Prissänkt

logo
Mindre socker
Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico

Årgång:

2018

Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico


199,00 kr

261,00 kr

Systembolaget nr:

5823301

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico har en nyanserad doft med inslag av persika, rostat bröd, citrus, honung samt en fläkt av nougat. Smaken är fruktig och frisk med fina toner av persika, rostat bröd, gula päron, citrus samt en fläkt av äpplen och nougat.

Produktion

Druvorna som handskördas (70% pinot noir och 30% chardonnay) kommer från utvalda vingårdar på en genomsnittling altitud på 500m.öh. Musten jäser vid en temperatur av 18-20 grader och får sedan vila med jästfällningen fram till våren, då den omsorgsfulla blandningsproceduren genomförs. Efter den andra jäsningen på flaskan lagras vinet med jästfällningen minst 30 månader.

Passar till

Är utmärkt god att dricka som den är, men är också en mycket välkommen gäst vid det dukade bordet. Servera gärna som aperitif eller till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk och skaldjur.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetariskt

Kul att veta

Alta Langa DOCG är en ursprungsbeteckning som enbart gäller mousserande vin från områdena Asti, Alessandria och Cuneo i Piemonte i Nordvästra Italien. Vingårdarna behöver ligga på minst 250 meters höjd över havet. Vinerna måste vara årgångsbetecknade och tillverkade enligt den traditionella metoden. Det vill säga att det måste fått sin kolsyregivande jäsning på flaska. Luigi di Grasso är ett varumärke som är framtaget av Anora. Vinerna ska spegla den vackra och så hyllade vinregionen Piemonte. Först lanserades en Barbera och Nebbiolo, sedan en Barolo och ett rosévin, Rosato. Nu är det dags för ett högklassigt mousserande vin. Samtliga viner i Luigi di Grasso serien speglar med själ och hjärta vinregionen Piemonte.


87 poäng

Alta Langa är en ursprungsbeteckning vi hoppas få se mer av, inte minst för den stora potentialen dessa mousserande piemontesiska viner uppvisar. I denna buteljering från 2018 och vingårdar belägna på i snitt 500 meters höjd möts pinot noir och chardonnay där den tidigare dominerar blenden. 30 månader har vinet legat på sin jästfällning vilket skänkt ett extra djup till den lätt rödbäriga frukten som backas upp av stenfruktiga inslag, brödbak, citrusinslag, ylle och nötiga toner Smaken är krispigt torr med pigg frukt men också mognadstoner i form av nötiga nyanser. Moussen är livlig, med små fina bubblor. Det finns en sval skärpa i munkänslan, pigg citrus och limeaktig syra, maritima hintar samt gula äpplen i det friska avslutet som fäster fint och dröjer sig kvar. En riktigt fin introduktion till Alta Langa.

- Livets Goda.se, oktober 2022


Dubbel guldmedalj - 90 poäng

Shiny, limpid pale gold. Inviting nose of mineral and fruit aromas with a touch of biscuit. Following a silky attack the palate proves highly seductive with fruit flavours dominating, then finishes with a saline touch, good balance and length.

- Gilbert & Gaillard International Challenge 2022

Produkttyp

Mousserande vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

5823301

Volym

0,75 l

Varumärke

Luigi Di Grasso

Förslutning

Naturkork

Region

Italy - Piedmont - Piedmont

Sockerhalt

3,2 g/liter

Druva

Pinot Noir, Chardonay

Lagring

Är utmärkt god att att avnjuta idag, men kan även lagras under ett par år om man så önskar.