5 februarinyheter med lite extra stjärnglans.

Folk o folks dryckesexpert Mats har vaskat fram fem nyheter med lite extra stjärnglans från lanseringen i tillfälligt sortiment den 9 februari.

Nya viner i tillfälligt sortiment 9 februari 2024.

Knastertorr elegans från tillförlitliga Rotari

Vid Dolomiternas fot, där vindar sveper över terrasser och dalar är klimatet optimalt för att producera mousserande vin av högsta kvalitet. Områdets klimat och den kalkrika jordmånen ger viner med hög syra, fräschör och elegans.

Varumärket Rotaris viner får stadigt och ständigt mycket goda omdömen från de svenska vinjournalisterna. När man provar detta vin förstår man till fullo varför. Vinet är nyansrikt friskt, fräscht, med elegans och fina toner av gula äpplen, rostat bröd, nougat, persika och apelsin.

Ryttaren på etiketten är Kung Rothari som också har gett namn till vinet. Rothari regerade i det langobardiska Italien mellan år 636 och 652 efter Kristus. Rotaris viner tillverkas enligt den traditionella metoden, det vill säga den andra jäsningen som skapar bubblorna sker i flaskan. Sedan lagras flaskan med jästfällningen under många månader. Vad det gäller Rotari Brut Nature 2017 lagras vinet under minst 60 månader. Brut Nature innebär att man inte tillsätter något socker efter att jästfällningen är avlägsnad.

Avnjut vinet som sällskapsdryck eller som aperitif. Men det passar också som handen i handsken till lite lättare fisk- och skaldjursanrättningar där det gärna får finnas syrliga komponenter i tillbehör eller tillagningen. Varför inte servera en klassisk löjromstoast?

Rotari Brut Nature

199,00 kr


Elegant, välbalanserad doft av nötter, torkad frukt och mineral med inslag av citrus, persika, aprikos och gult äpple. Torr, mycket frisk och elegant smak med balanserad syra och inslag av rostat bröd, mineral, gula äpplen, nougat och grapefrukt.

Cabernet Franc från Chocalán en favorit i repris

Om viner som lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment blir väldigt populära och efterfrågade finns det möjlighet att även lansera kommande årgångar som håller lika hög kvalitet. Vad det gäller detta vin är det den femte årgången sedan den första lanseringen. Utan tvekan en favorit i repris som visar upp en härlig symbios mellan rik fruktighet och kryddighet från ekfaten till en mycket attraktiv prislapp.

Viña Chocalán grundades 1999 av familjen Toro. Egendomen omfattar 112 hektar och ligger 65 kilometer från Santiago och nära stilla havet i Maipo-dalen. Chocalán betyder gula knoppar på språket Mapuche.

Chocalán Origen Gran Reserva Cabernet Franc

149,00 kr


Druvtypiskt vin med toner av svarta och röda vinbär, lakrits, örter och paprika. Fylligt nyanserat vin med tydlig röd frukt och välintegrerade tanniner och med en lång eftersmak.

Komplext vin av malbec i Argentina

Druvan malbec har blivit Argentinas nationaldruva och Sophenia Synthesis Malbec 2021 visar till fullo vilket kvalitet som druvan förmår.

Druvorna kommer från Finca Sophenias vingård i underregionen Gualtallary (Mendoza, Uco Valley) på cirka 1200 meter över havet. Druvorna kommer från olika delar av vingården som har olika förutsättningar. Det ger en komplexitet och nyansrikedom till den slutliga blandningen. Vinet lagras ett år i nya franska ekfat. Ekfatskaraktären sammanflätas här med druvans smak och fruktighet till angenäm helhet.

Här tänker jag ett dukat bord med livsnjutande vänner samt en välhängd rosastekt köttbit med stekt skogssvamp, rödvinssås och en vitlöksdoftande potatisgratäng.

Sophenia Synthesis Malbec

269,00 kr


Intensiv röd färg med en intensiv aromatisk expression med blommiga inslag som viol, lavendel, rosor, kryddiga dofter som svartpeppar kombinerat med mogna röda frukter, plommon och körsbär. På gommen presenterar den en söt och generös frukt, full och koncentrerad kropp med en ihållande och elegant avslutning.

Blend med en bukett av härliga smaker

I Sverige är Punt Road Wines främst kända för sin pinot noir som är en uppskattad trotjänare på Systembolagets fasta hylla. Airlie Bank är den mer experimentella serien från firman. Garden Red är en blend på allt som är josigt förutom just pinot noir. Lika delar grenache, gamay och cabernet franc och en gnutta malbec som behållits som hela klasar, vilket ger ett inbjudande och läskande vin med mjuk struktur och inslag av skogshallon, körsbär, färska örter och en distinkt mineralitet. Tillsammans med kallskuret och småplock infinner sig en härlig vårkänsla i förtid.

Punt Road ligger i svala Yarra Valley och har en bred och innovativ portfölj som omfamnar regionens fantastiska och unika förutsättningar att odla en mängd olika druvsorter i stort antal olika stilar.

Airlie Bank Garden Red

179,00 kr


Josigt, inbjudande och läskande vin med mjuk struktur och inslag av skogshallon, körsbär, färska örter och en distinkt mineralitet.

David och Nadia för pinotage till nya höjder

Swartland är något av ett centrum för innovation i vad som kallas det nya Sydafrika i vinsammanhang. Långt framme vid fronten finner vid David och Nadia Sadie. Med sin respektfulla filosofi om vad jorden och vingården ska ge och sitt varsamma vingårdsarbete och vinmakning skapar de viner som berättar om växtplatsen och låter druvan tala.

I glaset ett rödfruktigt och flirtigt vin med smak av körsbär, jordgubbar och skogshallon samt färska örter, ett mineraliskt stråk och eleganta fattoner.

Druvan pinotage togs fram av den första professorn i vitikultur vid universitetet i Stellenbosch, Abraham Isak Perold, som 1925 pollinerade pinot noir-plantor med cinsault.

David & Nadia Pinotage

169,00 kr


Nyanserad och sval, med delikat röd frukt och inslag av jordgubbar, hallon, kanel, kryddor, timjan och fat.