Roséchampagne - läs mer om den internationella trenden

Roséchampagne - tydlig internationell trend.

Rosafärgad Champagne har utan tvekan ridit på den internationella rosétrenden och produktionen har ökat år efter år. Om vi tittar på 2008 stod rosé för 7,3 %, medan i 2017 års exportsiffror är andelen 11,5 %.

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut Champagne

Hemma i Sverige är vi ganska duktiga på att hinka Champagne, med tanke på vår storlek är det imponerande med en försäljning av drygt 2,2 miljoner flaskor (2017). Dock har vi inte ännu stigit på tåget vad det gäller roséchampagne, då andelen endast uppgick till 3,5 % av försäljningen. Om vi jämför med alla andra mousserande viners försäljning i Sverige står de rosafärgade för 10,1 %. Men det tycker jag vi skall ändra på, världen mår så mycket bättre av mer rosa inslag.

Äntligen intar Laurent Perriers exklusiva roséchampagne Cuvée Rosé Brut hyllorna på Systembolaget.

Det är utan tvekan en av de mest kända och välrenommerade roséchampagnerna, och den 8 juni lanseras 1200 flaskorCuvée Rosé Brut är en av få roséchampagner som inte tillverkas genom att tillsätta lite rött vin till det vita basvinet. Här används istället en tillverkningsmetod som Laurent-Perrier bemästrar till fullo. Efter en noggrann selektering av druvorna krossas de och macereras tillsammans med skalen mellan 48 och 72 timmar för att få den vackra laxrosa färgen. Druvorna till denna rosé är 100 % Pinot Noir och noggrant utvalda från 10 olika crus (byar), huvudsakligen belägna i norra och södra delarna av Montagne de Reims. Bland annat kommer druvorna från Grand Cru byarna Bouzy och Ambonnay som med sina sydsluttningar ger Pinot Noir som är kraftfulla och med en kvalitet som är mer eller mindre oöverträffad i Champagne. Efter den andra jäsningen i flaskan får vinet vila med sin jästfällning cirka 4 år. Detta skapar en nyansrikedom och en läcker brödighet som balanser arombuketten av röda frukter på ett oerhört elegant sätt.

Cuvée Rose Brut introducerades för första gången 1968 och var då en djärv satsning. Roséchampagne var vid tiden ovanlig och med sin udda framställningsmetod och speciella flaska blev Laurent-Perriers Cuvée Rosé en ytterst unik produkt. När det begavs sig fick man inspiration till den unika flaskan från en champagnebutelj från Kung Henri IV tid (Kung i Frankrike 1589-1610). Sen 1968 har det endast genomförts några små gradvisa förändringar på den så välkända flaskan. Om vi tittar på den totala försäljningen av Champagne under 2017 uppgick den till 307,3 miljoner flaskor och drygt 50 % gick på export. Laurent-Perrier är dock än mer framgångsrika och deras exportandel uppgår till hela 79 %. Få champagnehus behandlar sina roséfärgade viner med större omsorg än Laurent-Perrier och på många viktiga marknader är det deras rosé som har störst framgång.

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut, 750ml
Systembolagsnummer: 97059

En krispig, frisk doft med en lätt brödighet och inslag av röda vinbär, jordgubbar, hallon, äpple och citrus. Intensiv fruktig smak av röda bär, toast, äpple och citrusfrukter. Elegant avslutning. Dricks som apéritif alternativt till fisk, skaldjur, fågel eller lättare kötträtter.

Laurent-Perrier grundades 1812, men den stora resan mot vad Laurent-Perrier är idag började när Marie-Louise Lanson de Nonancourt köpte huset 1939. Hon drev det lilla vinföretaget som producerade 80 000 flaskor på egen hand men efter kriget 1945 tog sonen Bernard de Nonancourt över. Det var han som gjorde Laurent-Perrier till ett av de mest ansedda champagnehusen i regionen och känt i hela världen. Bernard hade ett stort intresse för vinproduktion samt en enorm nyfikenhet och experimentlusta för att förbättra och förfina produktionsmetoderna. Han var inte rädd för att prova nytt och göra saker annorlunda. Lagring av champagne på ståltankar i stället för cement var i början av 1970-talet en av hans idéer, något som Bernard snappade upp från en vinmakare från Bordeaux. Vinmakaren hette Alain Terrier och kom sedan att arbeta som ansvarig cellar master hos Laurent Perrier i 30 år. Vid sin sida hade han Michel Fauconnet som blev hans assistent 1983 och är sedan 2004 den som är ansvarig cellar master. Ståltankarna gör det enklare att kontrollera temperaturen vid jäsningen samt att de är mycket smidigare att rengöra. Sammantaget bidrar detta till att den slutgiltiga produkten får mer elegans och finess. Numera är ståltankar det man i regionen främst använder till första jäsningen och lagringen innan en andra jäsning tar vid på flaska och bubblorna bildas.

Flera av de produkter han skapade anses unika i sina respektive kategorier. 1959 introducerades Grand Siècle, världens första multivintage prestige cuvée. 1968 skapade han Cuvée Rosé, att tillverka rosé och låta de röda druvorna macerera med för att ge färg och karaktär hade tidigare inte gjorts. 1981 skapade han Ultra Brut, en föregångare i kategorin zero dosage där inget socker tillsatts.

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager