Topplista: Våra populäraste viner 2023.

Här listar vi de av våra viner som sålt bäst under 2023, både vitt, rött, mousserande och boxviner. Finns din favorit med på listan?

Våra populäraste viner 2023.

Vi har ett stort och brett sortiment av vin både i Systembolagets fasta sortiment och i beställningssortimentet, och det är alltid roligt att se hur uppskattade dessa viner är av svenska folket.

Nu när 2023 är avslutat och alla slutgiltiga siffror kommit in kan vi se tillbaka och sammanfatta året. Vi dricker rött, vitt och mousserande i olika prisklasser och i olika förpackningar, men att tetraförpackningen är populär ser vi tydligt. Liksom vi kan ana att den stora prosecco-trenden avtagit och gett plats inte minst åt Cava och Crémant. Och det är ju roligt med lite variation! Ett brett utbud innebär att det finns något för alla preferenser och det är ju så vi vill ha det.

Här listar vi de av våra viner som varit bäst säljande under 2023, topp 5 för vitt, rött och mousserande, samt boxviner som får en egen lista.

Topp 5 – Vita viner

AUSSIE Great White Chardonnay

85,00 kr


På första platsen över våra vita viner hamnar 2023 AUSSIE Great White Chardonnay från Australien. Vinet har en generös och fruktig doft av tropiska frukter samt inslag av gröna äpplen och citrus med en lätt rostad fatkaraktär.

Castillo de Gredos Blanco, 1 liters Tetra

73,00 kr


Andra plats intas av Castillo de Gredos Blanco, ett ekologiskt vitvin från Spanien i smidig tetra. Vinet har en medelstor doft med inslag av päron, örter och honung. Smaken är torr och fruktig med inslag av honungsmelon och päron.

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


På en tredjeplats har vi ännu en tetra, nämligen Expedition Torrontés Chardonnay, från Mendoza i Argentina. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


På fjärdeplatsen landar ett friskt amerikanskt rieslingvin, Kung Fu Girl Riesling. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, cantaloupemelon samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

123,00 kr


På en hedrande femteplats kommer Gustave Lorentz Riesling Réserve från franska Alsace. Torr och frisk smak med inslag av melon, lätt kryddighet, nektarin och lime, bra koncentration och smaklängd.

Topp 5 – Röda viner

Castillo de Gredos Tinto, 1 liters Tetra

73,00 kr


På förstaplatsen bland de röda vinerna kommer den röda varianten av Castillo de Gredos ekologiska tetravin. Vinet har en medelstor och bärig doft med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Smaken är mjuk med inslag av körsbär, blåbär och kryddor.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

79,00 kr


Som Nr 2 kommer AUSSIE Kangarouge Shiraz, och stärker ännu mer bilden av att tetra är en förpackning som tilltalat svenskarna. Detta är ett medelfylligt vin med välbalanserad fruktighet av mörka bär som björnbär och blåbär med inslag av svartpeppar, sötlakrits och vanilj.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


På bronsplatsen kommer ett riktigt trevligt Côtes-du-Rhône från den välrenommerade producenten Xavier Vignon. Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic har en inbjudande doft och smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios.

Il Capolavoro Appassimento Rosso

75,00 kr


På plats nr 4 kommer Il Capolavoro Appassimento Rosso, ett vin som lanserades under förra året som som sedan dess även kommit som box. Här finns finstämda toner av fat tillsammans med en behaglig örtighet kompletterar den angenäma fruktigheten.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa, 1 liter

90,00 kr


På femte plats hittar vi CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa på klimatsmart rPET-flaska om 1 liter. Här finns en doft med karaktär av svarta vinbär, blå plommon, kryddor, mörk choklad och fat. Smaken är mjuk och fruktig med toner av svarta vinbär, plommon, viol, kakao och fat.

Topp 5 - Mousserande viner

Pata Negra Cava Brut

85,00 kr


I topp på bubbellistan hittar vi läckra Pata Negra Cava Brut. En Cava med en medelstor doft med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron och lätt fläkt av blommor. Torr och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

109,00 kr


På silverplatsen ligger Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut, ett ekologiskt bubbel från Frankrike. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


På tredje plats finner vi ett klassiskt italienskt bubbel, nämligen Rotari Brut Riserva. Vinet har en elegant, fruktig doft med fin brödig ton. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd.

André Clouet Grande Réserve

349,00 kr


På plats 4 hittar vi en äkta champagne i form av André Clouet Grande Réserve. Med en fruktig, nyanserad doft med inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.

Camp Sparkling Brut

38,00 kr


På en femte plats kommer Camp Sparkling, ett mousserande vin på trendig aluminiumburk! Perfekt att ta med på picknicken eller till husvagnen. Smaken är frisk och aromatiskt fruktigt med karaktär av päron, gröna äpplen och citrus.

Topp 5 – Boxviner

Castillo de Gredos Blanco, 3 liters Box

195,00 kr


Vår populäraste vinbox 2023 var Castillo de Gredos Blanco – samma vin som ligger på andra plats bland de vita vinerna ovan, men här på box. Ett prisvärt vitt vin som passar till det mesta. Smaken är torr och fruktig med inslag av honungsmelon och gråpäron.

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Nr 2 är CHILL OUT Chardonnay Australia, ett vin med ren, gulfruktig och lite tropisk fruktighet med lätt fatkaraktär. Smaken bjuder på citrus och örter, med lätta tropiska inslag såsom ananas, mango och honungsmelon med en liten lätt ton av vanilj från fat på slutet.

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


På tredje plats kommer ett rött vin signerat Laila Bagge: Ruby Zin. Ett vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Garanterat låg halt av tanniner och histaminer för den som lätt får huvudvärk av rödvin.

Castillo de Gredos Tinto, 3 liters Box

195,00 kr


På plats nr fyra har vi återigen Castillo de Gredos, men här det röda viner ur samma serie. Ett vins som har en medelstor och bärig doft med inslag av mörka bär och kryddor, Smaken är mjuk med inslag av körsbär, blåbär och kryddor.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Nr 5 bland boxvinerna är CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia. Ett smakrikt, generöst rött vin med mycket typicitet av druvan, där mörka bär som björnbär, mörka körsbär och svarta vinbär möter viol och lakrits och för med sig.