Exklusiv lansering av Laurent-Perrier Millésimé 2008
Kategori

Exklusiv lansering av Laurent-Perrier Millésimé 2008.

Kanske den bästa årgång som champagnehuset har producerat.

Laurent-Perrier Millesime 2008

Makalöst vin från exceptionell årgång

År 2008 är känt som en exceptionell årgång i Champagne och Laurent-Perrier 2008 spås bli en av de bästa årgångar som huset någonsin producerat. Året började bekymmersamt med kallt och regnigt vårväder samt kraftiga variationer i vädret under juni som skapade en ojämn blomning. Men årgången räddades av ett mycket fint septemberväder och en skörd av mycket hög kvalitet kunde bärgas. Champagnehuset Laurent-Perrier gör väldigt sällan årgångschampagne då man anser att väldigt få år har alla de egenskaper som krävs för att kvalificera sig som ett årgångsvin. Bland de etablerade champagnehusen är Laurent-Perrier bland de sista att lansera den så åtråvärda årgången, och Sverige är en av de första marknaderna där Laurent-Perrier 2008 ser dagens ljus.

En njutning med lagringspotential som få

Det är svårt att inte falla pladask för smaken och karaktären i denna årgångschampagne. Balansen i vinet är strålande och i den nyansrika smaken förnimmer man både mineral, rostat bröd, citron, persika, gul melon och en fläkt av apelsin. Vinet har en intensitet, kvalitet och friskhet som även gör det till ett ypperligt lagringsvin. Vår rekommendation är att köpa mer än en flaska för att kunna följa vinets utveckling. Avnjut en flaska i närtid och låt sedan vinet visa upp sina behag i takt med tiden. Varför inte spara några flaskor till 2027 då Laurent- Perrier lanserar ytterligare en exceptionell årgång? Att då kunna jämföra 2008 med 2018 känns som ett tillfälle att verkligen se fram emot. Om man vill jämföra årgång 2008 med en mer utvecklad årgång redan nu så har 2007 kommit ganska långt i sin mognad. Vinet finns att beställa i Systembolagets beställningssortiment och har artikelnummer 77207. Priset är 529 kr.

En komplexitet och balans skapad av Michel Fauconnet

Michel Fauconnet har varit Laurent- Perriers chef de cave, det vill säga chefsvinmakare sedan 2004. Under våren är det dags att prova 300 viner från föregående skörd för att komponera fram de olika champagnerna i Laurent-Perriers portfölj. Man skulle kunna säga att Michel är kompositören som använder alla viner som toner och klanger för att få ihop en symfoni som ska glädja både kropp och själ. Vad det gäller årgången 2008 så är det en komplex komposition av olika Chardonnay- och Pinot Noir-viner från tio utvalda Grand Cru-lägen. Efter den andra jäsningen har flaskan lagrats mer än 8 år på jästfällningen.

Årgångschampagne - en liten och exklusiv del av produktionen

Det är ingen tvekan om att Champagne är det mest kända och högst klassade området för mousserande viner. Det finns 320 champagnehus samt 140 kooperativ och odlare, som tillsammans brukar sälja en bit över 300 miljoner flaskor per år, varav 50 % går på export. Om vi tittar på exportsiffrorna i värde för 2017 så stod märkeschampagner (utan årgång) för 67,2 %, prestigecuvéer (som oftast har årgång) för 15,5 % och årgångschampagner för endast 1,7 %. Man tillverkar endast årgångschampagne de åren då väder och vind har varit extra gynnsamma.

Anrikt champagnehus med känsla för innovationer

Laurent-Perrier grundades 1812, men den stora resan mot vad Laurent-Perrier är idag började när Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte huset 1939. Hon drev det lilla vinföretaget som producerade 80 000 flaskor mycket framgångsrikt på egen hand, men efter kriget 1945 tog sonen Bernard de Nonancourt över. Det var han som gjorde Laurent-Perrier till ett av världens mest ansedda champagnehus. Bernard hade nämligen ett stort intresse för vinproduktion samt en enorm nyfikenhet och experimentlusta för att förbättra och förfina produktionsmetoderna. Han var inte rädd för att prova nytt och göra saker annorlunda. Bernard införde lagring av Champagne på ståltankar i stället för cement i början av 1970-talet, något som han snappade upp från en vinmakare från Bordeaux.

Flera av de produkter som Bernard den Nonancourt skapade anses vara pionjärer i sina respektive kategorier. 1959 introducerades Grand Siècle, världens första Prestige Cuvée som inte var årgångsbetecknad utan en blandning av olika toppårgångar. 1968 skapade han Cuvée Rosé där man lät Pinot Noir-druvors skal urlaka i musten för att få en vacker roséfärg, i stället för att blanda lite rött vin i basvinet som alla andra gjorde. Han var även en föregångare när han 1981 lanserade Laurent-Perrier Ultra Brut, som är en Champagne helt utan dosage, det vill säga ingen sockertillsats efter den andra jäsningen på flaska när lagringen är avklarad.

Åter starka kvinnor som leder Laurent-Perrier

Som många välkända champagnehus har även Laurent-Perrier en historia som genomsyras av framgångsrika och driftiga affärskvinnor. 1887 tog änkan Emile Perrier över efter sin make Eugene Laurent och hon utvecklade verksamheten under flera årtionden. Dock fick företaget problem efter att sonen tagit över rodret 1925 och det var ett nergånget företag som Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte 1939. När sonen Bernard de Nonancourt fick ansvaret efter modern 1945 var det ett välskött och finansiellt stabilt företag. När Bernard avled 2010, efter en lång och framgångsrik gärning, togs ledningen över av hans två döttrar Alexandra och Stephanie.

Systembolagsnummer: 75308 589,00 kr

Laurent-Perrier Brut Millésimé 2008 har en välutvecklad och nyansrik doft av rostat bröd, ostronskal, persika, och citron. Vinet har en hög men välbalanserad syra samt en lång, komplex och fantastisk smak.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager