns ett brett utbud av snapsar att välja på, alla med sin unika historia och ursprung. Välkommen att hitta din absoluta favorit – eller våga testa en ny!

Snaps till högtidliga tillfällen.

Under vårens högtider med lediga dagar och festliga tillfällen passar det utmärkt att  fira med extra god mat och dryck.

Det är ofta då man går från arbete till ledighet och kanske firar man också något extra som födelsedag, nationaldag, dop eller bröllop.

Snaps, sill, smör, ost och bröd är ett signum för högtidsmat och god mat kräver som bekant goda drycker. Därför vill vi tipsa om fyra snapsar som passar utmärkt till högtidstillfället.

Snaps till festliga tillfällen:

Fira O.P. Anderson 130 år!

O.P. Anderson firar 130-årsjubileum sedan lanseringen 1891. I samband med detta bjuder vi på ett underhållande matlagningsprogram där komikern Nisse Hallberg och kocken Marion Ringberg lagar en modern grosshandlarlunch.

Under programmet träffar vi mathistorikern Richard Tellström och vår egen Master Blender Jonas Odland och firar O.P. Andersons 130-årsjubileum!

Snapsskola

Här ger kryddmästare Jonas Odland sina bästa tips att tänka på för att skapa den perfekta snapsupplevelsen. Vad är en myt och hur tänker man egentligen för att matcha snapsen till maten?

Kan du placera snapsarna på rätt ort?

Vårt svenska snapsarv har sitt ursprung från många delar av Sverige. På kartan här bredvid ser du orterna där våra svenska nubbar föddes. Varje snaps har sin egen sida där du kan läsa mer om dess historia, kryddning och vilka maträtter den passar bäst till. 

Snapsens historia

Bellman skulle förmodligen inte känna igen smaken på dagens nubbar och uppfatta dem som alkoholsvaga. Dåtidens alkoholnivå var ofta hela 50% medan dagens snapsar ligger kring 38%. 

I mitten på 1900-talet var en standardsnaps 7,5 cl och 15 cl motsvarande ransonen enligt dåtidens alkohollagstiftning.