Sista minuten-listan.

Det är fredag eftermiddag och du ska köpa ett vin till helgen. Rådvill? Här får du våra bästa tips på viner som finns hemma på hyllan på de flesta Systembolagsbutiker.

Kvinna vet inte vad hon ska välja för vin på Systembolaget

Röda viner till kraftiga och medelkraftiga kötträtter.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

109,00 kr


Ett fruktigt och trevligt vin som klarar sig bra på egen hand, men trivs också med medelkraftiga och lite kraftigare rätter på kött, fågel eller grönsaker.

Expedition Carmenère

69,00 kr


Smaken är fruktig med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, blåbär, peppar och choklad. Passar utmärkt som sällskapsdryck men även till medelkraftiga anrättningar på ljust eller mörkt kött.

CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Fairtrade Organic

89,00 kr


Både ekologiskt, fairtrade och miljövänlig förpackning. Smaken är medelfyllig med angenäma toner av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier. Utmärkt trevligt att dricka som det är, plus att det passar ypperligt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

79,00 kr


Ett ekologiskt vin med fyllig och fruktig smak med inslag av björnbär, lakrits och vanilj. Passar utmärkt till starka ostar och det mesta som är grillat, framförallt mörkt kött.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa, 1 liter

89,00 kr


CHILL OUT Cabernet Sauvignon Petit Verdot South Africa har en doft med karaktär av svarta vinbär, blå plommon, kryddor, mörk choklad och fat. Smaken är mjuk och fruktig med trevliga toner av svarta vinbär, plommon, tobak, viol, kakao och fat.

Ruby Zin

109,00 kr


Ruby Zin är ett bärigt vin med mycket smak av blåbär, hallon, örter och vanilj. Ruby Zin är framtaget i samarbete med Laila Bagge. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner. Vinet finns även på bag-in-box.

Röda viner till kyckling och lättare kötträtter.

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Ruffino Chianti Organic har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits. Finns även på halvflaska.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

215,00 kr


Medelfyllig, kryddig och generös smak med inslag av svartpeppar och örter. Servera gärna till en stek, kyckling eller krämig pasta.

Castillo de Gredos Tinto, 1 liters Tetra

68,00 kr


Castillo de Gredos Tinto har en medelstor och bärig doft med inslag av körsbär, blåbär och kryddor, Smaken är mjuk med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Som sällskapsdryck samt till kraftiga fiskrätter, sallader och lättare kötträtter.

Castillo de Gredos Tinto, 3 liters Box

170,00 kr


Castillo de Gredos Tinto har en medelstor och bärig doft med inslag av körsbär, blåbär och kryddor, Smaken är mjuk med inslag av körsbär, blåbär och kryddor. Passar fint som sällskapsdryck samt till kraftiga fiskrätter, sallader och lättare kötträtter.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

72,00 kr


Vinet kan avnjutas under alla årstider och till allt från middagen hemma, till skidturen eller varför inte till picknicken i gräset då tetra är lätt att bära med sig. Smaken är medelfyllig, eldig och generös med välbalanserad blåbärskaraktär och en trevlig eftersmak med inslag av svartpeppar, mynta, lakrits och eucalyptus.

Camp Syrah

89,00 kr


Camp Syrah är ett vin med fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Serveras vid 16-18°C, med fördel till grillade rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.

Vitt till asiatiska rätter.

Kung Fu Girl Riesling

145,00 kr


Utmärkt till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursrätter. Rätterna får gärna ha asiatiska inslag och det gör inget om det finns lite kryddhetta i anrättningen. Smaken är halvtorr och frisk med bra balans och inslag av persika och litchi. Finns även som halvfalska och magnum.

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

112,00 kr


Ett mycket användbart vin till asiatiska rätter, till rökta och gravade råvaror samt till utvalda kittostar. Finns även på halvflaska!

Vitt till skaldjur, fisk, kyckling och sallader.

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

115,00 kr

129,00 kr


Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc har en inbjudande och fruktig doft med inslag av krusbär, färska örter, honungsmelon och persika. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av krusbär, färska örter, melon, citron och persika.

Casal Garcia Vinho Verde

67,00 kr


Ett utmärkt sällskapsvin, men även användbart till lättare anrättningar som sallader, samt skaldjursanrättningar. Smaken är fruktig och pärlande.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

112,00 kr


Från kungen av Riesling kommer det här Alsace-vinet. Torr frisk smak med inslag av honung, kryddor, gröna äpplen och citrus. Drick som apéritif eller till fisk och skaldjur.

CHILL OUT Chardonnay South Africa

79,00 kr


Ett Chardonnayvin med medelfyllig, lätt aromatisk smak med ton av citrus och grönt äpple. God både till fisk, kyckling och asiatiskt. Eller som sällskapsdryck.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, 750ml PET-flaska

79,00 kr


Ekologiskt torrt vin från Argentina gjort på druvan Chardonnay. Smak av tropisk frukt, fat och vanilj. Utmärkt till stekta eller grillade anrättningar på fisk eller ljust kött.

CHILL OUT Chardonnay Australia

209,00 kr


Medelfylligt och smakrikt Chardonnay-vin från Australien med en mjuk och frisk smak av citrus, honung samt viss smörighet. Passar bra till lätta rätter med ljust kött, grillad fisk och sallader.

AUSSIE Great White Chardonnay

76,00 kr


Vinet kan avnjutas både med och utan mat och serveras med fördel välkylt. Medelfyllig och smörig smak med tropisk fruktighet, tydlig druvkaraktär och lång mjuk eftersmak. Fruktig och intensiv med inslag av melon, citrus och passionsfrukt.

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

200,00 kr


Drostdy-Hof Chenin Blanc har en fruktig och frisk doft av tropisk frukt, äpple grapefrukt, lime och persika. Frisk och fruktig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime, persika och äpplen.

Vinet fick en hedrande femteplats  i tidningen Allt om Vin " Årets Vinare" december 2021 i kategorin " Årets Vita Box".

Castillo de Gredos Blanco, 3 liters Box

169,00 kr


Som sällskapsdryck och till lätta och medelkraftiga fiskrätter. Varför inte en stekt sejfilé med citronsmör och pressad potatis. Medelstor doft med inslag av päron, örter och honung. Smaken är torr och fruktig med inslag av honungsmelon och gråpäron.

Castillo de Gredos Blanco, 1 liters Tetra

67,00 kr


Som sällskapsdryck och till lätta och medelkraftiga fiskrätter. Varför inte en stekt sejfilé med citronsmör och pressad potatis. Medelstor doft med inslag av päron, örter och honung. Smaken är torr och fruktig med inslag av honungsmelon och gråpäron.

Expedition Torrontés Chardonnay

74,00 kr


Doften i Expedition Torrontés Chardonnay är medelstor, fruktig och aromatisk med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.

Rosévin till mat och prat

CHILL OUT Shiraz Rosé California

219,00 kr


Fruktig och smakrik rosé med toner av hallon, björnbär och körsbär. Lång eftersmak med inslag av örtkryddor. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.

AUSSIE Flamingo Blush Rosé

69,00 kr


AUSSIE Flamingo Blush Rosé har en bärig doft med inslag av jordgubbar, hallon, mogen persika och melon. Rosévinet är medelfylligt och friskt med en mycket bärig med trevlig eftersmak.

Mousserande

Pata Negra Cava Brut

69,00 kr


Sprudlande god cava med inslag av gula äpplen, citron, örter, päron. Torr och fruktig smak smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter. Perfekt till minglet eller till de lättare fisk- och skaldjursrätterna.

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

99,00 kr


Pierre Olivier har en medelstor och angenäm doft med inslag av solmogna päron, äpplen, kex och nougat. Smaken har en trevlig fruktsötma med inslag av gula frukter, päron och äpple och kex. Det finns en angenäm balans med mjuka och uppfriskande bubblor.

Dessertviner

Nederburg Noble Late Harvest

115,00 kr


Det här dessertvinet vinner högsta pris gång efter gång. Med tanke på den höga kvaliteten och att det är ett ädelsötat vin som endast kostar 85 kronor för en halvflaska så bör det utan tvekan placeras bland Systembolagets mest prisvärda viner. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Passar särskilt bra till grönmögelost och desserter med frukt och bär.

Vintry's Madeira Fine, 375ml

99,00 kr


Passar till de flesta desserter och bakverk med choklad, mandel eller nötter. Halvsöt, frisk, medelfyllig och eldig smak med toner av kokos, choklad, arraksboll och rostat kaffe.

Vintry's Taverna

119,00 kr


Passar bra till desserter med smak av äpple, choklad, nötter eller mandel. Gör sig även utmärkt till ost.

Vintry's Blend of Amontillado Medium Dry Sherry, 750ml

119,00 kr


En sherry med stor bränd och nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.

Annat

Don Simon Sangria, 1 liter

87,00 kr


Den populära Don Simon Sangria har en fruktig och kryddig doft med inslag av apelsinskal, körsbär, kanel och citron. Smaken är fruktig, kryddig och söt med inslag av apelsin, kanel, mörka körsbär och citron.