Strålande Saint-Emilion från toppklassad årgång.

Nu släpps 360 flaskor av Château Yon-Figeac Saint-Emilion Grand Cru 2018 med säljstart den 30 september klockan 10.00.

Château Yon-Figeac Saint-Emilion Grand Cru, flaska på en vintunna i vinkällare.

Château Yon-Figeac 2018 har en nyanserad och intensiv doft med inslag av mörka plommon, björnbär, kryddor, viol, fat och en fläkt av lakrits och mynta. Smaken är rik och intensiv med mogna och behagliga tanniner. I den långa smaken finner man både björnbär, mörka plommon, kryddor, lakrits, fat och ett stråk av läder.

Vinet är utmärkt gott att dricka idag, men har också potential att lagras och utvecklas under minst fem år.

Det är ett högklassigt vin som pryder även de finaste borden. Använd till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött eller fågel. Varför inte servera helstekt ryggbiff med murkelsås samt ostfyllda potatiskroketter?

En årgång med högsta betyg

Årgång 2018 är en mycket högt klassad årgång i Bordeaux och extra gynnsamt var det för druvan merlot. Systembolaget ger årgången en 5:a i betyg (av 5 möjliga).

Blomningen blev mycket lyckad trots att vintern och våren var blöt. En del drabbades av hagelstormar under maj och juli, men sedan var sommaren över lag varm och torr. Under skördeperioden mellan augusti och oktober var förhållandena perfekta och årgången visar upp både kraft och potential. Druvan merlot, som är den dominerande druvan på den högre stranden och såväl i Château Yon-Figeac, utmärker sig med en extra strålglans detta år.

Château Yon-Figeac Saint-Emilion Grand Cru

359,00 kr


Château Yon-Figeac Saint-Emilion Grand Cru har en nyanserad och intensiv doft med inslag av mörka plommon, björnbär, kryddor, fat och en fläkt av lakrits och mynta. Smaken är rik och intensiv med mogna och behagliga tanniner. 

En ovanlig druvmix ger struktur och krydda

Som brukligt på den högra stranden av Bordeaux är merlot den dominerande druvsorten, men vad som sticker ut vad det gäller Château Yon-Figeac är den höga andelen petit verdot. På de välskötta vingårdarna står merlot för 81%, cabernet franc 13% och petit verdot för 6%. I just årgång 2018 är proportionerna av de tre druvsorterna 88%, 6% och 6%.

Petit verdot ger små druvor som tillför vinet både färg och en stadig tanninstruktur. Den visar upp en fin kryddighet och en intensiv fruktighet som främst för tankarna till mörka plommon och körsbär. Det är även vanligt att hitta fina nyanser av viol.

Vacker egendom utanför Saint-Émilion

Nordväst om den vackra staden Saint-Émilion finner man slottet Château Yon-Figeac som stod färdigt 1886. Med sina 24 hektar omkringliggande vingårdar är det en av de större egendomarna i appellationen. De senaste 200 åren har slottet endast haft fem olika ägare och idag blir man välkomnad av Alain Château som köpte egendomen 2005. Egendomen är klassad som en Saint-Emilion Grand Cru Classé.

Ett väl utvecklat hållbarhetsarbete

Egendomen har skött sina vingårdar enligt hållbara odlingsmetoder sedan 2011. Man har idag både en Afaq ISO 14001-certifiering och den franska hållbarhets certifieringen HVE där man uppnått steg 3.

Mer om franska viner: